Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă

M-am gândit anul acesta să fac Mucenici Moldovenești pufoși, dar cu o surpriză delicioasă înăuntru - după modelul covrigilor cu umplutură de ciocolată, nucă, mere, cele din comerț. Foarte buni au ieșit, cred că altfel nici nu aș mai vrea să-i pregătesc - pe lângă faptul că sunt făcuți din același aluat pufos ca Mucenicii Moldovenești tradiționali, umplutura de nucă le dă în plus și un gust de cozonac, deci cel mai greu este să te oprești la timp din mâncat!

Din cantitățile de mai jos am făcut 12 Mucenici Moldovenești mari, ne-au ajuns la toți. Dar ușor puteți să-i improvizați mai mici și mai mulți, sau dublați cantitățile.

Dar dacă nu vreți să vă complicați prea mult vă recomand rețeta de Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară.

Ingrediente

Lapte
225 ml
   
Zahăr
350 g
plus încă 75g pentru sirop, dacă-i preferați mai lipicioși
Drojdie proaspătă
25 g
sau 10g drojdie uscată
Ou
1 buc
   
Gălbenușuri de ou
2 buc
pentru uns deasupra
Unt topit
80 g
   
Sare
1.5 lingurite
   
Făină albă calitate superioară
600 g
   
Nuci măcinate
500 g
de oricare aveți și preferați
Cacao
1 lingura
   
Scorțișoară măcinată
1 lingurita
   
Esență de vanilie
1 lingura
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol turnați 125ml de lapte cald și 125ml de apă caldă. Adăugați 1 lingură de zahăr și 25g drojdie proaspătă, amestecați bine și lăsați până începe să apară spuma la suprafață.

Apropo, puteți prepara aluatul și la mașina de pâine - aveți toate detaliile în rețeta de Mucenici Moldovenești tradiționali.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați aici 1 ou, 80g de unt topit și răcorit, 150g de zahăr, esență de vanilie, 1 linguriță de sare și amestecați bine.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 2
Pas 3

Puneți în compoziție 500g de făină, amestecați bine cu o spatulă. Dacă observați că aluatul este încă ceva mai moale și lipicios, mai adăugați treptat câte puțină făină în el.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 3
Pas 4

Recomand să continuați frământarea pe masă, așa veți observa cel mai bine textura aluatului și veți avea mai mult spațiu de lucru.

Aluatul trebuie să fie ceva mai ferm și deloc lipicios, dacă nu este așa, mai adăugați puțină făină și frământați-l cât e nevoie.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 4
Pas 5

Când este gata, puneți-l înapoi în bol, acoperiți cu un prosop și lăsați să crească 1 oră la temperatura camerei.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 5
Pas 6

Cât se odihnește aluatul, aveți timp să pregătiți umplutura de nucă.

Puneți într-un bol nucile măcinate(la robot sau blender), adăugați peste ele 200g de zahăr, 1 lingură de cacao, 1 linguriță de scorțișoară, 0.5 linguriță de sare și amestecați bine.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 6
Pas 7

Turnați 100ml de lapte rece și amestecați totul bine cu o lingură.

Compoziția trebuie să fie ușor umedă, puțin lipicioasă, dar nici într-un caz prea lichidă!

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 7
Pas 8

Aluatul crescut și odihnit se împarte în 2 bucăți egale și se formează din ele 2 bile de aluat.

Lăsați 10 minute pe masă să se odihnească.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 8
Pas 9

Apoi luați fiecare bilă pe rând și o întindeți cu făcălețul într-o foaie mare de 36cm lățime  și 50cm lungime.
Nu uitați să vă ajutați cu făină pe masă cât întindeți și lucrați foaia, să fie cât mai uniformă și netedă.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 9
Pas 10

Apoi tăiați 6 felii lungi de 6cm lățime și 50cm lungime.

Adică vom împărți acea lățime de 36cm în 6 bucăți uniforme. Vă ajutați cu o riglă sau un metru pentru precizie mai bună. Astfel veți obține la final mucenici uniformi și frumoși, unul ca unul.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 10
Pas 11

Pe fiecare bandă de aluat puneți umplutura de nucă pregătită anterior, vă ajutați cu 1-2 lingurițe și încercați să nu o împrăștiați pe toată banda, doar în mijloc și fără să atingeți marginile.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 11
Pas 12

După ce ați terminat de pus umplutura, ciupiți și lipiți bine cu degetele marginile benzilor.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 12
Pas 13

Apoi întoarceți fiecare rulou cu lipitura în jos, modelați puțin să fie mai rotund și uniform ca grosime.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 13
Pas 14

Formați opturi, adică forma clasică de Mucenici. Recomand capetele să le ascundeți la intersecția cercurilor, dedesubt.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 14
Pas 15

Astfel formați toți mucenicii, le mutați într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt și lăsați să crească timp de 20-30 de minute.

Apoi le ungeți cu gălbenușurile crude(pot fi amestecate cu 1-2 linguri de lapte) și puneți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 15
Pas 16

Imediat când se scot din cuptor și sunt foarte fierbinți, se pot unge cu sirop de zahăr. Acesta la răcire parțial se cristalizează deasupra și formează un fel de glazură, dar tot e posibil să rămână puțin lipicioși mucenicii. Deci vedeți cum preferați.

Pentru sirop fierbeți 1-2 minute într-o cratiță mică - 100ml de apă cu 75g de zahăr, în plus puteți adăuga arome de vanilie și rom.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 16
Pas 17

În plus, cât siropul nu s-a întărit, puteți presăra deasupra puțină nucă măcinată.

Ca să se lipească mai bine trebuie s-o măcinați ceva mai fin.

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 17
Pas 18

Înainte de servire lăsați-i să se răcească puțin, să se mai întărească și glazura - măcar 1-2 ore.

Sunt delicioși calzi și reci, minunați!

Poftă Bună!

Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

carmelada
carmelada 09 Mar 2021, 14:26

Absolut delicioși ,m-am intors in copilărie numai ca la bunica nu aveau umplutura.Multumesc frumos 😘

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) carmelada 09 Mar 2021, 14:30

Ma bucur mult, arata foarte bine! 🤗

Mihaela.Bogdan
Mihaela (Mihaela.Bogdan) 10 Mar 2021, 09:22

Minunati mucenicii Lena. Eu sunt din sud si in fiecare an fac mucenici muntenesti, fierti. Anul asta nu am rezistat tentatiei si am incercat reteta asta irezistibila! Au iesit super buni si au fost foaaarte apreciati de familie, prieteni, colegi! Pentru mine site-ul tau culinar este in top, am incercat multe retete pentru ca sunt foarte bine explicate - toate mi-au reusit! Esti o sursa de inspiratie, multumesc ca existi!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Mihaela (Mihaela.Bogdan) 10 Mar 2021, 09:30

Multumesc mult pentru mesaj Mihaela! Sa va fie de bine si ma bucur mult ca v-au placut!🤗

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 19 May 2021, 09:07

Fte gustoși ,eu i-am umplut cu miez de nucă +gem de gutui.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: