Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post

Suntem fani bucătărie grecească și bineînțeles mi-a atras atenția această rețetă minunată. Biscuiții sunt delicioși, aromați, fragezi, deosebiți și de POST! Neapărat să încercați rețeta de milopitakia, sunt ca niște mini plăcinte cu mere, dar mult mai ușor de servit.

Apropo, cred că ar merge cu acest aluat și umplutură să improvizați chiar o plăcintă cu mere,  mai de inspirație grecească.

Ingrediente

Mere
500 g
   
Zahăr
160 g
100g în umplutura de mere și 60g în aluat
Stafide
40 g
   
Nuci
40 g
   
Portocale
2 buc
   
Făină albă
350 g
   
Ulei
100 ml
   
Scorțișoară măcinată
1 lingurita
   
Esență de vanilie
1 lingura
   
Praf de copt
10 g
   
Sare
0.25 lingurite
   
Zahăr pudră
1 lingura
opțional, pentru ornat

Pași de urmat

Pas 1

Turnați 1 pahar de apă clocotită fierbinte peste stafide, lăsați așa 5-10 minute apoi le scurgeți.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 1
Pas 2

Într-o tigaie puneți aproximativ 500g de mere curățate și tăiate cubulețe, adăugați peste ele 100g de zahăr și lăsați pe foc mediu la gătit pentru 15-20 de minute.

Amestecați periodic.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 2
Pas 3

Spălați bine portocalele, le uscați cu un prosop apoi răzuiți coaja lor, atenție doar partea cea mai de sus, portocalie!

După aceasta stoarceți bine zeama din ele - ne trebuie pentru aluat aproximativ 100ml de suc.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 3
Pas 4

Tocați mărunt 40g de nuci.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 4
Pas 5

Între timp merele s-au gătit, sunt moi și nu mai au zeamă.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 5
Pas 6

Adăugați aici stafidele scurse bine de apă, nucile tocate, 1 linguriță coajă rasă de portocale și 0.5 linguriță de scorțișoară. Amestecați foarte bine toată compoziția.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 6
Pas 7

Într-un bol mare turnați 100ml suc de portocale, 100ml de ulei și esența de vanilie.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 7
Pas 8

Adăugați 60g de zahăr, 1 linguriță coajă rasă de portocale, 0.5 linguriță de scorțișoară, 350g de făină, 10g praf de copt și un vârf de linguriță de sare.

Amestecați bine mai întâi cu o spatulă sau lingură.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 8
Pas 9

Apoi frământați aluatul pe masă, până devine uniform, moale și deloc lipicios.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 9
Pas 10

Îl tăiați în 2 bucăți și formați 2 bile de aluat.

Lăsați-le la odihnit 10-15 minute.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 10
Pas 11

După acest timp întindeți pe rând, cu făcălețul, fiecare bilă într-o foaie de aproximativ 2-3mm grosime.

Decupați cu un pahar sau cană mare cercuri, ale mele au fost de 7-8cm în diametru.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 11
Pas 12

Puneți câte 1 linguriță de umplutură de mere peste fiecare cerc.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 12
Pas 13

Lipiți capetele opuse.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 13
Pas 14

Apoi în continuare lipiți marginile, ca să obțineți un fel de colțunaș.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 14
Pas 15

Apropo, resturile de aluat rămase după decuparea cercurilor le formați din nou într-o bilă, lăsați 5 minute să se odihnească apoi iarăși întindeți și decupați.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 15
Pas 16

Aranjați biscuiții cu mere milopitakia în tava de copt.

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 16
Pas 17

Le coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute, până se rumenesc ușor.

Lăsați să se răcească complet, apoi opțional puteți să-i ornați cu zahăr pudră înainte de servire.

Poftă Bună!

Milopitakia - biscuiți grecești umpluți cu mere, de post - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (aproximativ)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 4 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 13 Apr 2022, 19:45

Foarte interesantă rețeta, parcă și simt gustul plăcințelelor. Dar va trebui să căutăm portocale  cu coaja netratată. Sunt ceva mai scumpe, de regulă vin din Franța dar putem folosi coaja (cele obișnuite au coaja tratată contra mucegaiului și văd că peste tot scrie să nu folosim coaja citricelor)

Ruslana Cazacliu
Ruslana Cazacliu 01 May 2022, 19:55

se topesc efectiv in gura😋

Nota mea pentru rețetă: