Colțunași

Sunt deliciul copilăriei mele - le făcea bunica duminica și ne adunam cu toții la masa mare la colțunași. Sunt foarte simplu de preparat, cu ingrediente ieftine, de bază - pe care le puteți varia cum vă place. Aici am făcut cu umplutură de cartofi, se mai fac cu brânză de vaci, varză murată, ciuperci, vișine etc.

Colțunașii sunt una din rețetele cele mai delicioase și în perioada Postului, nu puneți ouă în aluat, îl preparați doar cu apă și să vedeți ce mâncare de post veți avea. La noi se fac colțunașii cu cartofi (le servim cu mujdei sau maioneză de post), cu varză murată, cu ciuperci călite și neapărat cu vișine!

Ingrediente
Făină albă calitate superioară
500 g
   
Ouă
2 buc
   
Ceapă albă
2 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Sare
1 lingura
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-un vas mai adânc puneți făina, 2 ouă, 1 linguriță de sare. Încălziți 1 pahar de apă și începeți ușor cu mâinile să frământați aluatul - turnați apa pe parcurs ce îl frământați, până se prinde toată făina.

Colțunași - Pas 1
Pas 2

Când se prinde toată făina, nu mai turnați apă să nu fie aluatul prea moale. Continuați să frământați încă 5 min aluatul.

Colțunași - Pas 2
Pas 3

Apoi îl scoateți pe masa presărată cu făină și formați o bilă de aluat. O acoperiți cu un prosop și lăsați 15 min să se odihnească.

Colțunași - Pas 3
Pas 4

Apoi mai frământați o dată aluatul și formați 2 bile din el. Le lăsați 10 min să se înmoaie puțin, să le lucrați mai ușor.

Colțunași - Pas 4
Pas 5

Presărați făină pe masă și pe aluat și întindeți dintr-o bilă de aluat o foaie de 2-3 mm grosime. Nu uitați să presărați făină în timp ce o întindeți, să nu se lipească de masă.

Colțunași - Pas 5
Pas 6

Cu un cuțit tăiați pătrate din aluat, aproximativ de 3x3 cm.

Colțunași - Pas 6
Pas 7

Puneți câte puțină umplutură, prindeți marginile opuse și lipiți-le în formă de triunghi sau colțuri.

Colțunași - Pas 7
Pas 8

Presărați făină din abundență pe un fund sau platou și pe parcurs ce faceți colțunașii îi puneți aici. După ce-i faceți pe toți, îi puteți fierbe imediat sau mai târziu, dar îi puneți la frigider. În așa fel îi puteți și congela, ca să-i fierbeți când aveți nevoie în orice altă zi.

Colțunași - Pas 8
Pas 9

Puneți la fiert multă apă, 3-4 litri cu sare. Când începe să fiarbă puneți colțunașii, dar nu foarte mulți să nu răsfiarbă - mai bine îi fierbeți în 2-3 ture dacă aveți mai mulți. Amestecați atent cu o lingură și când încep să fiarbă faceți focul mic. Se lasă la fiert nu mai mult de 3-4 min, altfel nu-i veți avea întregi, se vor rupe rău.

În acest timp, curățați, spălați și tăiați mărunt ceapa și o căliți în mai mult ulei până se rumenește.

Colțunași - Pas 9
Pas 10

Scoteți colțunașii cu o spumieră sau o sită, îi puneți într-un bol mai mare și pe parcurs ce îi scoateți puneți câte 1-2 linguri de ulei cu ceapă printre ei, să nu se lipească. După ce îi scoateți pe toți, scuturați bine bolul, ca fiecare colțunaș să fie uns cu ulei.

Și acum la masă, repede! Colțunașii se mănâncă calzi, sau încălziți pe tigaie bine, unși cu smântână din abundență....

Colțunași - Pas 10
Pas 11

Alte umpluturi pentru colțunași:

- varză murată mărunțită, călită cu ulei și ceapă crudă

- brânză de vaci amestecată cu ouă și sare

- ciuperci călite cu ceapă

- vișine fără sâmburi, congelate sau din compot, presărate cu puțin griș și zahăr - grișul va absorbi excesul de suc din ele.

Poftă Bună!

Colțunași - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (7-8 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min