Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană Rețetă VIDEO

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană

Am testat în această rețetă de ceafă crud uscată cea mai veche, naturală și simplă metodă de a păstra și pregăti carnea - saramura și uscarea crudă. Suntem mari fani de prosciuto sau hamon, dar am ales să usuc o bucată mai mică de carne și fără os, adică ceafă, și am obținut o Coppa italiană de toată frumusețea. Rezultatul este minunat, feliile de ceafă sunt aromate, gustoase și puțin sărate.

Procesul este simplu, dar pentru siguranță trebuie să respectați câteva reguli referitor la cantitatea de sare, temperatura și condițiile de uscare și să aveți grijă de unde cumpărați carnea(recomand un magazin sigur, cu controale sanitare periodice și furnizori verificați, eu cumpăr de obicei din Kaufland, Metro sau Carrefour). Bineînțeles că puteți la fel să uscați un cotlet, pulpă sau fleică/bacon, procesul este același.

Eu am reușit să adaptez rețeta de ceafă crud uscată la condițiile de casă, singurul inconvenient este că vă trebuie un mic loc dedicat în frigider pentru uscare, dacă nu este iarnă și nu aveți un balcon sau loc rece afară.

Ingrediente

Ceafă de porc
1 buc
aici de aproximativ 2-2.5kg
Sare
3 kg
neapărat să alegeți sare grunjoasă
Lămâie
1 buc
   
Piper negru măcinat
1 lingurita
   
Usturoi granulat(praf)
3 linguri
   
Busuioc uscat
1 lingura
   
Coriandru măcinat
2 linguri
   
Maghiran uscat
1 lingura
   
Rozmarin
1 lingura
   
Tifon medicinal 90x100cm
1 buc
adică o punga, se găsește în orice farmacie
Cearșaf absorbant de unică folosință
2 buc
aceste păturici absorbante se găsesc în farmacie sau supermarket
Benzi zimțate de plastic, 360mm
30 buc
le găsiți în orice magazin mare de bricolaj

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând alegeți o bucată de ceafă dintr-un magazin verificat cu controale sanitare periodice, eu cumpăr de obicei din Kaufland, Metro sau Carrefour.

Apoi cu un cuțit tăiați micile imperfecțiuni de pe laterale și margini, bucata de carne trebuie să fie cât mai uniformă, netedă și dreaptă. Toate resturile le puteți toca și folosi în altă rețetă.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 1
Pas 2

Luați o tavă de cuptor adâncă, sau un platou(unde să încapă ceafa) și îl așterneți cu un cearșaf absorbant de unică folosință.

Dacă aveți cearșafuri puțin mai mari, le puteți tăia jumătăți.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 2
Pas 3

Turnați aici 1kg de sare grunjoasă și distribuiți uniform.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 3
Pas 4

Puneți ceafa peste stratul de sare.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 4
Pas 5

Și turnați peste ea încă 1-2kg de sare grunjoasă, cât s-o acopere complet.

Sarea este aici principalul conservant și dezinfectant, așa că nu vă zgârciți.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 5
Pas 6

Învăluiți totul cu cearșaful absorbant, puneți deasupra o pungă sau folie și lăsați la frigider pentru 4 zile.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 6
Pas 7

După acest timp observați că ceafa a scăzut mult în volum, este tare și densă. Tot lichidul eliminat în procesul de sărare a fost absorbit de cearșaf - un pont foarte bun și vă ajută mult să nu scurgeți voi periodic apa care se elimină(dacă nu aveți păturici absorbante, așa trebuie să faceți).

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 7
Pas 8

Curațați bine carnea de sare și o puneți într-un mare lighean cu apă rece pentru a elimina excesul de sare din ea.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 8
Pas 9

Trebuie ținută așa timp de 3-4 ore, dar neapărat la fiecare oră să schimbați apa, pentru ca procesul de desărare să fie cât mai eficient.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 9
Pas 10

Apoi scoateți ceafa din apă, o înveliți într-un alt cearșaf absorbant.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 10
Pas 11

Puneți peste ea o greutate de 1-2kg și lăsați la frigider pentru 10 ore.

Astfel vom usca bine carnea de apa în care a stat înainte.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 11
Pas 12

Apoi dați la o parte cearșaful și stoarceți peste carne zeama de la o jumătate de lămâie. O distribuiți bine cu degetele pe toată suprafața și în toate crăpăturile de pe ceafă.

