Vitello Tonnato

Vitello Tonnato

Am ajuns în sfârșit să vă arăt încă o mâncare clasică italiană, Vitello Tonnato, foarte populară în toată lumea și pe bună dreptate. Eu i-am înțeles gustul abia din a 3-a încercare, gătind câteva rețete diferite, deci mă bucur că nu am renunțat după primul eșec. Fiind o mâncare simplă, dar din 2 ingrediente mai deosebite - carnea și sosul, este foarte important să vă ghidați după gusturile proprii, preferințele dvs și disponibilitatea produselor din magazinele locale.

Până la urmă este carne de vițel/mânzat, gătită și feliată subțire, apoi asezonată cu un sos delicios de maioneză cu ton și capere. Nu m-aș fi gândit niciodată că sosul de ton se combină atât de bine cu carnea, că are un gust așa complet și fin.

Nu vă speriați de ingredientele din rețeta de Vitello Tonnato mai deosebite, deja se găsesc cam în orice supermarket (adică fileurile de anșoa și caperele murate). Carnea de vițel poate fi orice bucată - eu am gătit cu rasol alb sau pulpă, asta am găsit în magazinele din apropiere. Ideal ar fi un mușchi de vițel, dar nu renunțați la rețetă dacă nu-l aveți.

Ingrediente

Carne de vițel
1 kg
mușchi, rasol alb, pulpă, sau puteți înlocui cu carne de mânzat
Ton bucăți la conservă
160 g
cantitate netă
Fileuri de anșoa sărate
4 buc
   
Capere
5 linguri
   
Gălbenușuri de ou
3 buc
   
Ulei
200 ml
alegeți un ulei fără miros și gust prea intens, sau amar
Ceapă
1 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Țelină
0.5 buc
jumătate de rădăcină sau 2 tije de țelină apio
Vin alb sec
200 ml
opțional
Frunză de dafin
2 buc
   
Piper boabe
5 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță mare și adâncă puneți carnea, 1 ceapă, morcovii și țelina.

Vitello Tonnato - Pas 1
Pas 2

Turnați vinul.

Puteți să-l omiteți dacă nu aveți sau preferați fără el.

Vitello Tonnato - Pas 2
Pas 3

Adăugați apă (sau supă de carne, dacă aveți) cât să acopere bine și complet carnea.

Puneți tot aici frunzele de dafin și boabele de piper, apoi dați drumul la foc sub oală.

Vitello Tonnato - Pas 3
Pas 4

Când totul începe să fiarbă, acoperiți cu capac, faceți focul mic sub oală și lăsați 2-3 ore.

Vitello Tonnato - Pas 4
Pas 5

După ce a fiert carnea, este foarte important s-o lăsați să se răcească complet chiar în apa în care a fiert.

Eu de obicei o fierb seara și las la răcit peste noapte.

Vitello Tonnato - Pas 5
Pas 6

Apoi o scot și o șterg cu prosop de hârtie, să se absoarbă cât mai bine lichidul.

Mai lăsați-o 2-3 ore la frigider, acoperită eventual cu folie, așa carnea va fi mai fermă și se va tăia felii subțiri și drepte.

Vitello Tonnato - Pas 6
Pas 7

După frigider, luați un cuțit cât mai ascuțit și tăiați felii subțiri de carne.

Vitello Tonnato - Pas 7
Pas 8

Le aranjați frumos pe farfurie.

Vitello Tonnato - Pas 8
Pas 9

Mie îmi place să le aranjez și în caserole de sticlă cu capac, iar resturile rămase după ce am terminat de tăiat bucata mare de carne, le congelez și folosesc când am nevoie la o salată de boeuf.

Vitello Tonnato - Pas 9
Pas 10

Sosul pentru carne se prepară astfel:

- într-un bol puneți 3 gălbenușuri de ouă crude;

Vitello Tonnato - Pas 10
Pas 11

- le amestecați cu mixerul și turnați câte puțin 200ml de ulei, până se încorporează complet, ca la maioneza de casă;

Vitello Tonnato - Pas 11
Pas 12

- într-un alt bol puneți 2 linguri de capere și 4 fileuri de anșoa sărate;

Vitello Tonnato - Pas 12
Pas 13

- apoi, tot aici, adăugați tonul din conservă scurs bine de suc sau ulei;

Vitello Tonnato - Pas 13
Pas 14

- luați un blender vertical, cu picior, și mixați foarte bine această compoziție;

Vitello Tonnato - Pas 14
Pas 15

- adăugați pasta de pește în maioneza preparată puțin mai înainte, iarăși mixați bine;

Vitello Tonnato - Pas 15
Pas 16

- la final obțineți un sos uniform, îl gustați și vedeți dacă trebuie reglat de sare sau eventual puțină zeamă de lămâie.

Mie îmi place mult să-l mai diluez cu puțin iaurt grecesc (2-3 linguri), așa are un gust mai fresh și foarte plăcut.

Vitello Tonnato - Pas 16
Pas 17

Puneți acest sos peste feliile de carne.

Vitello Tonnato - Pas 17
Pas 18

Deasupra neapărat mai puneți capere murate pentru decor și plus de gust.

Poate fi servit imediat, dar este chiar mai bun după ce stă la frigider puțin.

Poftă Bună!

Vitello Tonnato - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 600 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 14 Oct 2021, 16:27

Foarte atrăgătoare rețeta, păcat că la noi carnea de vită obișnuită este cam tare, iar cea de calitate (Angus) este cam scumpă. Voi încerca, totuși. Cred că ar fi bună și o limbă de vită deoarece limba este moale și fină ca structură. Sosul cred că e minunat. Probabil dacă aș pune mai puțină maioneză ca să nu fie prea lichid aș obține o minunată pastă de pește pentru micul dejun. Mulțumesc pentru rețetă și idei.

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 14 Oct 2021, 16:41

Aceeasi dilema am avut-o si eu cu carnea, dar ocazional se gaseste vitel bun la Kaufland si mai nou, in Carrefour Baneasa am vazut varietate multa si preturi ok. Limba e foarta buna idee, da!

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) Elena (lena) 14 Oct 2021, 19:18

Mulțumesc foarte mult dragă Lena. Nouă ne place foarte mult carnea de vită și mă bucur să am cât mai multe rețete. Ai și rețete pentru slow cooker?

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 14 Oct 2021, 19:27

Nu folosesc slow cooker, inca nu sunt hotarata daca am nevoie de el.😉