Tort cu miere rapid, la tavă
Am descoperit săptămâna trecută acest tort și vreau să vi-l arăt neapărat cât mai repede - este rapid și simplu, dar genial de gustos. Demult nu am savurat un tort cu gust atât de complet, pufos, fraged, aromat și fresh, cu siguranță va fi preferatul familiei pentru mult timp și "bate" chiar vestitul și clasicul tort "Medovik".
Blaturile se prepară simplu, nu trebuie întinse foi subțiri sau să aveți mare îndemânare pentru a lucra cu ele, doar puțină atenție. Singura mea recomandare este, să alegeți smântâna cât mai grasă, fermentată de 30%. Ori puteți combina smântâna de 20% cu Mascarpone pentru a mări procentul de grăsime și să rămână crema ceva mai densă.
În plus, puteți micșora cantitățile în jumătate și vă iese un tort mai mic, lucrați o singură tavă și tăiați blatul în 3 bucăți uniforme dar ceva mai mici. Din cantitățile de mai jos iese un tort generos și mare, dar la cât este de bun chiar nu e o problemă... Fructele din compoziție le puteți omite, tortul este destul de fresh și fără ele, dar măcar niște vișine îl vor face mult mai interesant.
Ingrediente
●
Bicarbonat de sodiu
2 lingurite
●
Smântână fermentată grasă, 25-30%
2 kg
o puteți combina parțial cu Mascarpone, pentru o consistență mai groasă
●
Esență de vanilie
1 lingura
●
Fructe pentru ornare
100 g
opțional
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-o cratiță cu fundul gros puneți - 300g de unt, 180g zahăr și 5 linguri de miere.
Mutati cratița pe aragaz la foc mediu și amestecați periodic până toate ingredientele se topesc complet.
Pas 2
Apoi adăugați 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu.
Pas 3
Și amestecați repede până compoziția face multă spumă și chiar umple cratița cu ea.
Pas 4
După câteva minute pe foc spuma începe să scadă și își schimbă culoarea.
Acum e momentul să luați cratița de pe plită.
Pas 5
Lăsați compoziția din cratiță pe masă să se răcorească timp de 15-20 de minute, amestecați periodic în ea, veți observa că devine tot ma portocalie culoarea - așa și trebuie.
Pas 6
Apoi adăugați aici cele 4 ouă, pe rând amestecați după fiecare cu un tel.
Observați că deja are o culoare și mai caramelizată.
Pas 7
La final adăugați făina, amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe.
Pas 8
Aluatul trebuie să fie lichid, dar mai gros, ca o smântână sau iaurt.
Pas 9
Distribuiți acesta în 2 tăvi de cuptor mari (cele de aragaz clasic), așternute cu hârtie de copt. Dacă aveți o singură tavă de cuptor, coaceți foile pe rând în aceeași tavă (scoateți blatul gata copt trăgând de hârtie, așterneți alta și turnați cealaltă parte de aluat).
Sau dacă faceți un tort mai mic, doar din jumătate de ingrediente, la fel folosiți o singură tavă.
Pas 10
Întindeți bine aluatul cu dosul lingurii pe toată suprafața tăvii, chiar dacă vi se pare subțire va crește foarte bine în cuptor.
Doar aveți grijă să fie un strat uniform cât de cât.
Pas 11
Fiecare foaie se coace timp de 15-20 de minute la 180 de grade.
Lăsați apoi pe masă să se răcorească până pregătiți crema, sau când aveți nevoie de tort.
Pas 12
Apoi foile se taie jumătăți uniforme, marginile le puteți corecta ușor cu un cuțit, să fie drepte.
Dacă faceți o singură foaie, din jumătate de ingrediente, o puteți tăia în 3 părți.
Pas 13
Pentru cremă, amestecați smântâna cu 220g de zahăr și esența de vanilie. Nu trebuie să folosiți mixerul, amestecați cu o lingură sau tel simplu.
Pe rând aranjați foile pe un platou, ungeți generos cu cremă și opțional puteți pune niște vișine/prune uscate. Aici am făcut un jeleu de vișine din compot și am pus bucățele peste cremă.
Pas 14
Când terminați să aranjați foile cu cremă, la final, îl mai ungeți bine și pe lateral.
Puneți la rece pentru minim 5-6 ore sau mai mult. De obicei îl fac seara pentru a doua zi.
Pas 15
Observați a doua zi cum absoarbe crema, eu am făcut inițial crema doar din 1.5kg de smântână. Dar înainte de servire l-am mai ornat cu 500g frișcă bătută de casă, să fie de un alb mai uniform.
Deci aveți grijă să vă lăsați puțină cremă pentru a doua zi, să mai reglați cosmetic tortul.
Pas 16
Marginile de blaturi tăiate le mărunțiți bine și puteți orna cu ele tortul pe laterale.
Sau mai adaugați aici niște nuci sau biscuiți mărunțiți. Dar tortul este așa de bun, că nimeni nu va observa cum arată, doar cât este de gustos!
Pas 17
Fetele mele l-au decorat și cu fructe deasupra, că tot a fost ocazia Revelionului, dar este opțional și doar dacă aveți timp, chef și vă place.
Este fantastic de moale, fraged, aromat și efectiv genial de gustos, recomand neapărat să-l încercați. Îl serviți rece cu mult ceai, cafea sau lapte...
Poftă Bună!
Cantitate:
3 kg
(15 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)