Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă

Am rămas foarte surprinsă de gustul acestor biscuiți cu ciocolată și hrișcă, iar copiii mei nici nu știu cu ce au fost biscuiții pe care i-au savurat astăzi cu mare poftă la micul dejun. Gustul de hrișcă este acoperit perfect cu aroma de cacao și scorțișoară, deci puteți folosi rețeta chiar și pentru cei mai sensibili mofturoși la hrișcă. Astfel savurați fără grijă biscuiți fără gluten și ouă, dar și cu un aport de fosfor, magneziu și vitamina P.

Această rețetă face parte din campania cu Noi Idei pentru o alimentație sănătoasă, pe care o lansăm împreună cu SanoVita, pentru că trebuie să trecem în noul an de la rezoluții la soluții! Astăzi vreau să vă arăt cum vă puteți susține sistemul digestiv cu unul din produsele SanoVita și anume -  făina de hrișcă, în deserturi, sau combinată cu alte făinuri integrale și sănătoase.

Hrișca este alimentul care nu lipsește pe masa noastră, periodic o gătesc ca garnitură la carne, sau împreună cu carnea. Cu făina de hrișcă încă nu aveam curaj să încerc rețete noi, dar cu ocazia acestei campanii am experimentat câteva idei și pot să vă spun că este minunată în biscuiți, clătite și orice fel de pandișpan sau pâine vreți să încercați.

Ingrediente

Făină de hrișcă
200 g
   
Cacao pudră
3 linguri
   
Zahăr
120 g
puteți micșora cantitatea de zahăr după gust, sau să-l înlocuiți cu zahăr brun
Scorțișoară măcinată
1 lingurita
opțional
Praf de copt
0.5 lingurite
   
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Smântână
300 g
smântână clasică fermentată, orice procent de grăsime, poate fi combinată și cu iaurt
Esență de vanilie
1 lingurita
   
Ulei
2 linguri
puteți folosi ulei clasic fără miros, sau ulei de cocos

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând măsurați cantitatea exactă de făină de hrișcă într-un bol.

Eu am folosit făină de hrișcă de la Sanovita, o găsiți în magazinul online, sau în alte magazine naturiste din țară.

O altă variantă ar fi să măcinați boabele de hrișcă, dacă nu găsiți făină și vă grăbiți, dar s-ar putea să aibă textură puțin mai grunjoasă.

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 1
Pas 2

Peste făina de hrișcă adăugați 3 linguri de cacao(observați că am folosit cacao mai dark), 120g de zahăr, 0.5 linguriță praf de copt, 1 linguriță scorțișoară și un vârf de linguriță sare.

Amestecați bine compoziția cu o lingură sau tel.

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 2
Pas 3

Puneți 300g smântână, 1 linguriță esență de vanilie și 2 linguri de ulei.

Începeți să amestecați aluatul cu o spatulă sau lingură.

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 3
Pas 4

Apoi va fi necesar să-l frământați mai uniform cu mâinile(sau cu un mixer, dacă aveți).

La final veți obține un aluat ușor lipicios, uniform la culoare și textură. Chiar dacă este puțin lipicios nu mai adăugați făină, altfel biscuiții vor fi prea tari și înecăcioși.

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 4
Pas 5

Luați cu lingura câte puțin aluat din bol.

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 5
Pas 6

Îl mutați în palme și formați bile aproximativ de mărimea unei nuci.

Aluatul fiind ușor lipicios, după 3-4 bile mâinile trebuie spălate, ca să puteți lucra ușor în continuare și să le modelați fără probleme.

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 6
Pas 7

Aranjați aceste bile de aluat într-o tavă mare de cuptor așternută cu hârtie de copt.

Cu degetele presați puțin suprafața lor și le faceți mai plate.

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 7
Pas 8

Din acest aluat veți obține aproximativ 30 de biscuiți, sau 1 tavă plină și încă una mică.

Coaceți biscuiții în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 20-25 de minute.

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 8
Pas 9

După cuptor lăsați neapărat să se răcească complet, astfel veți obține textura perfectă și gustul cel mai potrivit.

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 9
Pas 10

Biscuiții sunt minunați, au trecut testul la copiii mei, deci cu siguranță salvați rețeta și vă bucurați de ei la micul dejun sau ca un desert sănătos fără gluten.

Poftă Bună!

Biscuiți cu ciocolată și făină de hrișcă - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

MihaiB.904
Mihai B. (MihaiB.904) 21 Feb 2022, 13:14

Buna ziua, se folosesc 200g sau 300g de smantana? Multumesc.

lena
Elena (lena) Mihai B. (MihaiB.904) 21 Feb 2022, 13:27

300g, corectez in pasi imediat😉

MihaiB.904
Mihai B. (MihaiB.904) Elena (lena) 21 Feb 2022, 13:30

Multumesc pentru promptitudine!

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 25 Feb 2022, 19:31

Dragă Lena, poate nu e locul potrivit, dar aș dori să-ți spun că plânge inima în mine când văd ce se întâmplă în Ucraina.

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 25 Feb 2022, 19:40

Da, nu e locul potrivit, dar si noi suntem complet la pamant cu toate aceste evenimente…

Anastasia H
Anastasya Nathania (Anastasia H) 20 May 2022, 09:55

I-am făcut cu faina din hrișcă verde, măcinată de mine in robot. Sunt foarte gustoși și sănătoși biscuiții. Cu modelarea a fost mai greu, dar cu o lingura umeda le-am dat o forma cât de cât potrivită, direct pe tava 😊

Mulțumesc pentru rețetă! Îți urmăresc blogul cu mare plăcere și interes.

Nota mea pentru rețetă:
Anastasia H
Anastasya Nathania (Anastasia H) 02 Jun 2022, 22:54

Astăzi am incercat sa ii fac din faina de hrișcă obișnuită (nu verde), sunt mai gustosi, aluatul se lucrează mai ușor, dar cred că faina ar trebui cumparata întrucât hrișca nu s-a măcinat foarte bine, oricât de mult am insistat..

TatianaLazarescuSicoe779
Tatiana Lazarescu-Sicoe (TatianaLazarescuSicoe779) 03 Jan 2024, 12:55

Astazi am facut si eu,mi-au iesit foarte buni Multumesc!

Nota mea pentru rețetă: