Noi nu suntem mari amatori de supă-cremă, mai gătesc periodic dar nu este favorita familiei. Dar în această variantă, cu chifteluțe, este efectiv genială - acestea o completează și se combină perfect cu textura cremoasă. Este acel plus de textură și sațietate care nu-mi ajunge la supa-cremă simplă. Și apropo, este o supă low-carb, mi-a plăcut că este foarte gustoasă, interesantă și se potrivește cu regimul meu preferat de slăbire.
În plus, copiii când au gustat din această supă-cremă cu chifteluțe, mi-au spus că este cea mai bună supă gustată vreodată. Nu și-au dat seama că este cu dovleac, dar le-a plăcut culoarea și gustul. Dacă nu aveți dovleac la îndemână, îl puteți înlocui cu cartofi simpli sau dulci, tot va fi frumoasă (mai albă) și deosebit de bună.
Pregătiți, curățați și spălați legumele.
Într-o cratiță cu fund gros încălziți bine untul cu ulei de măsline, adăugați 1 ceapă tăiată cubulețe și sotați amestecând periodic timp de 5 min.
Apoi adăugați usturoiul mărunțit, amestecați și mai căliți 2 minute.
Acum adăugați dovleacul și dovlecelul, ambele tăiate cuburi medii.
Amestecați și mai căliți toate legumele împreună timp de 10 minute.
După acest timp turnați 2.5-3 litri de apă rece, cât să acopere complet legumele.
Cantitatea de apă o puteți regla după preferințe, dacă vă doriți o supă mai densă, sau una puțin mai lichidă.
Când începe să fiarbă bine compoziția din oală, faceți focul mai mic, acoperiți cu capac și lăsați 45-50 de minute.
În acest timp pregătiți chifteluțele:
- treceți carnea prin mașina de tocat;
- adăugați la ea 1 ceapă tocată mărunt, 1 ou, puțin pătrunjel tocat și 1 linguriță de sare;
- amestecați bine;
- din această compoziție formați chifteluțe ceva mai mici și le aranjați pe o farfurie sau platou unsă cu puțină apă (să nu se lipească).
V-aș sugera să coaceți semințele de dovleac la cuptor, vor da un plus de savoare supei la servire.
Doar le amestecați cu puțin ulei de măsline, sare, boia, usturoi praf și le puneți în cuptor pentru 10 minute, amestecând periodic în tavă.
Între timp legumele s-au fiert, le pasați bine, chiar în oală, cu blenderul vertical până obțineți o supă cremoasă și uniformă.
Apoi puneți în această supă chifteluțele pregătite anterior, întoarceți oala pe foc și mai fierbeți încet timp de 15-20 de minute.
La final, adăugați în supă 200ml de smântână dulce, puțin pătrunjel tocat, sare după gust și puțin piper negru măcinat.
Amestecați și mai fierbeți totul încă 5 minute, apoi închideți focul.
Lăsați supa să se mai liniștească și pătrundă timp de 15 minute, apoi o serviți după preferințe, cu semințe de dovleac coapte deasupra, crutoane, pâine, etc.
Este delicioasă, cremoasă și foarte frumoasă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.