Tort Kievskii

Tort Kievskii

Tortul Kievskii este cartea de vizită a cofetarilor din Ucraina, dar și un dulce clasic din tot spațiul post-sovietic. Dacă nu aveți timp și chef să-l preparați acasă, puteți să trageți o fugă până în Republica Moldova și îl găsiți la orice cofetărie mai răsărită. Iar când evenimentele care acum sunt pe prima pagină a tuturor știrilor se vor termina cu bine, vizitați Kievul și îl gustați acolo.

Un tort Kievskii exemplar trebuie să fie crocant de la bezeaua uscată, cu aromă intensă de unt și alune de pădure prăjite. Aveți grijă că este un tort foarte sățios, porțiile servite trebuie să fie mici, mai ales dacă ați mâncat și ceva copios înainte.

În plus, este și tortul preferat al mamei mele, îl cumpăra întotdeauna când mergea acasă la mama ei în Ucraina, iar când i-am spus că vreau să închei anul cu această rețetă pe site, a început să plângă...

În rest, aș vrea ca anul care a trecut să-l uităm ca pe un coșmar urât și să așteptăm cu tot sufletul pacea în anul care vine!

Ingrediente

Ouă
12 buc
   
Zahăr
800 g
   
Alune de pădure
400 g
pot fi înlocuite cu caju
Făină albă
100 g
   
Lapte
350 ml
   
Unt
400 g
să fie moale, la temperatura camerei
Cacao
2 linguri
   
Zahăr vanilat
20 g
2 plicuri

Pași de urmat

Pas 1

Luați 3 boluri, separați albușurile de gălbenușuri la ouă, în 2 din aceste boluri puneți câte 6 albușuri, iar toate cele 12 gălbenușuri le puneți împreună în al 3-lea bol.

Tort Kievskii - Pas 1
Pas 2

Acoperiți toate vasele cu folie de plastic, gălbenușurile le puneți înapoi în frigider.

Iar albușurile le lăsați pe masa de bucătărie, la temperatura camerei, timp de 12-24 de ore.

Tort Kievskii - Pas 2
Pas 3

Între timp puneți alunele de pădure într-o tavă și le rumeniți în cuptor, amestecând periodic. Aveți grijă că se pot arde foarte repede, deci fiți pe fază.

Tort Kievskii - Pas 3
Pas 4

După ce se răcesc bine le mărunțiți grosier într-un robot de bucătărie, sau tocați cu un cuțit.

Tort Kievskii - Pas 4
Pas 5

În 2 farfurii (pentru fiecare blat al tortului) amestecați câte:

- 200g de zahăr;

- 50g de făină;

- 175g de alune.

Tort Kievskii - Pas 5
Pas 6

Așterneți cu hârtie de copt o tavă de 28cm în diametru, baza și pereții.

În plus ungeți cu puțin ulei sau unt moale hârtia, ca să adere aceasta mai ușor puteți să ungeți și pereții tăvii cu puțin ulei, înainte să lipiți de ei hârtia.

Tort Kievskii - Pas 6
Pas 7

Într-un bol mare puneți primele 6 albușuri, mixați bine până să fac spumă albă, apoi adăugați treptat 50g de zahăr și continuați să bateți până albușurile devin spumă fermă.

Tort Kievskii - Pas 7
Pas 8

Adăugați în aceste albușuri prima farfurie cu  - 200g de zahăr, 50g de făină și 175g de alune mărunțite, plus 1 plic de zahăr vanilat.

Amestecați atent compoziția cu o lingură sau spatulă.

Tort Kievskii - Pas 8
Pas 9

Mutăți această compoziție în tava pregătită anterior și așternută cu hârtie de copt, nivelați bine.

Acesta va fi primul blat pentru tort.

Tort Kievskii - Pas 9
Pas 10

Îl puneți în cuptorul preîncălzit la 140 de grade pentru 2.5 ore, să usuce bine, dar nu trebuie să se rumenească intens, observați poza.

După cuptor îl scoateți din tavă și puneți pe un grilaj să se răcească cu fundul în sus.

Tort Kievskii - Pas 10
Pas 11

Apoi pregătim blatul 2 pentru tort, repetați din nou pașii 6-10, adică așterneți din nou tava cu hârtie de copt, bateți 6 albușuri cu 50g de zahăr, apoi adăugați farfuria 2 cu 200g de zahăr+50g de făină+175g de alune prăjite.

La fel îl coaceți timp de 2.5 ore la 140 de grade.

Tort Kievskii - Pas 11
Pas 12

Veți observa că blaturile sunt uscate bine doar în partea de sus, baza este puțin umedă și pentru a se usca complet, ambele foi se lasă cu baza în sus pe un grill la temperatura camerei timp de 24 de ore.

Tort Kievskii - Pas 12
Pas 13

În ziua când montați tortul, de dimineață trebuie să faceți siropul de ouă din gălbenușurile rămase în frigider, astfel:

- Într-o cratiță fierbeți 350ml de lapte amestecat cu 300g de zahăr, apoi lăsați 15-20 minute pe masa să se răcorească.

Tort Kievskii - Pas 13
Pas 14

- Amestecați bine gălbenușurile cu un tel sau mixer și adăugați treptat în ele siropul de lapte fiert.

Tort Kievskii - Pas 14
Pas 15

Turnați această compoziție înapoi în cratiță și o puneți pe foc, amestecând continuu, așteptați până începe să fiarbă și ușor se îngroașă.

Tort Kievskii - Pas 15
Pas 16

Lăsați acest sirop să se răcească la temperatura camerei timp de 5-6 ore, acoperit cu o folie deasupra.

Nu uitați între timp să scoateți din frigider și 400g de unt.

Tort Kievskii - Pas 16
Pas 17

După acest timp ne apucăm de montat totul și preparăm crema finală pentru el.

Într-un bol mare bateți bine cu mixerul 400g de unt, apoi adăugați treptat crema de gălbenușuri până devine totul o compoziție uniformă.

Tort Kievskii - Pas 17
Pas 18

Puneți primul blat pe platou și-l ungeți în strat subțire cu crema de unt, aproximativ 1/3 din crema totală.

Tort Kievskii - Pas 18
Pas 19

Acoperiți cu celălalt blat, eu am ales să le pun cu fundul în sus, pentru ca să fie suprafața mai netedă.

Tort Kievskii - Pas 19
Pas 20

În restul de cremă adăugați 2 linguri de cacao și amestecați.

Puteți lăsa aproximativ 2-3 linguri de cremă albă într-un poș, pentru a face câteva floricele deasupra tortului.

Tort Kievskii - Pas 20
Pas 21

Acoperiți tortul cu această cremă de cacao, bordurile și deasupra.

Tort Kievskii - Pas 21
Pas 22

Nivelați cu un cuțit și opțional puteți să-l ornați cu niște floricele din cremă albă.

Tort Kievskii - Pas 22
Pas 23

Sau puteți să presărați simplu deasupra restul de 50g de alune prăjite rămase.

Tort Kievskii - Pas 23
Pas 24

Lăsați tortul la rece pentru aproximativ 8-10 ore până la servire.

Aici vedeți și o secțiune, cum vă spuneam și mai sus, porțiile trebuie să fie mici fiindcă este un tort foarte sățios, dar deosebit și gustos.

Poftă Bună!

Tort Kievskii - Pas 24

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 16 portii (un tort mare de 28cm în diametru)
Timp de preparare: 400 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 360 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nicusor
Nicusor 29 Dec 2022, 16:43

Draga Lena,

Este o reteta grozava dar, pentru mine, prea mult de lucru, intins pe doua, trei zile. Daca voi avea ocazia, il voi cumpara, gata facut. Multumesc pentru retetele tale formidabile.

AshaKraken949
Asha Kraken (AshaKraken949) 29 Jan 2023, 15:01

A iesit excelent! L-am facut pentru a il servi ieri si totul a mers exact ca in descrierea ta! Blatul s-a copt ceva mai repede, si nu l-am mai lasat la zvantat. Multumesc!

Poza mea pentru rețetă: