Compot de Căpșuni
În copilăria mea, mama conserva zeci de borcane cu compoturi diverse de fructe, dar întotdeauna vedeta era compotul de căpșuni. Eu demult am renunțat la pregătirea compoturilor pentru iarnă la borcan, prefer să congelez diverse fructe și oricând ne este poftă pregătesc repede o oală de compot proaspăt și aromat. Așa folosesc în special căpșunile congelate întregi și fructele de pădure, diverse sortimente.
Maria mea mică este mare fan al compotului de căpșuni, și pe bună dreptate! Cel mai aromat, colorat și gustos compot - bate orice suc din comerț și vă asigur că va fi vedeta la orice masă festivă sau nu.
Apropo, am folosit în rețetă și rubarbă, veți observa mai jos în pași - este opțional, dar dacă o aveți nu ezitați s-o folosiți, gustul ei și aroma îmbogățesc mult compotul de căpșuni, îl fac mult mai fresh. În cazul în care nu aveți rubarbă, puteți să folosiți sucul de la 1-2 lămâi, după gust.
Ingrediente
●
Zahăr
350 g
puteți regla după gust, sau folosiți alt îndulcitor preferat
●
Rubarbă tije
200 g
opțional, poate fi înlocuit cu sucul de la 1-2 lămâi
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-o oală mare (a mea are volumul de 5 litri) de inox, sau emailată, puneți la fiert 3 litri de apă.
Pas 2
În acest timp pregătiți și spălați căpșunile, sau alte fructe preferate. Dacă folosiți fructe din congelator, le puneți direct, nu trebuie decongelate înainte.
Pas 3
Dacă aveți tije de rubarbă, le scoateți atent coaja fină, este foarte ușor și repede.
Folosind un cuțit mic doar ușor trageți de coajă din capetele tijelor.
Pas 4
Apoi tăiați tijele bucăți de 1-2 cm lungime.
În cazul în care nu aveți rubarbă folosiți sucul de la 1-2 lămâi.
Pas 5
Când apa din cratiță începe să fiarbă, dizolvați în ea zahărul sau orice alt îndulcitor preferați.
Reglați după gust compotul, dar ca și observație - în compotul cu ceva mai mult zahăr fructele sunt mai gustoase (dacă vă plac fructele din compot). Compotul cu mai puțin zahăr, este minunat de băut, dar fructele din el nu prea au gust deloc.
Pas 7
Apoi rubarba, sau stoarceți zeama de la 1-2 lămâi, după gust.
Pas 8
Amestecați atent și așteptați până lichidul din oală doar ÎNCEPE să fiarbă.
Nici într-un caz nu lăsați compotul să fiarbă intens și mult, fructele se vor face piure, iar compotul își va pierde din aromă și culoare!
Pas 9
Deci imediat cum începe să fiarbă, închideți focul și acoperiți oala cu un capac.
Acum lăsați compotul să se pătrundă minim 5 ore, eu de obicei îl pregătesc seara și las peste noapte. Apoi dimineața îl pun la frigider pentru câteva ore, să fie mai fresh. Copiilor le mai place și compotul cald, în acest caz îl fac dimineața și după-amiaza se poate savura.
Poftă Bună!
Cantitate:
4 l
Timp de preparare:
15 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: