Galetă cu piersici

Galetă cu piersici

În sezonul de fructe aromate, de obicei preferăm să le savurăm proaspete sau neapărat mai pregătesc vreun desert rapid și simplu din ele. Parcă anume așa deserturi rustice și rapide au o savoare aparte, a unui desert de casă. Nici eu de ceva timp nu am răbdare să stau mult în bucătărie, încerc să nu complic lucrurile, deci mă bucur de mai mult timp liber dar în același timp îmi alint familia cu ceva deosebit la desert. Așa și această galetă de piersici a fost efectiv devorată - aromată, cu textură crocantă și umplutură ușor gelatinoasă, s-a topit efectiv de pe farfurie...

Îmi place foarte mult acest aluat de tarte, deși este vegan și de post, se lucrează foarte ușor, ingredientele întotdeauna sunt la îndemână, iar umpluturile pot fi în nenumărate variante, dulci sau sărate. Aluatul asemănător îl găsiți și în rețeta de Galetă cu mere și afine, dar e puțin altfel proporția de ulei și apă. Rezultatele sunt asemănătoare, dvs alegeți cu care din ele să lucrați. Aș zice că această Galetă de piersici este ideală, dar oricând o puteți improviza cu alte fructe de sezon, sau pe care le aveți la îndemână - mere, caise, prune, pere, etc.

Ingrediente

Apă
140 ml
   
Ulei
140 ml
   
Făină albă
360 g
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Sare
0.5 lingurite
   
Amidon alimentar
20 g
sau 2-3 linguri, poate fi înlocuit cu griș simplu
Zahăr
70 g
plus 1-2 linguri pentru presărat deasupra
Piersici
1 kg
sau orice alte fructe preferați, dar și legume, adică se poate face galetă sărată

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță mică turnați 140ml de apă și 140ml de ulei.

O puneți pe foc și lăsați până începe să fiarbă.

Galetă cu piersici - Pas 1
Pas 2

În acest timp amestecați într-un bol mai mare 360g de făină cu 1 linguriță praf de copt și 0.5 linguriță de sare.

Galetă cu piersici - Pas 2
Pas 3

Apoi luați apa cu uleiul de pe foc și îl turnați repede peste compoziția de făină.

Galetă cu piersici - Pas 3
Pas 4

Amestecați cu o lingură sau spatulă, până când se încorporează bine toate ingredientele și se formează aluatul.

Continuați să-l mai amestecați cu lingura până nu este prea fierbinte ca să-l puteți frământa cu mâinile.

Galetă cu piersici - Pas 4
Pas 5

Apoi îl mutați pe masă, mai frământați puțin cu mâinile până este uniform, apoi formați o bilă din el.

Galetă cu piersici - Pas 5
Pas 6

Puneți aluatul în pungă și lăsați 30 minute pe masă la odihnit.

În acest timp recomand să pregătiți fructele pentru galetă - spălați, curățați și feliați.

Galetă cu piersici - Pas 6
Pas 7

Aluatul odihnit îl scoateți din pungă, presărați puțină făină pe masă și îl apăsați bine cu palmele până se formează un cerc plat și uniform, ceva mai gros.

Galetă cu piersici - Pas 7
Pas 8

Apoi atent îl întindeți cu făcălețul până obțineți un cerc mare de aproximativ 2-3mm grosime.

Galetă cu piersici - Pas 8
Pas 9

Îl mutați atent în tava de cuptor mare, așternută cu hârtie de copt.

Observați că bordurile aluatului ies puțin din tavă, deci când formați cercul cu făcălețul vă puteți orienta după mărimea tăvii dvs de cuptor, plus câțiva centimetri în plus.

Galetă cu piersici - Pas 9
Pas 10

Amestecați într-un bol mic 20g de amidon (sau griș) cu 70g de zahăr.

Puneți această compoziție peste aluat, distribuiți puțin cu degetele, dar să nu acopere aproximativ 2-3 cm până la margini.

Galetă cu piersici - Pas 10
Pas 11

Puteți pune deasupra orice fructe preferați, tăiate cum vă place - cuburi, felii mari sau mici, etc.

Eu am pus felii subțiri și vă arăt cum le-am distribuit ca să arate mai frumos. Deci, am tăiat piersicile jumătăți sau sferturi și am scos sâmburele. Apoi fiecare bucată am feliat-o subțire, vedeți în poză.

Galetă cu piersici - Pas 11
Pas 12

Apăsați atent să se deschidă feliile uniform în formă de evantai.

Galetă cu piersici - Pas 12
Pas 13

Le luați toate împreună cu un cuțit.

Galetă cu piersici - Pas 13
Pas 14

Și le mutați în galetă, peste compoziția de amidon cu zahăr.

Galetă cu piersici - Pas 14
Pas 15

Observați că le-am aranjat în diferite direcții, să fie mai interesant.

Oricum, aranjamentul îl puteți face după cum vreți și aveți timp/chef, gustul sigur nu se va schimba!

Galetă cu piersici - Pas 15
Pas 16

Acum ridicați atent bordura, puțin peste fructe, nu le acoperiți complet.

Galetă cu piersici - Pas 16
Pas 17

Continuați și formați pliuri până o ridicați complet pe toată.

Galetă cu piersici - Pas 17
Pas 18

Apoi presărați peste fructe și aluatul de deasupra 1-2 linguri de zahăr și presați bine cu degetele toată prăjitura - marginile și chiar fructele, să se lipească puțin și să aibă o formă mai compactă.

Galetă cu piersici - Pas 18
Pas 19

Coaceți galeta de piersici în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 35-40 de minute, sau până se rumenește uniform.

Galetă cu piersici - Pas 19
Pas 20

Lăsați neapărat măcar 1 oră să se răcorească după cuptor, apoi o puteți felia atent și savura - este perfectă!

Poftă Bună!

Galetă cu piersici - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 45 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Maryanna
Maryanna 28 Aug 2021, 18:07

Delicioasa! Merită sa o incercati!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Roxana
Roxana 10 Sep 2021, 13:48

Un deliciu aceasta galeta! Noi suntem indragostiti de ea! Am pregatit-o cu prune de data aceasta; eu nu am folosit zahar deloc iar dulceata de la prune ( plus putina scortisoara ) este delicioasa. Multumim, Lena, pentru ideile geniale! O dupa-masa frumoasa!

P.S.: galeta din poza este necoapta; nu am mai prins galeta pentru poza, ulterior. :D

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Roxana 10 Sep 2021, 13:54

Minunat, sa va fie de bine!🤗

alinutza7
alinutza7 18 Sep 2021, 22:15

Forte delicioasa 👍🏻❤️

Poza mea pentru rețetă: