Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood Rețetă VIDEO

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood

Acestui cozonac i se mai spune și Frisian Sugar Bread, după numele regiunii Friesland (sau Frisia) din Olanda, unde este foarte faimos. Mi s-a părut genială ideea cu această umplutură de zahăr spart și scorțișoară, așa că nu am ezitat deloc și l-am încercat.

Marele plus al cozonacului olandez este că se prepară mult mai ușor decât cel românesc, bucățile de zahăr din el se topesc și formează niște buzunare mici cu caramel, aromate și delicioase. Aluatul este ceva mai simplu ca textură, mai repede spre cea de pâine - probabil de asta și se numește Sugar Bread.

După cum vă spuneam mai sus, mi se pare genială ideea de a folosi zahăr spart ca umplutură. Pentru un plus de gust vă recomand să folosiți zahăr cubic brun, este preferatul meu și îl am întotdeauna la îndemână în bucătărie.

Inspirați de destinațiile de vacanță și cele mai frumoase locuri de pe pământ, cei de la Mărgăriar au dezvoltat gama Sugars of the World - Zahăr brun din trestie de zahăr din țări exotice. Aceasta conține produse exclusive din zahăr brun. El este un produs potrivit atât pentru coacere, precum și pentru îndulcirea băuturilor datorită gustului său asemănător caramelului. Puteți afla și voi mai multe despre produsele noi, accesând pagina lor.

Ingrediente

Lapte
250 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau 25g drojdie proaspătă
Zahăr
1 lingura
   
Esență de vanilie
1 lingura
   
Sare
0.5 lingurite
   
Ouă
1 buc
plus 1 ou pentru uns deasupra
Unt
50 g
să fie moale, la temperatura camerei
Făină albă
450 g
   
Zahăr cuburi
150 g
de preferat să fie brun
Scorțișoară măcinată
1 lingura
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mare turnați laptele cald, adăugați 1 lingură de zahăr și drojdia uscată.

Amestecați și lăsați această compoziție 10 minute până drojdia începe să facă spumă.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați esența de vanilie, sarea și 1 ou.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 2
Pas 3

Apoi untul moale și amestecați totul cu o lingură sau spatulă.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 3
Pas 4

La final adăugați făina.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 4
Pas 5

Începeți să amestecați totul cu spatula sau lingura, până ingredientele se leagă puțin.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 5
Pas 6

Apoi treceți aluatul pe masă și frământați clasic, până devine neted, moale și deloc lipicios.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 6
Pas 7

Puneți-l înapoi în bol, acoperiți cu prosop și lăsați să crească aproximativ 1 oră la temperatura camerei.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 7
Pas 8

În acest timp recomand să pregătiți umplutura - spargeți cuburile de zahăr brun cu un cuțit sau ciocan (le înveliți în prosop în acest caz).

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 8
Pas 9

Adăugați peste ele 1 lingură de scorțișoară și amestecați.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 9
Pas 10

După ce a crescut, scoateți aluatul din bol și îl tăiați în 2 părți egale - pentru 2 cozonaci mai mici.

Dacă aveți tăvi mari de cozonac, nu îl mai tăiați, faceți un singur cozonac.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 10
Pas 11

Fiecare bucată de aluat o întindeți cu mâinile într-un dreptunghi de aproximativ 25 x 30 cm. Vă orientați și după lungimea tăvii de cozonac pe care o aveți.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 11
Pas 12

Presărați peste aluat cuburi de zahăr spart cu scorțișoară, cât mai mult.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 12
Pas 13

Apoi rulați foaia și un cozonac este gata.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 13
Pas 14

Îl aranjați frumos în tava așternută cu hârtie de copt.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 14
Pas 15

La fel formați și al 2-lea cozonac, să lăsați neapărat câteva cuburi de zahăr pentru ornat. La final doar le presați deasupra cozonacilor, puteți pune și mai puțin decât la mine în poză.

Lăsați-i să crească timp de 40-50 de minute la temperatura camerei, sau până își dublează volumul.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 15
Pas 16

După acest timp le ungeți cu 1 ou bătut, eu am încercat să-i ung cu lapte și nu mi-a plăcut.

Laptele a făcut crusta mai uscată după coacere și cozonacii s-au rumenit ceva mai greu.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 16
Pas 17

Le coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute sau până se rumenesc uniform.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 17
Pas 18

După cuptor lăsați să se răcească 30 de minute chiar în tăvi.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 18
Pas 19

Apoi trageți atent de hârtia de copt și scoateți cozonacii din tăvi pe un fund de lemn sau platou.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 19
Pas 20

Acoperiți cu un prosop și acum lăsați să se răcească complet timp de 3-4 ore.

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 20
Pas 21

După acest timp le puteți felia și servi cu mare plăcere.

Poftă Bună!

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood - Pas 21

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 cozonaci mici sau 1 mai mare)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!