Galetă cu piersici
În sezonul de fructe aromate, de obicei preferăm să le savurăm proaspete sau neapărat mai pregătesc vreun desert rapid și simplu din ele. Parcă anume așa deserturi rustice și rapide au o savoare aparte, a unui desert de casă. Nici eu de ceva timp nu am răbdare să stau mult în bucătărie, încerc să nu complic lucrurile, deci mă bucur de mai mult timp liber dar în același timp îmi alint familia cu ceva deosebit la desert. Așa și această galetă de piersici a fost efectiv devorată - aromată, cu textură crocantă și umplutură ușor gelatinoasă, s-a topit efectiv de pe farfurie...
Îmi place foarte mult acest aluat de tarte, deși este vegan și de post, se lucrează foarte ușor, ingredientele întotdeauna sunt la îndemână, iar umpluturile pot fi în nenumărate variante, dulci sau sărate. Aluatul asemănător îl găsiți și în rețeta de Galetă cu mere și afine, dar e puțin altfel proporția de ulei și apă. Rezultatele sunt asemănătoare, dvs alegeți cu care din ele să lucrați. Aș zice că această Galetă de piersici este ideală, dar oricând o puteți improviza cu alte fructe de sezon, sau pe care le aveți la îndemână - mere, caise, prune, pere, etc.
Ingrediente
●
Praf de copt
1 lingurita
●
Amidon alimentar
20 g
sau 2-3 linguri, poate fi înlocuit cu griș simplu
●
Zahăr
70 g
plus 1-2 linguri pentru presărat deasupra
●
Piersici
1 kg
sau orice alte fructe preferați, dar și legume, adică se poate face galetă sărată
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-o cratiță mică turnați 140ml de apă și 140ml de ulei.
O puneți pe foc și lăsați până începe să fiarbă.
Pas 2
În acest timp amestecați într-un bol mai mare 360g de făină cu 1 linguriță praf de copt și 0.5 linguriță de sare.
Pas 3
Apoi luați apa cu uleiul de pe foc și îl turnați repede peste compoziția de făină.
Pas 4
Amestecați cu o lingură sau spatulă, până când se încorporează bine toate ingredientele și se formează aluatul.
Continuați să-l mai amestecați cu lingura până nu este prea fierbinte ca să-l puteți frământa cu mâinile.
Pas 5
Apoi îl mutați pe masă, mai frământați puțin cu mâinile până este uniform, apoi formați o bilă din el.
Pas 6
Puneți aluatul în pungă și lăsați 30 minute pe masă la odihnit.
În acest timp recomand să pregătiți fructele pentru galetă - spălați, curățați și feliați.
Pas 7
Aluatul odihnit îl scoateți din pungă, presărați puțină făină pe masă și îl apăsați bine cu palmele până se formează un cerc plat și uniform, ceva mai gros.
Pas 8
Apoi atent îl întindeți cu făcălețul până obțineți un cerc mare de aproximativ 2-3mm grosime.
Pas 9
Îl mutați atent în tava de cuptor mare, așternută cu hârtie de copt.
Observați că bordurile aluatului ies puțin din tavă, deci când formați cercul cu făcălețul vă puteți orienta după mărimea tăvii dvs de cuptor, plus câțiva centimetri în plus.
Pas 10
Amestecați într-un bol mic 20g de amidon (sau griș) cu 70g de zahăr.
Puneți această compoziție peste aluat, distribuiți puțin cu degetele, dar să nu acopere aproximativ 2-3 cm până la margini.
Pas 11
Puteți pune deasupra orice fructe preferați, tăiate cum vă place - cuburi, felii mari sau mici, etc.
Eu am pus felii subțiri și vă arăt cum le-am distribuit ca să arate mai frumos. Deci, am tăiat piersicile jumătăți sau sferturi și am scos sâmburele. Apoi fiecare bucată am feliat-o subțire, vedeți în poză.
Pas 12
Apăsați atent să se deschidă feliile uniform în formă de evantai.
Pas 13
Le luați toate împreună cu un cuțit.
Pas 14
Și le mutați în galetă, peste compoziția de amidon cu zahăr.
Pas 15
Observați că le-am aranjat în diferite direcții, să fie mai interesant.
Oricum, aranjamentul îl puteți face după cum vreți și aveți timp/chef, gustul sigur nu se va schimba!
Pas 16
Acum ridicați atent bordura, puțin peste fructe, nu le acoperiți complet.
Pas 17
Continuați și formați pliuri până o ridicați complet pe toată.
Pas 18
Apoi presărați peste fructe și aluatul de deasupra 1-2 linguri de zahăr și presați bine cu degetele toată prăjitura - marginile și chiar fructele, să se lipească puțin și să aibă o formă mai compactă.
Pas 19
Coaceți galeta de piersici în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 35-40 de minute, sau până se rumenește uniform.
Pas 20
Lăsați neapărat măcar 1 oră să se răcorească după cuptor, apoi o puteți felia atent și savura - este perfectă!
Poftă Bună!
Cantitate:
8 portii
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
45 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)