Mămăligă - rețetă de bază

Mămăligă - rețetă de bază

Rețeta de mămăligă nu este grea, dar totuși pentru începătorii în bucătărie sunt necesare câteva explicații de bază. Eu mi-am dat seama că trebuie să fac această rețetă când Sofia mea și-a exprimat dorința s-o pregătească singură. Dar sunt sigură că s-ar putea și cei mai experimentați în bucătărie să descoperiți ceva interesant în instrucțiunile de mai jos.

Deși pe site am deja 2 rețete de mămăligă - Mămăligă Moldovenească(dacă vreți s-o tăiați cu ața) și Mămăliga Tupperware(varianta rapidă la microunde), a venit necesitatea unei rețete universale, pe care s-o puteți găti atât pe aragaz, dar și la cuptorul cu microunde, în oricare alt vas potrivit.

Așadar, poftim rețeta de mămăligă de casă, întotdeauna perfectă, explicată pe pași și la îndemâna oricui!

Ingrediente

Mălai
1 pahar
oricare mărime, dar aveți grijă să măsurați cu același pahar mălaiul și apa
Apă
3 pahare
o puteți combina în jumătate cu lapte, pentru un gust și mai bun
Sare
1 lingurita
   
Unt
30 g
în varianta de post nu puneți

Pași de urmat

Pas 1

Varianta pe aragaz:

Într-o cratiță, de preferat cu fund mai gros, turnați 3 pahare de apă rece.

Observați că trebuie să măsurați apa și mălaiul cu același pahar sau cană.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 1
Pas 2

Puneți-o pe aragaz și aprindeți focul, adăugați în apă 1 linguriță de sare și amestecați până se dizolvă complet.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă apa din cratiță, adăugați câte puțin mălaiul - se mai spune "în ploaie", și în același timp, repede amestecați cu un tel.

Neapărat recomand să folosiți un tel la mămăligă, în acest fel niciodată nu veți avea mămăligă cu cocoloașe. Se poate și cu o lingură de amestecat, dar veți observa că trebuie să lucrați mai atent și mai greu se desfac cocoloașele formate.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 3
Pas 4

După ce ați amestecat bine, lăsați până începe să fiarbă toată compoziția și faceți focul cât mai mic.

Mămăliga are tendința să "scuipe" în procesul de fierbere mai intens, și veți avea stropi de mălai peste tot.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 4
Pas 5

Lăsați să fiarbă încet 10 minute la foc mic, periodic mai amestecați în oală. La final compoziția devine mai groasă și bine umflată.

Acum puteți adăuga untul, lăsați să se topească, amestecați bine încă o dată cu telul și închideți focul.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 5
Pas 6

Serviți imediat mămăliga, dacă o lăsați mai mult de 10 minute în cratiță se va întări și își pierde puțin din textura cremoasă.

Cea mai simplă servire este să puneți câteva linguri din mămăliga fierbinte în farfurie.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 6
Pas 7

Puneți deasupra orice brânză telemea preferați, smântână și savurați!

Bineînțeles niște jumări, cârnați, tochitură sau scrob nu încurcă deloc, dar este delicioasă și așa simplă.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 7
Pas 8

Varianta la microunde:

Luați un vas adânc potrivit pentru cuptorul cu microunde - de sticlă sau plastic special. Turnați în el 3 pahare de apă și 1 pahar de mălai.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 8
Pas 9

Amestecați bine cu telul și puneți vasul la microunde pentru 5 minute.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 9
Pas 10

După acest timp scoateți din cuptor și amestecați toată compoziția cu un tel.

Inițial veți observa că merge mai greu, mălaiul se umflă și se lasă la bază, dar insistați și totul va fi bine.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată după această primă amestecare, compoziția trebuie să fie uniformă și fără cocoloașe.

Puneți bolul înapoi în cuptorul cu microunde, pentru încă 5 minute.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 11
Pas 12

Apoi adăugați sarea, untul, amestecați bine și serviți ca orice mămăligă normală.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 12
Pas 13

Dacă doriți să serviți mămăliga în formă rotundă perfectă, în porții mici sau mai mari, vă sugerez să folosiți această metodă simplă:

- luați o cană, un bol, farfurie adâncă, etc - o ungeți cu puțin unt sau ulei.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 13
Pas 14

- puneți în el mămăliga cât este foarte fierbinte și încă ceva mai lichidă;

- presați bine și nivelați cu o lingură. Lăsați pe masă pentru 5-10 minute.

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 14
Pas 15

Apoi o răsturnați pe farfurie și observați că este ceva mai prezentabilă și frumos servită.

Serviți caldă cu orice vă place.

Poftă Bună!

PS. Apropo, mămăliga rece o puteți felia și prăji în ulei sau unt, este delicioasă!

Mămăligă - rețetă de bază - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lycica
lycica 19 Feb 2021, 12:56

Perfectă detaliere a rețetei! Mulțumim!

Anda
Anda 11 Aug 2024, 15:13

Multumesc frumos Lena pentru reteta! A iesit foarte buna mamaliga si e mai usor de facut decat credeam.

Nota mea pentru rețetă: