Scarpaccia de dovlecei
Scarpaccia este un fel de tartă rustică italiană (din regiunea Toscana), de obicei subțire, mai mult ca o turtă puțin crocantă, extrem de bună și apropo, vegană. De mai mult timp vroiam să încerc această rețetă și acum a venit momentul, fiindcă am cules din grădină vreo 4 zucchini/dovlecei care trebuiau utilizați repede și fără prea multe bătăi de cap.
De obicei în scarpaccia se folosesc și flori de zucchini, eu nu le aveam așa că am preparat-o așa simplă. Nouă ne-a plăcut mult anume faptul că este subțire și crocantă, cu gust puțin dulceag de la dovlecei și ceapă coaptă. Deși inițial mă gândeam că data viitoare poate s-o fac puțin mai groasă, după degustare am decis că totuși o preferăm subțire.
La textură și gust se aseamănă mult cu niște frigănele de dovlecei, dar puțin mai crocante, mult mai rapid de preparat și fără ouă.
Ingrediente
●
Dovlecei
1 kg
sau zucchini
●
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
●
Ulei de măsline extravirgin
50 ml
●
Rozmarin
1 lingura
eu am folosit uscat, dar puteți folosi și rozmarin proaspăt tocat mărunt
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Spălați dovleceii și-i tăiați felii foarte subțiri, aici aș recomanda neapărat un feliator de tip mandolină, să obțineți feliile subțiri și uniforme într-un mod rapid și simplu.
Pas 2
Peste dovlecei adăugați și ceapa tăiată fideluță subțire.
Pas 3
Puneți 1 linguriță de sare și puțin piper negru măcinat.
Pas 4
Amestecați totul bine cu mâinile timp de 5 minute, până veți observa că dovleceii încep să lase apă și se fac moi.
Pas 5
Mutați compoziția de legume într-o sită, iar aceasta o puneți într-un bol.
Pas 6
Peste zucchini puneți o farfurie și deasupra 1-2kg de greutate, aici am improvizat din 2 borcane cu sos de roșii pentru paste și pizza.
Lăsați așa 2 ore pe masă din bucătărie.
Pas 7
După acest timp observați că în bol se va aduna ceva zeamă de dovlecei.
Pas 8
Peste aceasta adăugați 120g de făină albă, 40g de mălai și 1 lingură ulei de măsline.
Pas 9
Amestecați bine cu un tel, dacă aluatul este gros și dens mai turnați în el aproximativ jumătate pahar de apă.
Pas 10
Trebuie să fie la final ca o smântână mai lichidă.
Pas 11
Turnați acest aluat peste legume și amestecați foarte bine.
Pas 12
Așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor, o stropiți și ungeți cu puțin ulei de măsline.
Pas 13
Puneți compoziția de scarpaccia în tavă și o distribuiți uniform pe toată suprafața.
Pas 14
În plus recomand neapărat s-o presați bine, o puteți face cu lingura sau mai simplu dacă așterneți peste legume o altă hârtie de copt și presați cu palmele peste ea.
Pas 15
Luați la o parte hârtia și observați cât de uniform a ieșit.
Pas 16
Stropiți tarta deasupra cu puțin ulei de măsline.
Pas 17
Presărați și puțin rozmarin mărunțit, pentru un gust cât mai autentic.
Pas 18
O coaceți în cuptorul preîncălzit la 220 de grade timp de 35-40 de minute, sau până se rumenește frumos.
Dacă aveți regim de ventilație în cuptor, puteți să-i dați drumul, astfel tarta va fi mai crocantă și delicioasă.
Pas 19
Lăsați să se răcească minim 1 oră în tavă, apoi puteți s-o feliați și savurați.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
180 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)