Acesta este un bun dezinfectant și vă ajută să nu se formeze la suprafață mucegai în procesul de uscare.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 12
Pas 13

Într-un bol amestecați toate mirodeniile uscate.

Eu v-am pus aici cele care le preferăm noi, dar puteți ajusta acest amestec după preferințele dvs.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 13
Pas 14

Puneți mirodeniile peste carne și le distribuiți uniform pe toate părțile.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 14
Pas 15

Învăluiți ceafa într-o bucată de tifon, pus în câteva straturi, să protejeze carnea de praf și umiditate în procesul de uscare.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 15
Pas 16

Observați aici cum arată benzile zimțate de plastic pe care le am eu, sunt cele mai lungi pe care le-am găsit, de 340-360mm lungime.

În orice magazin de bricolaj le găsiți, pe la raioanele de cabluri și prinderi.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 16
Pas 17

Strângeți și presați cu aceste benzi din loc în loc suprafața cărnii, observați pozele și video de mai sus.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 17
Pas 18

Acum puneți carnea la uscat pentru 2 luni, cel mai sigur este s-o uscați în frigider, pe un grilaj ca să circule bine aerul pe toată suprafața. Periodic o mai întoarceți de pe o parte pe alta. Am înțeles că se poate cumva agăța de raftul ușii, ca să nu vă ocupe loc pe poliță, dar eu prefer grilajul.

Iarna o puteți agăța cu un cârlig la balcon sau într-un alt loc bine aerisit și rece, adică temperatura de afară să fie între 2-8°C grade.

Puteți să alternați acestea, dacă sunt perioade mai umede afară sau mai cresc temperaturile, lăsați carnea la frigider. Când se răcește o puneți înapoi la balcon.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 18
Pas 19

O dată la 2 săptămâni verificați carnea dacă miroase bine și mai strângeți benzile zimțate. Bineînțeles că după uscare ceafa pierde mult volum și în acest caz sunt foarte comode benzile pentru a presa în continuare carnea.

Dacă cumva simțiți miros de carne stricată, aruncați totul, analizați greșelile și mai încercați.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 19
Pas 20

Așa arată totul după 2 luni, tăiați cu o foarfecă benzile de plastic.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 20
Pas 21

Dați la o parte tifonul.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 21
Pas 22

Dacă ați făcut totul corect, carnea trebuie să miroase bine și să nu aibă deloc urme de mucegai pe ea.

Altfel, aruncați și mai încercați. Aveți mare grijă la condițiile de uscare în principal.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 22
Pas 23

Recomand s-o feliați întotdeauna foarte subțire și cu un cuțit bine ascuțit, bineînțeles că este ceva mai tare, densă și sărată decât șunca obișnuită.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 23
Pas 24

Noi am cumpărat un feliator și este foarte bun pentru acest proces, așa feliile vor fi ceva mai uniforme și perfect subțiri.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 24
Pas 25

Uitați aici ce frumusețe și bunătate, arată bine și este perfectă la textură.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 25
Pas 26

Recomand bucata mare de ceafă s-o păstrați întotdeauna în frigider și neapărat învelită într-un tifon curat. Pe parcurs o desfaceți, feliati din ea cât aveți nevoie și o puneți iarăși în tifon la frigider.

Dacă este ținută în pungă de plastic, ar putea să apară mici particule de mucegai deasupra.

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 26
Pas 27

Deși procesul pare ceva mai complex și lung, să știți că este foarte simplu dacă urmați pașii. În schimb la final veți obține o bucată de ceafă delicioasă, perfectă pentru aperitive, sandvișurile de dimineață și gustări la vin sau bere. Nouă ne ajunge pe câteva luni o bucată de ceafă, deci chiar merită efortul.

Poftă Bună!

Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană - Pas 27

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (1 ceafă întreagă)
Timp de preparare: 1000 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 1000 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Luc
Luc 11 Aug 2022, 18:03

Se poate aplica si pt cotlet?

lena
Elena (lena) Luc 11 Aug 2022, 18:19

Sigur😉

Luc
Luc Elena (lena) 11 Aug 2022, 20:07

Super. Ma apuc de treaba 😀