Mucenici Moldovenești umpluți cu nucă
M-am gândit anul acesta să fac Mucenici Moldovenești pufoși, dar cu o surpriză delicioasă înăuntru - după modelul covrigilor cu umplutură de ciocolată, nucă, mere, cele din comerț. Foarte buni au ieșit, cred că altfel nici nu aș mai vrea să-i pregătesc - pe lângă faptul că sunt făcuți din același aluat pufos ca Mucenicii Moldovenești tradiționali, umplutura de nucă le dă în plus și un gust de cozonac, deci cel mai greu este să te oprești la timp din mâncat!
Din cantitățile de mai jos am făcut 12 Mucenici Moldovenești mari, ne-au ajuns la toți. Dar ușor puteți să-i improvizați mai mici și mai mulți, sau dublați cantitățile.
Dar dacă nu vreți să vă complicați prea mult vă recomand rețeta de Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară.
Ingrediente
●
Zahăr
350 g
plus încă 75g pentru sirop, dacă-i preferați mai lipicioși
●
Drojdie proaspătă
25 g
sau 10g drojdie uscată
●
Gălbenușuri de ou
2 buc
pentru uns deasupra
●
Făină albă calitate superioară
600 g
●
Nuci măcinate
500 g
de oricare aveți și preferați
●
Scorțișoară măcinată
1 lingurita
●
Esență de vanilie
1 lingura
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol turnați 125ml de lapte cald și 125ml de apă caldă. Adăugați 1 lingură de zahăr și 25g drojdie proaspătă, amestecați bine și lăsați până începe să apară spuma la suprafață.
Apropo, puteți prepara aluatul și la mașina de pâine - aveți toate detaliile în rețeta de Mucenici Moldovenești tradiționali.
Pas 2
Apoi adăugați aici 1 ou, 80g de unt topit și răcorit, 150g de zahăr, esență de vanilie, 1 linguriță de sare și amestecați bine.
Pas 3
Puneți în compoziție 500g de făină, amestecați bine cu o spatulă. Dacă observați că aluatul este încă ceva mai moale și lipicios, mai adăugați treptat câte puțină făină în el.
Pas 4
Recomand să continuați frământarea pe masă, așa veți observa cel mai bine textura aluatului și veți avea mai mult spațiu de lucru.
Aluatul trebuie să fie ceva mai ferm și deloc lipicios, dacă nu este așa, mai adăugați puțină făină și frământați-l cât e nevoie.
Pas 5
Când este gata, puneți-l înapoi în bol, acoperiți cu un prosop și lăsați să crească 1 oră la temperatura camerei.
Pas 6
Cât se odihnește aluatul, aveți timp să pregătiți umplutura de nucă.
Puneți într-un bol nucile măcinate(la robot sau blender), adăugați peste ele 200g de zahăr, 1 lingură de cacao, 1 linguriță de scorțișoară, 0.5 linguriță de sare și amestecați bine.
Pas 7
Turnați 100ml de lapte rece și amestecați totul bine cu o lingură.
Compoziția trebuie să fie ușor umedă, puțin lipicioasă, dar nici într-un caz prea lichidă!
Pas 8
Aluatul crescut și odihnit se împarte în 2 bucăți egale și se formează din ele 2 bile de aluat.
Lăsați 10 minute pe masă să se odihnească.
Pas 9
Apoi luați fiecare bilă pe rând și o întindeți cu făcălețul într-o foaie mare de 36cm lățime și 50cm lungime.
Nu uitați să vă ajutați cu făină pe masă cât întindeți și lucrați foaia, să fie cât mai uniformă și netedă.
Pas 10
Apoi tăiați 6 felii lungi de 6cm lățime și 50cm lungime.
Adică vom împărți acea lățime de 36cm în 6 bucăți uniforme. Vă ajutați cu o riglă sau un metru pentru precizie mai bună. Astfel veți obține la final mucenici uniformi și frumoși, unul ca unul.
Pas 11
Pe fiecare bandă de aluat puneți umplutura de nucă pregătită anterior, vă ajutați cu 1-2 lingurițe și încercați să nu o împrăștiați pe toată banda, doar în mijloc și fără să atingeți marginile.
Pas 12
După ce ați terminat de pus umplutura, ciupiți și lipiți bine cu degetele marginile benzilor.
Pas 13
Apoi întoarceți fiecare rulou cu lipitura în jos, modelați puțin să fie mai rotund și uniform ca grosime.
Pas 14
Formați opturi, adică forma clasică de Mucenici. Recomand capetele să le ascundeți la intersecția cercurilor, dedesubt.
Pas 15
Astfel formați toți mucenicii, le mutați într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt și lăsați să crească timp de 20-30 de minute.
Apoi le ungeți cu gălbenușurile crude(pot fi amestecate cu 1-2 linguri de lapte) și puneți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute.
Pas 16
Imediat când se scot din cuptor și sunt foarte fierbinți, se pot unge cu sirop de zahăr. Acesta la răcire parțial se cristalizează deasupra și formează un fel de glazură, dar tot e posibil să rămână puțin lipicioși mucenicii. Deci vedeți cum preferați.
Pentru sirop fierbeți 1-2 minute într-o cratiță mică - 100ml de apă cu 75g de zahăr, în plus puteți adăuga arome de vanilie și rom.
Pas 17
În plus, cât siropul nu s-a întărit, puteți presăra deasupra puțină nucă măcinată.
Ca să se lipească mai bine trebuie s-o măcinați ceva mai fin.
Pas 18
Înainte de servire lăsați-i să se răcească puțin, să se mai întărească și glazura - măcar 1-2 ore.
Sunt delicioși calzi și reci, minunați!
Poftă Bună!
Cantitate:
12 buc
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
180 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)