Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie

Murele din grădina noastră sunt foarte mult așteptate, mai întâi mâncăm pe săturate, apoi o parte congelez, dar neapărat fac și vreun desert cu ele(sunt foarte roditoare și ne ajung mure pentru toate mofturile!). Le foloseam cel mai mult în galeta cu fructe rapidă, pe lângă alte fructe eventual, dar anul acesta am vrut să fac o prăjitură cu mure mai deosebită. După câteva teste am dedus această prăjitură răsturnată cu mure absolut minunată - blatul este fraged, toppingul de mure aromat, iar zeama însiropăzește toată prăjitura și o face mai fină.

În plus, și ca de obicei, totul este simplu și fără multe bătăi de cap, așa cum îmi place mie să nu stau toată ziua în bucătărie cu multe manevre și vase de spălat după. Deci nu ezitați să vă surprindeți familia cu o prăjitură răsturnată cu mure delicioasă și frumoasă!

Ingrediente

Mure
700 g
   
Zahăr
150 g
plus 3-4 linguri de zahăr pentru toppingul de mure
Amidon alimentar
1 lingura
   
Lămâie
1 buc
   
Ouă
2 buc
   
Unt topit
70 g
plus 1-2 linguri de ulei pentru uns tava
Făină albă
170 g
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Sare
0.25 lingurite
   
Esență de vanilie
1 lingura
   

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi pregătim tava pentru prăjitură, și nu uitați să porniți cuptorul la 190 de grade.

Deci ungeți cu puțin ulei o tavă rotundă de 26cm în diametru, de preferat cu borduri detașabile(dar nu neapărat).

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 1
Pas 2

O așterneți cu hârtie de copt, observați că datorită uleiului se va atașa mai bine la tavă și o puteți aranja mult mai ușor.

Neapărat bordurile hârtiei să fie de-a întregul cu baza, să se ridice pe pereți ca să evităm orice pierdere de zeamă de la mure în proces, în plus să nu se lipească prăjitura de tavă.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 2
Pas 3

Într-un bol mare puneți murele, adăugați zeama de la o lămâie(coaja o radeți dinainte și o păstrați pentru mai târziu, în blat), 3-4 linguri de zahăr și 1 lingură de amidon.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine cu o lingură și lăsați puțin la o parte până pregătim restul ingredientelor.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 4
Pas 5

Într-o farfurie amestecați 170g de făină cu 1 linguriță praf de copt și puțină sare.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 5
Pas 6

În alt bol puneți 2 ouă, 150g de zahăr, esență de vanilie și coaja rasă de la 1 lămâie(zeama am folosit-o mai sus).

Amestecați bine cu un tel până devine o compoziție uniformă.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați câte puțin untul topit, amestecați bine.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 7
Pas 8

La final adăugați compoziția de făină cu praf de copt și sare.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 8
Pas 9

Amestecați bine cu telul până dispar cocoloașele, aluatul trebuie să fie lichid dar destul de dens, să curgă greu de pe lingură.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 9
Pas 10

Acum, în tava pregătită la pașii 1-2 puneți murele, cu tot cu zeama care au lăsat-o.

Scuturați puțin să se aranjeze pe toată baza tăvii.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 10
Pas 11

Deasupra turnați aluatul și îl distribuiți atent cu lingura pe toată suprafața fructelor.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 11
Pas 12

Puneți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 190 de grade, pentru aproximativ 35-40 de minute, până se rumenește frumos blatul.

După cuptor o lăsați pe masa aproximativ 1-2 ore, să se răcească și siropul de la baza cu mure să se facă mai dens.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 12
Pas 13

Apoi scoateți bordurile de la tavă, răsturnați prăjitura pe o farfurie și scoateți atent hârtia de copt.

Ar trebui să obțineți deasupra așa un strat de mure, delicios și aromat.

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 13
Pas 14

Prăjitura o serviți și caldă, dar este ceva mai pătrunsă și fragedă după ce se răcește mai bine.

Noi am savurat-o așa simplă, dar se poate combina cu niște înghețată de vanilie, lămâie, fructe de pădure, etc.

Poftă Bună!

Prăjitură răsturnată cu mure și lămâie - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 2 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

AndreeaMagdalenaSchiopu144
Andreea Magdalena Schiopu (AndreeaMagdalenaSchiopu144) 17 Nov 2022, 18:00

Bună seara!

Se poate face cu mure din congelator?

Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Andreea Magdalena Schiopu (AndreeaMagdalenaSchiopu144) 17 Nov 2022, 19:29

Interesanta intrebare, cred ca se poate, dar nu garantez.😉

AndreeaMagdalenaSchiopu144
Andreea Magdalena Schiopu (AndreeaMagdalenaSchiopu144) Elena (lena) 17 Nov 2022, 19:48

Mulțumesc pentru răspuns! 🤗

CrinaElenaPopa754
Crina Elena Popa (CrinaElenaPopa754) 05 Aug 2023, 12:05

Nu este prea puțin aluat pentru cantitatea de mure? Abia reusesti sa acoperi intr-un strat subțire suprafața de 26 cm a tavii.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Crina Elena Popa (CrinaElenaPopa754) 05 Aug 2023, 12:17

Aluatul creste foarte bine, este suficient, acum depinde cum va place voua. Chiar ieri am facut-o si este ca de obicei cu succes. Nota 2 n-am inteles de unde vine, dar ma rog, fiecare cu toanele lui…