Biscuiți cu făină integrală
Demult căutam o rețetă de biscuiți simpli, cu făină integrală și cu cât mai puțin efort depus, mai ales că aveam niște rezerve în debara de făină integrală și trebuia utilizată eficient. Nu am avut mari așteptări de la această rețetă, dar totuși m-au surprins - aroma de făină integrală se combină minunat cu cea a zahărului de trestie, biscuiții sunt suficient de crocanți, se lucrează ușor și țin forma bine.
Am zis că vor fi biscuiții noștri de bază, pentru mic dejun, cafea sau de o poftă, dar mai ales, merg minunat cu puțin unt și gemul preferat. Dacă nu ați avut până acum curaj să folosiți făina integrală în biscuiți, este rețeta potrivită să încercați și să experimentați. Încă un plus, sunt biscuiții potriviți de lucrat împreună cu copiii, ușor de manevrat, veți avea încă o activitate utilă și interesantă cu ei.
Ingrediente
●
Făină integrală de grâu
350 g
aproximativ, cantitatea poate fi diferită în funcție de producător
●
Ulei
100 g
oricare preferați, dar să fie fără miros intens
●
Zahăr de trestie
100 g
sau oricare altul preferați și aveți
●
Esență de vanilie
1 lingura
în plus puteți adăuga coajă de lămâie, scorțișoară, etc - oricare arome preferați
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol amestecați 200g de făină integrală cu praful de copt.
Pas 2
În alt bol mai mare amestecați apa cu uleiul, zahărul de trestie și orice aromă preferați - vanilie, coaja de la 1 lămâie sau scorțișoară(1 linguriță).
Pas 3
Acum adăugați cele 200g de făină de la pasul 1, amestecați bine cu o spatulă sau lingură și lăsați 5 minute, făina să absoarbă apa.
Pas 4
Apoi adăugați treptat restul de făină, frământați cu mâinile și vă opriți când aluatul este nelipicios, dar moale.
Observație - dacă adăugați toată făina integrală din prima, riscați să obțineți un aluat tare, greu de lucrat și respectiv biscuiții vor fi mai puțin crocanți. Asta din cauza că făina integrală poate absorbi mai mult lichid decât făina simplă, și în funcție de marcă sau producător gradul de absorbție poate fi diferit.
Pas 5
Așa arată aluatul gata, dacă apăsați cu degetul în el, intră ușor și nu se lipsește.
La final îl puteți scoate din bol pe masă, se lucrează mai ușor și mai repede așa.
Lăsați 5-10 minute să se odihnească, chiar pe masă.
Pas 6
Presărați puțină făină pe masă, mai întâi presați coca cu palma și degetele, să se întindă uniform pe toate direcțiile.
Pas 7
Apoi continuați să-l întindeți cu un făcăleț, foaia să fie de aproximativ 3-4mm grosime.
Pentru mai mult gust și crocant, îmi place să presar deasupra, acum la final, pe toată suprafața aluatului 2-3 linguri de zahăr de trestie, în plus față de cel de la ingrediente.
Pas 8
Și apoi îl mai apăs ușor cu făcălețul, să se lipească puțin de coca.
Pas 9
Tăiați biscuiții cu un cuțit, rolă, sau forme speciale.
Pas 10
Apoi le mutați în tava așternută cu hârtie de copt, recomand să nu le puneți prea aproape unul de altul, să nu se lipească la coacere.
Și neapărat recomand să nu faceți biscuiții prea groși, vor mai crește puțin după copt, dar și sunt mult mai fragezi și fini când sunt mai subțiri.
Pas 11
Resturile de aluat rămas de la decupat sau de pe margini, îl adunați din nou într-o bilă, iarăși întindeți foaie de aluat și tăiați o altă tură de biscuiți. Și așa până terminați tot aluatul.
Pas 12
Puneți tava cu biscuiți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute, aproximativ.
Pas 13
Timpul de coacere este aproximativ și depinde de fiecare cuptor - dar observați că biscuiții sunt gata când au marginile ușor mai maro.
Lăsați să se răcească complet, apoi savurați cu orice vă place - ceai, cafea, lapte, unt și gem, miere, etc.
Poftă Bună!
Cantitate:
30 buc
(aproximativ 2 tăvi de biscuiți)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)