Tort cu miere rapid, la tavă

Tort cu miere rapid, la tavă

Am descoperit săptămâna trecută acest tort și vreau să vi-l arăt neapărat cât mai repede - este rapid și simplu, dar genial de gustos. Demult nu am savurat un tort cu gust atât de complet, pufos, fraged, aromat și fresh, cu siguranță va fi preferatul familiei pentru mult timp și "bate" chiar vestitul și clasicul tort "Medovik".

Blaturile se prepară simplu, nu trebuie întinse foi subțiri sau să aveți mare îndemânare pentru a lucra cu ele, doar puțină atenție. Singura mea recomandare este, să alegeți smântâna cât mai grasă, fermentată de 30%. Ori puteți combina smântâna de 20% cu Mascarpone pentru a mări procentul de grăsime și să rămână crema ceva mai densă.

În plus, puteți micșora cantitățile în jumătate și vă iese un tort mai mic, lucrați o singură tavă și tăiați blatul în 3 bucăți uniforme dar ceva mai mici. Din cantitățile de mai jos iese un tort generos și mare, dar la cât este de bun chiar nu e o problemă... Fructele din compoziție le puteți omite, tortul este destul de fresh și fără ele, dar măcar niște vișine îl vor face mult mai interesant.

Ingrediente

Unt
300 g
   
Zahăr
400 g
   
Miere
5 linguri
   
Bicarbonat de sodiu
2 lingurite
   
Ouă
4 buc
   
Făină albă
400 g
   
Smântână fermentată grasă, 25-30%
2 kg
o puteți combina parțial cu Mascarpone, pentru o consistență mai groasă
Esență de vanilie
1 lingura
   
Fructe pentru ornare
100 g
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță cu fundul gros puneți - 300g de unt, 180g zahăr și 5 linguri de miere.

Mutati cratița pe aragaz la foc mediu și amestecați periodic până toate ingredientele se topesc complet.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 2
Pas 3

Și amestecați repede până compoziția face multă spumă și chiar umple cratița cu ea.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 3
Pas 4

După câteva minute pe foc spuma începe să scadă și își schimbă culoarea.

Acum e momentul să luați cratița de pe plită.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 4
Pas 5

Lăsați compoziția din cratiță pe masă să se răcorească timp de 15-20 de minute, amestecați periodic în ea, veți observa că devine tot ma portocalie culoarea - așa și trebuie.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați aici cele 4 ouă, pe rând amestecați după fiecare cu un tel.

Observați că deja are o culoare și mai caramelizată.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 6
Pas 7

La final adăugați făina, amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 7
Pas 8

Aluatul trebuie să fie lichid, dar mai gros, ca o smântână sau iaurt.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 8
Pas 9

Distribuiți acesta în 2 tăvi de cuptor mari (cele de aragaz clasic), așternute cu hârtie de copt. Dacă aveți o singură tavă de cuptor, coaceți foile pe rând în aceeași tavă (scoateți blatul gata copt trăgând de hârtie, așterneți alta și turnați cealaltă parte de aluat).

Sau dacă faceți un tort mai mic, doar din jumătate de ingrediente, la fel folosiți o singură tavă.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 9
Pas 10

Întindeți bine aluatul cu dosul lingurii pe toată suprafața tăvii, chiar dacă vi se pare subțire va crește foarte bine în cuptor.

Doar aveți grijă să fie un strat uniform cât de cât.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 10
Pas 11

Fiecare foaie se coace timp de 15-20 de minute la 180 de grade.

Lăsați apoi pe masă să se răcorească până pregătiți crema, sau când aveți nevoie de tort.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 11
Pas 12

Apoi foile se taie jumătăți uniforme, marginile le puteți corecta ușor cu un cuțit, să fie drepte.

Dacă faceți o singură foaie, din jumătate de ingrediente, o puteți tăia în 3 părți.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 12
Pas 13

Pentru cremă, amestecați smântâna cu 220g de zahăr și esența de vanilie. Nu trebuie să folosiți mixerul, amestecați cu o lingură sau tel simplu.

Pe rând aranjați foile pe un platou, ungeți generos cu cremă și opțional puteți pune niște vișine/prune uscate. Aici am făcut un jeleu de vișine din compot și am pus bucățele peste cremă.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 13
Pas 14

Când terminați să aranjați foile cu cremă, la final, îl mai ungeți bine și pe lateral.

Puneți la rece pentru minim 5-6 ore sau mai mult. De obicei îl fac seara pentru a doua zi.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 14
Pas 15

Observați a doua zi cum absoarbe crema, eu am făcut inițial crema doar din 1.5kg de smântână. Dar înainte de servire l-am mai ornat cu 500g frișcă bătută de casă, să fie de un alb mai uniform.

Deci aveți grijă să vă lăsați puțină cremă pentru a doua zi, să mai reglați cosmetic tortul.

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 15
Pas 16

Marginile de blaturi tăiate le mărunțiți bine și puteți orna cu ele tortul pe laterale.

Sau mai adaugați aici niște nuci sau biscuiți mărunțiți. Dar tortul este așa de bun, că nimeni nu va observa cum arată, doar cât este de gustos!

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 16
Pas 17

Fetele mele l-au decorat și cu fructe deasupra, că tot a fost ocazia Revelionului, dar este opțional și doar dacă aveți timp, chef și vă place.

Este fantastic de moale, fraged, aromat și efectiv genial de gustos, recomand neapărat să-l încercați. Îl serviți rece cu mult ceai, cafea sau lapte...

Poftă Bună!

