Khmeli-Suneli

Khmeli-Suneli

Condimentul Khmeli-Suneli, sau Hmeli-Suneli, este un condiment de bază în bucătăria oricărei gospodine din Georgia sau Armenia.  Este esențial în majoritatea mâncărurilor și sosurilor caucaziene, are o aromă bogată și foarte interesantă, se poate folosi cu succes la toate tipurile de carne, pește, sosuri de roșii, adjika, orez, etc.

Mult vestita și populara carne la grătar - Shashlykul caucazian, se poate pregăti tot cu el, mie îmi place mult să-l folosesc în special pentru a găti pui la cuptor (pulpe sau întreg).

De obicei îl mai cumpăr gata când merg acasă la mama în Rep. Moldova, este un condiment comun care se găsește în mai toate magazinele din fostele țări sovietice. Dar fiindcă nu merg atât de des acolo, am zis să-l pregătesc singură acasă cu ingrediente care se găsesc aici la noi în România. Sunt foarte multe variante pentru a pregăti Khmeli-Suneli, eu am ales combinația în care să am toate ingredientele disponibile și la îndemână aici la noi.

Singurul ingredient pe care nu îl găsiți chiar la orice supermarket este Schinduful, dar cu siguranță este destul de popular și îl puteți cumpăra în plafare sau online.

Ingrediente

Frunză de dafin
4 buc
   
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurita
puteți folosi fulgi de chilli mărunțiți
Pătrunjel uscat
2 lingurite
   
Mărar uscat
2 lingurite
   
Maghiran uscat
2 lingurite
   
Tarhon uscat
2 lingurite
   
Schinduf
2 lingurite
   
Coriandru măcinat
1 lingurita
sau boabe
Piper negru(boabe)
0.5 lingurite
   
Sare
2 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Cel mai greu aici este să adunați și să găsiți toate condimentele din compoziție. Schinduf eu am găsit la plafarul din cartier, am văzut și la Farmacia Tei.

Khmeli-Suneli - Pas 1
Pas 2

Măsurați atent toate ingredientele conform rețetei și le puneți într-un bol sau farfurie adâncă.

Khmeli-Suneli - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine.

Khmeli-Suneli - Pas 3
Pas 4

Apoi le măcinați foarte fin într-o râșniță de cafea.

Khmeli-Suneli - Pas 4
Pas 5

Păstrați într-un borcan uscat închis ermetic și folosiți la ce aveți nevoie.

Este minunat în combinație cu orice carne, sosuri, pește, orez, etc.

Urmează să vin în continuare și cu alte rețete din bucătăria caucaziană, deci să fiți pe fază.

Poftă Bună!

Khmeli-Suneli - Pas 5

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 100 g (un borcan mic)
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Colecții: Utile

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 14 Oct 2022, 20:44

Am cumpărat Hmeli Tsuneli de la un magazin Beriozka din vecinătate. Prima dată de curiozitate. Mi-a plăcut mult și de atunci cumpăr de acolo. O  să încerc și rețeta aceasta; schinduf cumpăr de la o doamnă care aduce la Muzeul Țăranului plante medicinale culese și uscate de dânsa (dar nu vine de fiecare dată când e târg).