Găluște rapide de cartofi, de post

Găluște rapide de cartofi, de post

Aceste găluște de cartofi sunt varianta mai simplificată a renumitelor gnocchi italiene (dar fără ouă, de post), sau un fel de colțunași leneși/papanași, dar din cartofi. Oricum le spuneți, sunt neașteptat de buni, fragezi și gustoși, iar sosul cu care-i serviți depinde doar de gusturile fiecăruia.

Eu am combinat aceste găluște de cartofi cu niște ciuperci și ceapă călite, dar cu siguranță ar fi foarte buni cu sos de roșii, sau dacă nu țineți post, sos de smântână. În varianta de post le puteți savura și pe lângă un mujdei sau niște maioneză de post.

Se pot congela foarte bine aceste găluște, iar la nevoie doar le scoateți din congelator și puneți direct la fiert în cratița cu apă fierbinte.

Ingrediente

Cartofi albi/galbeni
1 kg
   
Sare
2 linguri
   
Ulei
4 linguri
plus ulei pentru călit ciupercile, opțional
Făină albă
350 g
   
Ciuperci albe proaspete
500 g
opțional
Ceapă
2 buc
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Spălați bine cartofii și-i puneți la fiert acoperiți complet cu apă.

La mine a durat aproximativ 50-60 de minute, depinde cât de mari sunt cartofii, dar oricum verificați cu un cuțit dacă sunt moi.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 1
Pas 2

Cartofii fierți imediat se clătesc cu 1-2 jeturi de apă rece, se curăță de coajă și repede se mărunțesc cu o presă de piure.

Eu am descoperit recent această presă metalică pentru cartofi de la Ikea și vă recomand neapărat s-o folosiți, este foarte comodă și rapidă.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 2
Pas 3

Adăugați peste piure 4 linguri de ulei și 1 lingură de sare, amestecați atent cu o furculiță și lăsați puțin să se răcească.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 3
Pas 4

Puneți apoi 350g de făină și amestecați un aluat, la început cu o lingură apoi cu mâinile, cum vă este mai comod.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 4
Pas 5

La final veți obține așa un aluat, moale, uniform și deloc lipicios, ca o plastilină.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 5
Pas 6

Rupeți din el bucăți și modelați baghete subțiri, de aproximativ 1cm grosime.

Vă ajutați cu puțină făină pe masă dacă este nevoie.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 6
Pas 7

Tăiați cu un cuțit bucățele de aproximativ 1-2cm lățime, luați câte una și o presați puțin cu degetul în mijloc.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 7
Pas 8

Găluștele gata le aranjați pe un platou sau fund presărat cu puțină făină.

După ce terminați cu ele, le lăsați pe masă aproximativ 20-30 de minute și în acest timp pregătiți sosul sau legumele cu care le veți servi.

Acum ar fi momentul potrivit să le puneți la congelator, sau o parte să le fierbeți și alta congelați pentru altă dată.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 8
Pas 9

Eu am ales să le servesc cu ciuperci și ceapă călite.

Deci am tăiat mărunt ciupercile, le-am călit în 100ml de ulei până au început să se rumenească, apoi am adăugat ceapa tăiată și am mai lăsat pe foc până a fost gata și ea.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 9
Pas 10

La final asezonați cu puțină sare și piper negru, închideți focul.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 10
Pas 11

Turnați apă într-o cratiță mare de 5-7 litri, adăugați 1 lingură de sare și așteptați până începe să fiarbă.

Puneți aproximativ jumătate de găluște în apă la fiert, amestecați atent, iar când încep să se ridice la suprafață, sunt gata.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 11
Pas 12

Se scot atent cu o spumieră direct în tigaia cu ciupercile călite (dacă este suficient de adâncă).

La fel fierbeți încă o tură de găluște, dacă faceți toată cantitatea din rețetă.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 12
Pas 13

Găluștele fierte le amestecați atent cu ciupercile, sau cu alt sos preferat.

Lăsați 5 minute și până pregătiți masa sunt gata de servit.

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 13
Pas 14

În varianta de post le puteți savura cu - ciuperci călite, ceapă călită, alte legume călite, sos de roșii italian, mujdei, maioneză de post, etc.

În varianta clasică sunt minunați cu smântână, jumări, bacon, parmezan ras, etc.

Poftă Bună!

Găluște rapide de cartofi, de post - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!