Găluște rapide de cartofi, de post
Aceste găluște de cartofi sunt varianta mai simplificată a renumitelor gnocchi italiene (dar fără ouă, de post), sau un fel de colțunași leneși/papanași, dar din cartofi. Oricum le spuneți, sunt neașteptat de buni, fragezi și gustoși, iar sosul cu care-i serviți depinde doar de gusturile fiecăruia.
Eu am combinat aceste găluște de cartofi cu niște ciuperci și ceapă călite, dar cu siguranță ar fi foarte buni cu sos de roșii, sau dacă nu țineți post, sos de smântână. În varianta de post le puteți savura și pe lângă un mujdei sau niște maioneză de post.
Se pot congela foarte bine aceste găluște, iar la nevoie doar le scoateți din congelator și puneți direct la fiert în cratița cu apă fierbinte.
Ingrediente
●
Cartofi albi/galbeni
1 kg
●
Ulei
4 linguri
plus ulei pentru călit ciupercile, opțional
●
Ciuperci albe proaspete
500 g
opțional
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Spălați bine cartofii și-i puneți la fiert acoperiți complet cu apă.
La mine a durat aproximativ 50-60 de minute, depinde cât de mari sunt cartofii, dar oricum verificați cu un cuțit dacă sunt moi.
Pas 2
Cartofii fierți imediat se clătesc cu 1-2 jeturi de apă rece, se curăță de coajă și repede se mărunțesc cu o presă de piure.
Eu am descoperit recent această presă metalică pentru cartofi de la Ikea și vă recomand neapărat s-o folosiți, este foarte comodă și rapidă.
Pas 3
Adăugați peste piure 4 linguri de ulei și 1 lingură de sare, amestecați atent cu o furculiță și lăsați puțin să se răcească.
Pas 4
Puneți apoi 350g de făină și amestecați un aluat, la început cu o lingură apoi cu mâinile, cum vă este mai comod.
Pas 5
La final veți obține așa un aluat, moale, uniform și deloc lipicios, ca o plastilină.
Pas 6
Rupeți din el bucăți și modelați baghete subțiri, de aproximativ 1cm grosime.
Vă ajutați cu puțină făină pe masă dacă este nevoie.
Pas 7
Tăiați cu un cuțit bucățele de aproximativ 1-2cm lățime, luați câte una și o presați puțin cu degetul în mijloc.
Pas 8
Găluștele gata le aranjați pe un platou sau fund presărat cu puțină făină.
După ce terminați cu ele, le lăsați pe masă aproximativ 20-30 de minute și în acest timp pregătiți sosul sau legumele cu care le veți servi.
Acum ar fi momentul potrivit să le puneți la congelator, sau o parte să le fierbeți și alta congelați pentru altă dată.
Pas 9
Eu am ales să le servesc cu ciuperci și ceapă călite.
Deci am tăiat mărunt ciupercile, le-am călit în 100ml de ulei până au început să se rumenească, apoi am adăugat ceapa tăiată și am mai lăsat pe foc până a fost gata și ea.
Pas 10
La final asezonați cu puțină sare și piper negru, închideți focul.
Pas 11
Turnați apă într-o cratiță mare de 5-7 litri, adăugați 1 lingură de sare și așteptați până începe să fiarbă.
Puneți aproximativ jumătate de găluște în apă la fiert, amestecați atent, iar când încep să se ridice la suprafață, sunt gata.
Pas 12
Se scot atent cu o spumieră direct în tigaia cu ciupercile călite (dacă este suficient de adâncă).
La fel fierbeți încă o tură de găluște, dacă faceți toată cantitatea din rețetă.
Pas 13
Găluștele fierte le amestecați atent cu ciupercile, sau cu alt sos preferat.
Lăsați 5 minute și până pregătiți masa sunt gata de servit.
Pas 14
În varianta de post le puteți savura cu - ciuperci călite, ceapă călită, alte legume călite, sos de roșii italian, mujdei, maioneză de post, etc.
În varianta clasică sunt minunați cu smântână, jumări, bacon, parmezan ras, etc.
Poftă Bună!
Cantitate:
6 portii
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării: