Cum fierbem corect Hrișca

Cum fierbem corect Hrișca

Hrișca este foarte populară în Rusia și tot spațiul post-sovietic - are un gust și aromă foarte plăcută, conține cea mai bună combinație de proteine, fibre și microelemente - cum s-a exprimat un dietolog " Găsiți în ea tot tabelul lui Mendeleev":)

Eu de mică sunt obișnuită cu hrișca ca mâncare de bază, așa cum se prepară aici orezul și cartofii, așa făcea mama și bunica hrișca. În România nu prea se cunoaște, se găsește doar la Plafar și se ia doar ca mâncare pentru vegetarieni sau cei ce țin la alimentație sănătoasă.

Recomand să aveți în vedere aceste crupe, mai ales dacă aveți copilași mici, sunteți în regim de slăbire sau țineți la sănătatea familiei voastre - și toate astea le vreți să fie și gustoase :)

Voi descrie un pic mai detaliat cum se fierbe corect hrișca, pentru că de asta depinde cât de gustoasă și estetică va fi mâncarea. În continuare voi pune și rețete cu hrișca, de tot felul, așa că recomand să vă aprovizionați de pe acum de la magazinele naturiste.

Ingrediente

Hrișcă
1 pahar
paharul este de 300ml
Apă
2 pahare
   
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Pentru a fierbe hrișca, perfect este să folosiți un ceaun, dar nu obligatoriu - am mai fiert în vremuri mai grele și în cratiță.

Deci, într-un ceaun se pune la fiert 2 pahare de apă cu sare.

Raportul de apă atunci când fierbeți hrișca este de 2 unități apă la 1 unitate cereală uscată.

Cum fierbem corect Hrișca - Pas 1
Pas 2

Până fierbe apa, spălați bine hrișca, același proces ca la orez, în 2-3 ape.

Înainte de fierbere unele gospodine mai călesc hrișca pe o tigaie uscată, fără ulei, atunci este mult mai gustoasă. Dar eu de obicei nu apuc, o fierb așa cum este.

Cum fierbem corect Hrișca - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă apa, adăugați hrișca, amestecați cu o lingură și așteptați să înceapă să fiarbă din nou.

Cum fierbem corect Hrișca - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă din nou, faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă încet 30-40 de min.

Foarte Important! Nu amestecați hrișca deloc, doar la pasul 3, în procesul de fierbere ulterior nu mai este nevoie și nu recomand - altfel se face terci înainte să fie gata.

Cum fierbem corect Hrișca - Pas 4
Pas 5

După 30-40 de minute verificăm dacă este gata - în primul rând hrișca trebuie să absoarbă toată apa în care a fiert, faceți testul cu o lingură. O adânciți în hrișca și vedeți dacă mai este apă în mijlocul cratiței. Dacă nu, hrișca este gata - stingeți focul, acoperiți cu capac și mai lăsați 15 min să se pătrundă bine.

Dacă mai este apă, mai lăsați 10-15 min să fiarbă, bineînțeles fără să amestecați.

Asta-i toată procedura, foarte simplă, dar important să o respectați dacă vreți o mâncare de hrișca delicioasă. Voi pune rețete diverse cu hrișca, cu ciuperci, carne, etc și toate vor avea la început acest proces de fierbere.

Poftă Bună!

Cum fierbem corect Hrișca - Pas 5

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 73

MagdalenaDeac412
Magdalena Deac (MagdalenaDeac412) 31 Jul 2019, 03:50

Multumesc pentru reteta de fiert hrisca ! Eu nu cred sa fi mincat vreodata hrisca, decit poate in copliaria mea la bunica, dar nu tin minte...Acum voi fi nevoita sa o maninc, din cauza obezitatii si a intolerantei mele la gluten, care din urma boala este diagnosticata de-abia acum, dupa 52  de ani de viata...Sper sa ma obisnuiesc cu noile reguli la mincare...Va doresc sanatate si numai bine ! 

GrosuAurelia209
Grosu Aurelia (GrosuAurelia209) Magdalena Deac (MagdalenaDeac412) 21 Mar 2021, 17:18

este foarte , foarte sanatoasa !

IvyNova469
Ivy Nova (IvyNova469) 20 Jul 2018, 08:53

La mine a fiert în mai puțin 15 min( apa a fost absorbită)

lena
Elena (lena) Ivy Nova (IvyNova469) 20 Jul 2018, 09:06

Cred ca a fost focul mai mare si cantitatea mai mica, se inchide focul cand se absoarbe apa, indiferent de timp.

IvyNova469
Ivy Nova (IvyNova469) 20 Jul 2018, 08:39

Nu se arde hrișca dacă mai este pe foc după ce a absoarbit apa în care a fiert? 

lena
Elena (lena) Ivy Nova (IvyNova469) 20 Jul 2018, 08:44

Cititi atent pasii.

SarchisDolmanian427
Sarchis Dolmanian (SarchisDolmanian427) 05 Apr 2018, 20:19

Am urmat deja reteta de cateva ori si iese perfect.
Pana acum am folosit doar hrisca gata 'coapta' - adica cea maro.
La magazin, in Hala Obor, exista si varianta 'verde' - mai deschisa la culoare si oarecum verzuie.
Din pacate, se pare ca hrisca nu ajuta la memorie... sau poate mananc eu prea rar...
Tin minte proportia, 2:1 apa:hrisca, numai ca uit cand se pune hrisca in apa... rece sau abia atunci cand fierbe...
Am citit cateva comentarii cu privire la gustul specific. Exact asta m-a atras pe mine.
Aveti grija atunci cand puneti sare. Daca nu e destul de sarata, hrisca are un fel de aroma ca de sapun. Pentru cei care trebuie sa evite sarea, incercati sa puneti un pic de marar uscat, chimion macinat, cateva picaturi de lamaie sau o combinatie din toate trei. Chimionul trebuie pus de la inceput, celelalte doua dupa ce hrisca este deja fiarta.
Pofta buna!

Nota mea pentru rețetă:
Anca Baesiu
Anca Baesiu 15 Mar 2016, 17:51

Buna!

Am si eu nevoie de planta maselarita. Am inceput de paradontoza si am citit ca planta merge foarte bine pe aceasta afectiune.

Din cate am aflat creste si in Moldova.

M-ati putea ajuta?

Numarul meu de telefon este 0746296740, e mail: ancabaesiu@gmailcom.

Va multumesc!

O zi frumoasa!

lena
Elena (lena) Anca Baesiu 15 Mar 2016, 19:30

Anca, din pacate nu am idee despre ce planta este vorba.

Voi lasa comentariul poate il citeste cineva care stie si va poate ajuta.

RemyRMX
RemyRMX 02 Feb 2016, 20:36

Bună! Nu am știut cum se fierbe hrișca. Prima data cineva mi-a zis doar că se fierbe cu apă. Și da, am fiert până s-a făcut terci. ^_^

Acum încerc după rețetă! O să vă spun rezultatul, acum hrișca e la foc mic :D .

Nota mea pentru rețetă:
Aristo
Aristo 03 Dec 2014, 12:00

Lena in primul rand multumesc si eu pt retete, pt implicarea in a-i ajuta si pe altii sa descopere bucuriile 'bucaterelei"!

Eu hrisca o innmoi cateva ore in apa fierbinte.(Am bucuria de a folosi vase Zepter, dar se poate folosi orice vas mai gros).Personal nu-mi place mirosul ei.

Dar am descoperit in urma cu cateva luni hrisca neprelucrata.Bobitele sunt putin mai mici, si se pot consuma crude!Sunt crocante si nu au mirosul acela "dur", specific.

Nota mea pentru rețetă:
AndriesLucia267
Andries Lucia (AndriesLucia267) Aristo 13 Jan 2017, 12:42

Ce inseamna hrisca neprelucrata? Eu am comparat hrisca de la un magazin de seminte. Este inchisa la culoare si pare sa fie in niste foite. Oare cum le scot de acolo? Presupun ca nu se consuma cu acest invelis.

lena
Elena (lena) Andries Lucia (AndriesLucia267) 15 Jan 2017, 11:41

Hrisca pe care o cumpar sunt bobitze fara foite si invelis, rotunda si neteda. Cred ca ati gasit ceva mai bio, nu cred ca trebuie sa le scoateti, probabil ideea este sa le gatiti asa.

AndriesLucia267
Andries Lucia (AndriesLucia267) Elena (lena) 17 Jan 2017, 08:19

Am luat si eu hrisca decorticata. Printre boabele curatate mai sunt unele negre. Asa arata hrisca de care va spun.

lena
Elena (lena) Andries Lucia (AndriesLucia267) 17 Jan 2017, 08:33

Acasa de obicei mama ne punea sa le alegem pe cele negre.

maiam
maiam 14 Sep 2014, 19:19

Hrisca e foarte buna si nu "incarca" tractul intestinal! Nu e rost sa stam si sa discutam despre proprietatile ei, important esta sa o folositi in alimentatie, se face usor si e foarte gustoasa :) mersi Lena de retete, eu sunt foarte fericita ca am descoperit site-ul tau!!! Sa iti dea Dumnezeu sanatate si sa ne mai bucuri cu alte retete ;) 

tiki
tiki 27 Aug 2014, 19:51

Buna. Nu am mai mancat  hrisca de anul trecut cand eram la cura. Acum ar cam trebui sa o repet. Hahaha. Asa ca mi-am facut hrisca, dar inainte am calit o ceapa cu ardei. Si o salata de Rosii cu broccoli. O bunatate. Sa tot mancanci asa ceva in cura de slabire, bat-o vina. Offfffffffff.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DobreGeta296
Dobre Geta (DobreGeta296) tiki 03 May 2017, 21:58

..la dieta ati calit ceapa in ulei? 

tiki
tiki Dobre Geta (DobreGeta296) 19 Nov 2019, 18:48

Am scris ca de la dieta NU am mai mancat hrisca. Atat. Si acuma CAND NU MAI SUNT LA DiETA, mi-am calit o ceapa in ulei...etc

Mihai7
Mihai7 tiki 19 Nov 2019, 15:35

Ce fel de sos este pe salata?

tiki
tiki Mihai7 19 Nov 2019, 18:49

De iaurt.

Creola
Creola 06 Sep 2010, 12:41

De curand am venit din vacanta in Rep. Moldova si am adus de acolo hrisca fiinca se gasea in toate pietele pe toate rafturile magazinelor si am citit foarte multe despre proprietatile ei curative. Multumim pentru sfatul bun.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile