Trufe de ciocolată

Trufe de ciocolată

Vreau astăzi să vă sugerez o rețetă de trufe de ciocolată - aș spune chiar că sunt și cele mai simple bomboane de casă, gustul nu se compară cu nimic din comerț, dar ingredientele le puteți controla singuri, la fel și gustul.

Puteți să improvizați trufe de ciocolată aromate, umplute cu orice, glazurate, sau simple, doar pudrate cu cacao/cocos/nuci. În plus, mie îmi place să le fac mai dietetice, folosesc ciocolată de 90% și le îndulcesc cu ștevie, pentru un gust bun dar conținut scăzut de carbohidrați. Aici să aveți în vedere că e nevoie de mai multă smântână lichidă decât am scris mai jos.

Oricum, le recomand cu drag și neapărat să folosiți ciocolata care vă place la gust, nu luați orice ciocolată neverificată. Ar fi bine să fie de 60-70% pentru textura optimă, dar vă orientați și pe parcursul gătitului. Zilele trecute am făcut o tură de trufe amestecate cu coajă de portocală confiata, nuci mărunțite din granola low-carb, și a ieșit o nebunie!

Ingrediente

Ciocolată neagră/amăruie
250 g
de minim 60-70%
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
100 ml
dacă folosiți ciocolată peste 80%, recomand să dublați cantitatea de smântână
Unt
20 g
   
Esență de vanilie
1 lingurita
sau alte arome preferate
Cacao pudră
3 linguri
pentru decor, puteți folosi și fulgi de cocos, nuci mărunțite, etc

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță mică turnați smântâna dulce, adăugați aici untul și după preferințe 2 linguri de îndulcitor sau zahăr pudră (eu le folosesc numai dacă ciocolata este peste 80%).

Puneți pe foc, amestecați periodic până începe să fiarbă.

Trufe de ciocolată - Pas 1
Pas 2

Rupeți ciocolata bucățele și o puneți într-un bol, deasupra turnați smântâna fierbinte cu untul topit.

Trufe de ciocolată - Pas 2
Pas 3

Lăsați 5-10 minute până ciocolata se înmoaie și topește.

Trufe de ciocolată - Pas 3
Pas 4

Apoi amestecați cu un tel până devine o compoziție uniformă și netedă.

Acum, opțional, puteți adăuga aici puțină esență de vanilie, coji de portocale/lămâie confiate, nuci, etc.

Trufe de ciocolată - Pas 4
Pas 5

Acoperiți bolul cu capac sau folie de plastic și îl puneți la frigider pentru 3-4 ore, sau mai mult.

Trufe de ciocolată - Pas 5
Pas 6

Când pasta de ciocolată se întărește bine, puteți începe să modelați trufele de ciocolată. Vă puteți ajuta cu 2 lingurițe să o luați din bol, apoi o lucrați ca pe o plastilină.

Trufe de ciocolată - Pas 6
Pas 7

Formați biluțe mici și uniforme.

Trufe de ciocolată - Pas 7
Pas 8

Le puteți trece clasic, doar prin pudră de cacao, dar sunt foarte bune și cu nuci mărunțite sau fulgi de cocos.

Trufe de ciocolată - Pas 8
Pas 9

După modelare se pun la rece câteva ore, apoi le puteți savura.

Se păstrează mult timp la frigider, într-o caserolă ermetică și vă bucurați de ele cu toată familia.

Poftă Bună!

Trufe de ciocolată - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 400 g
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 15 Dec 2020, 19:56

Mulțumesc de rețetă, micul meu păcat este ciocolata neagră, acum, cu această rețetă o să-mi pot face tot felul de combinații. Mă gândesc cum ar putea fi adaptată rețeta pentru post.

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 15 Dec 2020, 20:02

Pentru post ar merge dizolvata cu smantana de cocos sau lapte de migdale.😉

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) Elena (lena) 15 Dec 2020, 22:55

Mulțumesc tare mult de răspuns. Da, cred ca e f.bine cu smântana de cocos deoarece este mai densă și la rece se întărește mai ușor. Am găsit la un magazin Naturalia și o cremă de migdale raw, dar abia am cumpărat-o nu am deschis borcănelul.