Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană

După delicioasa rețetă de Paella cu fructe de mare am avut elan să mai gătesc ceva din aceeași categorie și această Supă cu fructe de mare iarăși mi-a depășit toate așteptările. E trecută pe lista de alinturi - foarte deosebită, completă, frumoasă, gustoasă și interesantă.

Necesită puțin efort de procurat fructele de mare și de curățat/pregătit toate, dar merită fiecare minut investit în ea, chiar v-o recomand dacă aveți chef să încercați ceva nou și deosebit de bun. Fructele de mare recomand să le alegeți pe cele preferate, creveții și scoicile ar fi obligatorii, dar în rest puneți ce găsiți și vă place. Eu am mai folosit aici baby caracatiță și inele de calamar, iar ca pește am ales dorada.

Neapărat trebuie servită cu felii de baghetă prăjite, deci aveți în vedere când vă procurați ingredientele.

Ingrediente

Dorada
2 buc
sau alt pește preferat - biban, somon, etc.
Creveți
500 g
de preferat proaspeți, nu prefierți
Scoici proaspete
500 g
   
Inele de calamari congelate
300 g
sau proaspăt
Caracatiță
300 g
eu am avut 3 baby caracatițe proaspete
Roșii pasate la conservă
500 g
   
Morcovi
1 buc
   
Ceapă
1 buc
   
Țelină
1 buc
o rădăcină mică, sau 2 tije de țelină Apio
Rădăcină pătrunjel (albitură)
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
6 buc
   
Ulei de măsline extravirgin
60 ml
   
Sare
1 lingurita
după gust
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
și opțional câteva boabe de piper întreg
Pătrunjel verde tocat
3 linguri
   
Vin alb demisec
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Scoateți file-ul de la pește, vă ajută mult niște video scurte pe Youtube, dacă încă nu știți cum se face.

Curățați creveții, la fel găsiți multe instrucțiuni pe internet.

Puneți într-o cratiță carcasele de la pește și cochiliile de la creveți.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 1
Pas 2

Turnați apă cât să le acopere, adăugați morcovul, ceapa, rădăcina de țelină, cea de pătrunjel și câteva boabe de piper.

Puneți pe aragaz, când începe să clocotească, micșorați focul și lăsați 2 ore să fiarbă încet.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 2
Pas 3

Curățați scoicile, găsiți aici toate instrucțiunile și pașii despre cum să lucrați cu scoicile crude.

Apoi încălziți într-o tigaie 30ml de ulei de măsline, căliți în el 3 căței de usturoi tocat și adăugați scoicile. Amestecați bine, puneți capacul și lăsați 3-4 minute, scuturând periodic tigaia. Când s-au deschis majoritatea scoicilor, închideți focul.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 3
Pas 4

Apoi mutați scoicile într-o sită, zeama pe care o lasă se colectează într-un bol sau cratiță, o vom folosi mai târziu.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 4
Pas 5

Caracatița se curăță, tot pe Youtube găsiți cum se face. O puneți la fiert în apă multă și lăsați până este moale bine, testați - dacă intră ușor cuțitul în ea, este gata.

Apoi o scoateți din apă, lăsați să se răcească și tăiați bucăți mai mici.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 5
Pas 6

A mai rămas să scoateți carnea din scoici, cele care nu s-au deschis le aruncați.

Lăsați 10 scoici cu cochilie, pentru o supă mai frumoasă.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 6
Pas 7

Treceți prin sită supa de la pește cu creveți, care a terminat să fiarbă 2 ore.

Împreună cu zeama de la scoici, va fi baza supei noastre de pește la final.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 7
Pas 8

Acum curățați, spălați și porționați bucățile de calamari. Eu le prefer tăiate mai scurte.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 8
Pas 9

Într-o cratiță cu fund gros încălziți 30-50 ml de ulei de măsline și căliți în el 3 căței de usturoi tocat, doar până își lasă aroma.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 9
Pas 10

Adăugați acum calamarii tocați, amestecați bine și căliți 5 minute.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 10
Pas 11

Adăugați puțin vin alb, amestecați și lăsați încă 2-3 minute să fiarbă.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 11
Pas 12

Puneți roșiile pasate și zeama de la scoici, amestecați bine și lăsați să fiarbă încet timp de 25 de minute.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 12
Pas 13

Turnați în oală aproximativ 800ml din supa de pește fiartă anterior. Cantitatea o reglați după preferințe, dacă vă doriți la final o supă mai densă sau mai lichidă. Potriviți totul de sare, după gustul dvs.

Adăugați fileurile de dorada, tăiate bucăți medii.

Acum amestecați încet și atent, lăsați să fiarbă 5 minute.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 13
Pas 14

Adăugați creveții cruzi curățați.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 14
Pas 15

Apoi scoicile și caracatița.

De acum încolo nu mai amestecați deloc cu lingura în oală, doar o scuturați ușor de mânere. Altfel riscați să faceți franjuri peștele, și supa își va pierde din consistența corectă.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 15
Pas 16

La final adăugați pătrunjelul tocat și puțin piper negru măcinat, scuturați ușor oala(nu amestecați cu lingura!) și închideți focul.

Lăsați 15 minute să se pătrundă.

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 16
Pas 17

Serviți supa cu pâine prăjită și o savurați cu mare plăcere...

Poftă Bună!

Supă cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiană - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (8 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!