Ceafă crud uscată de casă, sau Coppa Italiană Rețetă VIDEO
Am testat în această rețetă de ceafă crud uscată cea mai veche, naturală și simplă metodă de a păstra și pregăti carnea - saramura și uscarea crudă. Suntem mari fani de prosciuto sau hamon, dar am ales să usuc o bucată mai mică de carne și fără os, adică ceafă, și am obținut o Coppa italiană de toată frumusețea. Rezultatul este minunat, feliile de ceafă sunt aromate, gustoase și puțin sărate.
Procesul este simplu, dar pentru siguranță trebuie să respectați câteva reguli referitor la cantitatea de sare, temperatura și condițiile de uscare și să aveți grijă de unde cumpărați carnea(recomand un magazin sigur, cu controale sanitare periodice și furnizori verificați, eu cumpăr de obicei din Kaufland, Metro sau Carrefour). Bineînțeles că puteți la fel să uscați un cotlet, pulpă sau fleică/bacon, procesul este același.
Eu am reușit să adaptez rețeta de ceafă crud uscată la condițiile de casă, singurul inconvenient este că vă trebuie un mic loc dedicat în frigider pentru uscare, dacă nu este iarnă și nu aveți un balcon sau loc rece afară.
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Ceafă de porc
1 buc
aici de aproximativ 2-2.5kg
●
Sare
3 kg
neapărat să alegeți sare grunjoasă
●
Piper negru măcinat
1 lingurita
●
Usturoi granulat(praf)
3 linguri
●
Busuioc uscat
1 lingura
●
Coriandru măcinat
2 linguri
●
Maghiran uscat
1 lingura
●
Tifon medicinal 90x100cm
1 buc
adică o punga, se găsește în orice farmacie
●
Cearșaf absorbant de unică folosință
2 buc
aceste păturici absorbante se găsesc în farmacie sau supermarket
●
Benzi zimțate de plastic, 360mm
30 buc
le găsiți în orice magazin mare de bricolaj
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
În primul rând alegeți o bucată de ceafă dintr-un magazin verificat cu controale sanitare periodice, eu cumpăr de obicei din Kaufland, Metro sau Carrefour.
Apoi cu un cuțit tăiați micile imperfecțiuni de pe laterale și margini, bucata de carne trebuie să fie cât mai uniformă, netedă și dreaptă. Toate resturile le puteți toca și folosi în altă rețetă.
Pas 2
Luați o tavă de cuptor adâncă, sau un platou(unde să încapă ceafa) și îl așterneți cu un cearșaf absorbant de unică folosință.
Dacă aveți cearșafuri puțin mai mari, le puteți tăia jumătăți.
Pas 3
Turnați aici 1kg de sare grunjoasă și distribuiți uniform.
Pas 4
Puneți ceafa peste stratul de sare.
Pas 5
Și turnați peste ea încă 1-2kg de sare grunjoasă, cât s-o acopere complet.
Sarea este aici principalul conservant și dezinfectant, așa că nu vă zgârciți.
Pas 6
Învăluiți totul cu cearșaful absorbant, puneți deasupra o pungă sau folie și lăsați la frigider pentru 4 zile.
Pas 7
După acest timp observați că ceafa a scăzut mult în volum, este tare și densă. Tot lichidul eliminat în procesul de sărare a fost absorbit de cearșaf - un pont foarte bun și vă ajută mult să nu scurgeți voi periodic apa care se elimină(dacă nu aveți păturici absorbante, așa trebuie să faceți).
Pas 8
Curațați bine carnea de sare și o puneți într-un mare lighean cu apă rece pentru a elimina excesul de sare din ea.
Pas 9
Trebuie ținută așa timp de 3-4 ore, dar neapărat la fiecare oră să schimbați apa, pentru ca procesul de desărare să fie cât mai eficient.
Pas 10
Apoi scoateți ceafa din apă, o înveliți într-un alt cearșaf absorbant.
Pas 11
Puneți peste ea o greutate de 1-2kg și lăsați la frigider pentru 10 ore.