Tort cu miere rapid, la tavă - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (15 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 25

Tinagi
Tinagi 25 Mar 2025, 12:18

Buna! Se poate folosi doar miere in blat si in crema? Caut un tort fara zahar. Multumesc!

lena
Elena (lena) Tinagi 25 Mar 2025, 14:08

Da, puteti incerca

Tinagi
Tinagi Elena (lena) 03 Apr 2025, 14:24

Câtă miere ați pune în locul zahărului?

lena
Elena (lena) Tinagi 03 Apr 2025, 14:37

Aceeasi cantitate

Cristina P.
Cristina P. 14 Aug 2023, 21:23

Buan ziua!

Blatul se poate insiropa?

lena
Elena (lena) Cristina P. 14 Aug 2023, 21:43

Da, puteti sa-l insiropati daca va plac torturile foarte umede. Dar aici blatul si fara sirop este moale si fraged.

Alx Ch
Alx Ch 04 May 2023, 10:57

Buna ziua, 

 Spuneti-mi, va rog, ce dimensiuni au tavile, acestea difera in functie de cuptor. Multumesc!

lena
Elena (lena) Alx Ch 04 May 2023, 11:19

Tavile mele au 42x33cm.

SilviaNimerenco518
Silvia Nimerenco (SilviaNimerenco518) 30 Apr 2023, 17:21

Foarte gustos! Multumesc pentru receta.

Nota mea pentru rețetă:
Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic 22 Dec 2022, 12:39

Buna Lena! Am si eu doua intrebari:

1. As putea inlocui untul cu ulei? ( cât? )

2. Cate zile se pastreaza foile si in ce conditii ( as vrea sa le prapar si sa le trimit la pachet )

Multumesc!!

lena
Elena (lena) Nadia.Lisnic 22 Dec 2022, 14:54

Buna Nadia!

Nu am incercat niciodata cu ulei, nu stiu daca ar fi la fel.

5-7 zile vor sta fara probleme.

AureliaMunteanu741
Aurelia Munteanu (AureliaMunteanu741) 21 Jun 2022, 14:08

Buna ziua! Pot folosi smantana pentru frisca (35%)?

lena
Elena (lena) Aurelia Munteanu (AureliaMunteanu741) 21 Jun 2022, 14:13

Se poate, dar va avea utin alt gust, nu asa fresh.

Alina T
Alina T 28 Jan 2021, 15:21

Am facut acest tort si a fost un succes. As vrea sa il mai fac dar rotund... merge copt in forma rotunda de tort? Sa impart tot asa in doua aluatul si sa coc pe rand sau sa pin toata compozitia si sa il tai ca pe un blat obisnuit, felii? Credeti ca merge asa?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Alina T 28 Jan 2021, 15:26

Eu nu am facut in forma rotunda, dar presupun ca se poate. Doar aveti grija la timpul de coacere si sa faceti testul scobitorii.😉

Roxana
Roxana 20 Jan 2021, 22:55

Buna, Lena! Eu am injumatatit cantitatile pentru prepararea acestui tort; este foarte bun la gust: aromat, moale, pufos. Am, totusi, o intrebare: exista posibilitatea ca de la esenta de vanilie ( deci nu pastaie de vanilie naturala ), in reactie cu smantana, sa fie crema putin mai "acra" ( ca si cand as fi folosit lamaie multa )? Smantana este bio pe care o folosesc regulat, 35% grasime, si este foarte buna, simpla, deci elimin aceasta posibilitate... Una peste alta, tortul a fost laudat si servit instant; eu nu am folosit fructe si l-am acoperit cu frisca caci intr-adevar, peste noapte, la frigider, crema s-a absorbit. Multumesc mult pentru aceasta reteta! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Roxana 21 Jan 2021, 12:48

Nu prea am avut niciodata aceasta situatie cu acrire de la esenta de vanilie, e ciudat intr-adevar!

Dar ma bucur mult ca v-a placut.😉👍

Roxana
Roxana Elena (lena) 21 Jan 2021, 15:37

Placut? Putin spus! Suntem incantati la maxim de el ( exceptand situatia cu putin mai acru... )! Multumesc pentru raspuns! Cat de repede, voi cumpara pastai de vanilie si il vom incerca din nou caci e atata de pufos si buuuuun! Spor la munca in continuare!

DanyelaCostin
DanyelaCostin 06 Jan 2021, 01:49

Care at fi diferenta intre tortul "Medovik" si acesta?

lena
Elena (lena) DanyelaCostin 06 Jan 2021, 08:29

Modul de preparare, si acesta are textura mai pufoasa si frageda.

EudochiaDimitriu872
Eudochia Dimitriu (EudochiaDimitriu872) Elena (lena) 15 Jan 2021, 16:23

L-am incercat si am ramas dezamagita! Este tare si dupa doua zile la frigider, chiar daca am pus crema din abundenta si blatul usor l-am insiropat... Am urmat toti pasii intocmai, am facut din jumate de ingrediente(Slava Domnului) imi pare rau, multe retete sunt interesante dar aceasta chiar nu face...

lena
Elena (lena) Eudochia Dimitriu (EudochiaDimitriu872) 15 Jan 2021, 16:28

Cred ca ati gresit pe undeva, blatul este moale ca un pandispan, nici nu are ce sa se inmoaie. Poate ati scapat faina sau nu ati pus alte ingrediente.

CristinaArhiliuc320
Cristina Arhiliuc (CristinaArhiliuc320) Elena (lena) 30 Dec 2021, 22:54

Cred că și eu am făcut ceva greșit pentru că aluatul e subțire, chiar ușor fărămicios în unele locuri. Sper să se înmoaie pentru mâine, de altfel îl mâncăm așa :D

Veronica Custiuc
Veronica (Veronica Custiuc) 06 Jan 2021, 00:48

Super reteta, se gatest usor, rapid, cu ingrediente la informo na si are un gust special de bun

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile