Ștrudel cu mere vienez

Ștrudel cu mere vienez

Nicio toamnă nu trece la noi fără un ștrudel cu mere aromat și delicios, până acum făceam ștrudelul cu aluat de foietaj, sau cu foi de plăcintă cumpărate, dar de ceva timp îl vroiam pe cel clasic, cu aluat de casă - exact un ștrudel vienez ca la el acasă.

Să știți că merită, și nici chiar atât de complicat nu este - doar urmați atent pașii și nu vă grăbiți. Rezultatul este delicios și foarte apreciat de toată lumea - mi-au ieșit minunate aceste ștrudele cu mere, neapărat vi le recomand cu încredere!

După aceeași metodă puteți face și un ștrudel cu dovleac, sau combinați, faceți unul cu dovleac, altul cu mere.

Ingrediente

Făină albă
250 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Apă caldă
125 ml
   
Gălbenușuri de ou
2 buc
   
Unt topit
100 g
   
Mere
1.5 kg
am în vedere merele întregi, încă necurățate și tăiate
Lămâie
0.5 buc
   
Stafide
100 g
sau merișoare
Zahăr
100 g
   
Pesmet
100 g
   
Smântână
120 g
orice smântână fermentată, simplă
Scorțișoară măcinată
2 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Puneți într-un bol: 250g făină, 0.5 linguriță de sare, 125ml apă caldă, 2 linguri unt topit și 2 gălbenușuri crude de ou.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 1
Pas 2

Amestecați mai întâi toate ingredientele cu o lingură sau spatulă.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 2
Pas 3

Apoi le treceți pe masă și frământați timp de 5-10 minute, până obțineți un aluat uniform, moale și ușor lipicios.

Dacă vi se pare prea lipicios, puteți să mai adăugați câte puțină făină, dar nu prea multă - ca să fie aluatul cât mai fin și ușor de întins mai târziu.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 3
Pas 4

Îl tăiați în 2 bucăți, formați bile uniforme și le așezați pe o farfurie presărată cu făină.

Ungeți aceste bile deasupra cu puțin unt topit, acoperiți cu folie de plastic și lăsați pe masă la odihnit timp de 1 oră.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 4
Pas 5

Până se odihnește aluatul, pregătiți restul ingredientelor și umplutura.

Pesmetul vă recomand să-l rumeniți pe o tigaie uscată, până devine puțin mai maro și miroase intens a pâine prăjită.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 5
Pas 6

Merele le curățați de coajă și cotor, tăiați cubulețe și stropiți cu zeama de la o jumătate de lămâie.

Apoi le amestecați cu 100g stafide spălate, 50g de zahăr și 50g de pesmet (călit anterior opțional). În plus și opțional, puteți adăuga 75g de fulgi de migdale, sau oricare alte nuci preferați.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 6
Pas 7

Între timp aluatul s-a odihnit și este gata de lucrat.

Fiecare bilă o întindeți cu făcălețul într-un cerc mai mare și cât mai subțire.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 7
Pas 8

Mutați aceste cercuri fiecare pe câte un prosop de bucătărie. Aici vă arăt cum o fac pe una din ele, dar să știți că la fel o lucrați apoi și pe a 2-a.

Ungeți aluatul cu încă puțin unt topit și lăsați 10 minute să se înmoaie pe prosop.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 8
Pas 9

După acest timp începeți să trageți încet și atent de margini în toate direcțiile, să obțineți o foaie de aluat cât prosopul de mare, foarte fină și subțire.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 9
Pas 10

O ungeți din nou cu puțin unt topit și 60g de smântână, observați că nu am uns marginile, doar mijlocul - să pot lucra ușor ștrudelul cu mere în proces.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 10
Pas 11

Presărați aici și 25g de pesmet (sau jumătate din cât v-a rămas după ce ați pus în mere).

Ștrudel cu mere vienez - Pas 11
Pas 12

Distribuiți uniform jumătate din umplutura cu mere, presărați peste ele încă 25g de zahăr și 1 linguriță de scorțișoară (opțional).

Ștrudel cu mere vienez - Pas 12
Pas 13

Și acum vă ajutați cu prosopul să rulați ștrudelul - ridicați atent marginile mai lungi și scuturați câte puțin.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 13
Pas 14

Tot așa atent, îl mutați de pe prosop în tava de cuptor mare (cea de aragaz clasic), asternută cu hârtie de copt.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 14
Pas 15

La fel formați și al 2-lea ștrudel, îl puneți și pe el în tavă lângă primul.

Ungeți ambele ștrudele cu unt topit și le puneți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 50-60 de minute.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 15
Pas 16

În timpul coacerii recomand să le mai ungeți de 1-2 ori cu puțin unt topit, să formeze o crustă rumenă, crocantă și fragedă.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 16
Pas 17

Iar când sunt gata rumenite și scoase din cuptor, încă fierbinți, le ungeți din nou și ultima dată cu unt topit.

Lăsați să se răcorească minim 1-3 ore înainte de servire.

Ștrudel cu mere vienez - Pas 17
Pas 18

Mie mi-a plăcut cel mai mult după 3-5 ore, când a fost puțin cald, dar deja toate aromele s-au întrepatruns. Nu a fost rău nici rece, a 2-a zi, anume așa i-a plăcut cel mai mult soțului.

Îl puteți servi simplu, sau cu puțină înghețată de vanilie pe lângă.

Poftă Bună!

Ștrudel cu mere vienez - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

ORANGE
ORANGE 20 Oct 2020, 21:28

Imi place si mie strudelul cu mere. E foarte gustoas si sunt dispusa so pregatesc si eu. Multumesc pentru efortul cel depui ca sa savuram si noi din ceaia ce faci. Mult succes si mai departe.