Astfel vom usca bine carnea de apa în care a stat înainte.
Pas 12
Apoi dați la o parte cearșaful și stoarceți peste carne zeama de la o jumătate de lămâie. O distribuiți bine cu degetele pe toată suprafața și în toate crăpăturile de pe ceafă.
Acesta este un bun dezinfectant și vă ajută să nu se formeze la suprafață mucegai în procesul de uscare.
Pas 13
Într-un bol amestecați toate mirodeniile uscate.
Eu v-am pus aici cele care le preferăm noi, dar puteți ajusta acest amestec după preferințele dvs.
Pas 14
Puneți mirodeniile peste carne și le distribuiți uniform pe toate părțile.
Pas 15
Învăluiți ceafa într-o bucată de tifon, pus în câteva straturi, să protejeze carnea de praf și umiditate în procesul de uscare.
Pas 16
Observați aici cum arată benzile zimțate de plastic pe care le am eu, sunt cele mai lungi pe care le-am găsit, de 340-360mm lungime.
În orice magazin de bricolaj le găsiți, pe la raioanele de cabluri și prinderi.
Pas 17
Strângeți și presați cu aceste benzi din loc în loc suprafața cărnii, observați pozele și video de mai sus.
Pas 18
Acum puneți carnea la uscat pentru 2 luni, cel mai sigur este s-o uscați în frigider, pe un grilaj ca să circule bine aerul pe toată suprafața. Periodic o mai întoarceți de pe o parte pe alta. Am înțeles că se poate cumva agăța de raftul ușii, ca să nu vă ocupe loc pe poliță, dar eu prefer grilajul.
Iarna o puteți agăța cu un cârlig la balcon sau într-un alt loc bine aerisit și rece, adică temperatura de afară să fie între 2-8°C grade.
Puteți să alternați acestea, dacă sunt perioade mai umede afară sau mai cresc temperaturile, lăsați carnea la frigider. Când se răcește o puneți înapoi la balcon.
Pas 19
O dată la 2 săptămâni verificați carnea dacă miroase bine și mai strângeți benzile zimțate. Bineînțeles că după uscare ceafa pierde mult volum și în acest caz sunt foarte comode benzile pentru a presa în continuare carnea.
Dacă cumva simțiți miros de carne stricată, aruncați totul, analizați greșelile și mai încercați.
Pas 20
Așa arată totul după 2 luni, tăiați cu o foarfecă benzile de plastic.
Pas 22
Dacă ați făcut totul corect, carnea trebuie să miroase bine și să nu aibă deloc urme de mucegai pe ea.
Altfel, aruncați și mai încercați. Aveți mare grijă la condițiile de uscare în principal.
Pas 23
Recomand s-o feliați întotdeauna foarte subțire și cu un cuțit bine ascuțit, bineînțeles că este ceva mai tare, densă și sărată decât șunca obișnuită.
Pas 24
Noi am cumpărat un feliator și este foarte bun pentru acest proces, așa feliile vor fi ceva mai uniforme și perfect subțiri.
Pas 25
Uitați aici ce frumusețe și bunătate, arată bine și este perfectă la textură.
Pas 26
Recomand bucata mare de ceafă s-o păstrați întotdeauna în frigider și neapărat învelită într-un tifon curat. Pe parcurs o desfaceți, feliati din ea cât aveți nevoie și o puneți iarăși în tifon la frigider.
Dacă este ținută în pungă de plastic, ar putea să apară mici particule de mucegai deasupra.
Pas 27
Deși procesul pare ceva mai complex și lung, să știți că este foarte simplu dacă urmați pașii. În schimb la final veți obține o bucată de ceafă delicioasă, perfectă pentru aperitive, sandvișurile de dimineață și gustări la vin sau bere. Nouă ne ajunge pe câteva luni o bucată de ceafă, deci chiar merită efortul.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(1 ceafă întreagă)
Timp de preparare:
1000 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
1000 min
Data publicării: