Stollen rapid cu brânză

Stollen rapid cu brânză

Dacă nu ați fost pe fază acum câteva săptămâni când am postat rețeta de Stollen clasic, dar totuși vreți să încercați la gust acest cozonac german deosebit, propun să pregătiți un Stollen cu brânză rapid. Acesta nu necesită perioadă mare de maturare, imediat sau în câteva zile este perfect pentru servit, aromat, dens și gustos.

Eu am testat și perioada de maturare mai mare cu el, după 3 săptămâni are textură mai uscăcioasă decât Stollenul clasic, este ca o turtă dulce densă și aromată. În schimb, după 3-4 zile de la coacere, soțul mi-a declarat că este mai bun decât cel pufos și are textură foarte bună.

Deci puteți deja să vă apucați de gătit Stollen cu brânză, de Crăciun va fi perfect, dar dacă nu faceți față, merge consumat și peste 2 luni cu textură de turtă dulce. Bineînțeles că puteți să-l faceți și în varianta cu marțipan, găsiți modalitatea în rețeta Stollenului cu drojdie.

Ingrediente

Rom
250 ml
am în vedere rom alcool, nu esență
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
250 g
   
Unt
350 g
   
Zahăr
250 g
   
Ouă
2 buc
   
Brânză de vaci
250 g
alegeți brânză moale și mai cremoasă
Lămâie
1 buc
   
Esență de vanilie
1 lingurita
   
Făină albă
600 g
   
Praf de copt
10 g
   
Migdale uscate
200 g
sau alte nuci aveți la îndemână
Zahăr pudră
200 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Puneți într-un borcan 250g de fructe uscate, turnați peste ele romul, agitați bine borcanul și lăsați să se pătrundă la temperatura camerei(cu capac), 1-7 zile până vă apucați de gătit Stollen.

Stollen rapid cu brânză - Pas 1
Pas 2

Într-un bol puneți  250g de unt moale, la temperatura camerei, 250g de zahăr și cele 2 ouă, amestecați bine cu un tel.

Stollen rapid cu brânză - Pas 2
Pas 3

Adăugați brânza de vaci, iarăși amestecați.

Stollen rapid cu brânză - Pas 3
Pas 4

În această compoziție puneți coaja rasă de la o lămâie, zeama ei și esența de vanilie.

Stollen rapid cu brânză - Pas 4
Pas 5

Acum e timpul să adăugați 600g de făină, 10g praf de copt și 200g de migdale puțin mărunțite la cuțit sau în robot.

Amestecați bine totul cu o spatulă sau lingură.

Stollen rapid cu brânză - Pas 5
Pas 6

La final adăugați în aluat fructele scurse de rom(alcoolul rămas l-am aruncat), de la pasul 1.

În plus recomand să le presărați puțin deasupra cu 2-3 linguri de făină, să absoarbă excesul de umiditate. Iarăși amestecați cu spatula sau mâinile, până obțineți un aluat uniform și omogen, dar puțin lipicios.

Stollen rapid cu brânză - Pas 6
Pas 7

Presărați mai multă făină pe masă și mutați aluatul acolo, îl împărțiți în 3 bucăți egale.

Deși este lipicios, nu încorporați în el mai multă făină, să nu fie cozonacii prea tari.

Doar vă ajutați pe masă cu făină mai multă cât le modelați.

Stollen rapid cu brânză - Pas 7
Pas 8

Fiecare bucată de aluat o întindeți cu făcălețul în formă de oval, grosimea este de aproximativ 1.5-2cm.

Nu uitați să presărați făină pe masă, să-l lucrați ușor.

Stollen rapid cu brânză - Pas 8
Pas 9

Una din laturi o aduceți peste cealaltă, dar nu chiar perfect uniform.

Stollenul este gata și îl mutați într-o tavă mare de cuptor, așternută cu hârtie de copt.

Stollen rapid cu brânză - Pas 9
Pas 10

La fel formați Stollen și din celelalte 2 bucăți de aluat, opțional puteți pune și marțipan în mijloc, ați văzut cum se face la Stollen-ul cu drojdie aici(pașii 11-12).

Stollen rapid cu brânză - Pas 10
Pas 11

Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 60 de minute.

Stollen rapid cu brânză - Pas 11
Pas 12

Imediat când se scot din cuptor, trebuie unși deasupra cu unt topit.

Stollen rapid cu brânză - Pas 12
Pas 13

Să-i ungeți cât mai bine pe toate părțile, astfel se vor păstra mult timp fără să facă mucegai, chiar și la temperatura camerei.

Stollen rapid cu brânză - Pas 13
Pas 14

Apoi ultimul strat de protecție, zahărul pudră din abundență, la fel pe toate părțile.

Stollen rapid cu brânză - Pas 14
Pas 15

Acum lăsați Stollenul să se răcească complet la temperatura camerei.

Stollen rapid cu brânză - Pas 15
Pas 16

La început recomand să-l înveliți în hârtie de copt și lăsați așa 1-2 zile.

Apoi îl puneți și într-o pungă, să nu se usuce prea repede. Eu îl țin la balconul mai rece, pentru un plus de siguranță, dar stă bine și la temperatura camerei.

Stollen rapid cu brânză - Pas 16
Pas 17

Are gustul și textura perfecte în prima săptămână după coacere, apoi e ceva mai dens dar tot bun și aromat.

E frumos să împărțiți bucăți de Stollen la cei dragi, învelite în hârtie de copt sau oricare alta mai decorativă.

Poftă Bună!

Stollen rapid cu brânză - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 buc
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!