Scarpaccia de dovlecei

Scarpaccia de dovlecei

Scarpaccia este un fel de tartă rustică italiană (din regiunea Toscana), de obicei subțire, mai mult ca o turtă puțin crocantă, extrem de bună și apropo, vegană. De mai mult timp vroiam să încerc această rețetă și acum a venit momentul, fiindcă am cules din grădină vreo 4 zucchini/dovlecei care trebuiau utilizați repede și fără prea multe bătăi de cap.

De obicei în scarpaccia se folosesc și flori de zucchini, eu nu le aveam așa că am preparat-o așa simplă. Nouă ne-a plăcut mult anume faptul că este subțire și crocantă, cu gust puțin dulceag de la dovlecei și ceapă coaptă. Deși inițial mă gândeam că data viitoare poate s-o fac puțin mai groasă, după degustare am decis că totuși o preferăm subțire.

La textură și gust se aseamănă mult cu niște frigănele de dovlecei, dar puțin mai crocante, mult mai rapid de preparat și fără ouă.

Ingrediente

Dovlecei
1 kg
sau zucchini
Ceapă
1 buc
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Făină albă
130 g
   
Mălai
40 g
   
Ulei de măsline extravirgin
50 ml
   
Rozmarin
1 lingura
eu am folosit uscat, dar puteți folosi și rozmarin proaspăt tocat mărunt

Pași de urmat

Pas 1

Spălați dovleceii și-i tăiați felii foarte subțiri, aici aș recomanda neapărat un feliator de tip mandolină, să obțineți feliile subțiri și uniforme într-un mod rapid și simplu.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 1
Pas 2

Peste dovlecei adăugați și ceapa tăiată fideluță subțire.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 2
Pas 3

Puneți 1 linguriță de sare și puțin piper negru măcinat.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 3
Pas 4

Amestecați totul bine cu mâinile timp de 5 minute, până veți observa că dovleceii încep să lase apă și se fac moi.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 4
Pas 5

Mutați compoziția de legume într-o sită, iar aceasta o puneți într-un bol.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 5
Pas 6

Peste zucchini puneți o farfurie și deasupra 1-2kg de greutate, aici am improvizat din 2 borcane cu sos de roșii pentru paste și pizza.

Lăsați așa 2 ore pe masă din bucătărie.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 6
Pas 7

După acest timp observați că în bol se va aduna ceva zeamă de dovlecei.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 7
Pas 8

Peste aceasta adăugați 120g de făină albă, 40g de mălai și 1 lingură ulei de măsline.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 8
Pas 9

Amestecați bine cu un tel, dacă aluatul este gros și dens mai turnați în el aproximativ jumătate pahar de apă.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 9
Pas 10

Trebuie să fie la final ca o smântână mai lichidă.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 10
Pas 11

Turnați acest aluat peste legume și amestecați foarte bine.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 11
Pas 12

Așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor, o stropiți și ungeți cu puțin ulei de măsline.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 12
Pas 13

Puneți compoziția de scarpaccia în tavă și o distribuiți uniform pe toată suprafața.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 13
Pas 14

În plus recomand neapărat s-o presați bine, o puteți face cu lingura sau mai simplu dacă așterneți peste legume o altă hârtie de copt și presați cu palmele peste ea.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 14
Pas 15

Luați la o parte hârtia și observați cât de uniform a ieșit.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 15
Pas 16

Stropiți tarta deasupra cu puțin ulei de măsline.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 16
Pas 17

Presărați și puțin rozmarin mărunțit, pentru un gust cât mai autentic.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 17
Pas 18

O coaceți în cuptorul preîncălzit la 220 de grade timp de 35-40 de minute, sau până se rumenește frumos.

Dacă aveți regim de ventilație în cuptor, puteți să-i dați drumul, astfel tarta va fi mai crocantă și delicioasă.

Scarpaccia de dovlecei - Pas 18
Pas 19

Lăsați să se răcească minim 1 oră în tavă, apoi puteți s-o feliați și savurați.

Poftă Bună!

Scarpaccia de dovlecei - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

CristinaGroapa326
Cristina Groapa (CristinaGroapa326) 22 Aug 2023, 22:54

Dovleceii mei au lasat mai multa apa, asa ca am completat cu niste faina de naut. A iesit incredibil de buna, un gust foarte interesant.

Nota mea pentru rețetă: