Biscuiți cu făină integrală

Biscuiți cu făină integrală

Demult căutam o rețetă de biscuiți simpli, cu făină integrală și cu cât mai puțin efort depus, mai ales că aveam niște rezerve în debara de făină integrală și trebuia utilizată eficient. Nu am avut mari așteptări de la această rețetă, dar totuși m-au surprins - aroma de făină integrală se combină minunat cu cea a zahărului de trestie, biscuiții sunt suficient de crocanți, se lucrează ușor și țin forma bine.

Am zis că vor fi biscuiții noștri de bază, pentru mic dejun, cafea sau de o poftă, dar mai ales, merg minunat cu puțin unt și gemul preferat. Dacă nu ați avut până acum curaj să folosiți făina integrală în biscuiți, este rețeta potrivită să încercați și să experimentați. Încă un plus, sunt biscuiții potriviți de lucrat împreună cu copiii, ușor de manevrat, veți avea încă o activitate utilă și interesantă cu ei.

Ingrediente

Făină integrală de grâu
350 g
aproximativ, cantitatea poate fi diferită în funcție de producător
Apă
100 g
   
Ulei
100 g
oricare preferați, dar să fie fără miros intens
Zahăr de trestie
100 g
sau oricare altul preferați și aveți
Esență de vanilie
1 lingura
în plus puteți adăuga coajă de lămâie, scorțișoară, etc - oricare arome preferați
Praf de copt
10 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol amestecați 200g de făină integrală cu praful de copt.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 1
Pas 2

În alt bol mai mare amestecați apa cu uleiul, zahărul de trestie și orice aromă preferați - vanilie, coaja de la 1 lămâie sau scorțișoară(1 linguriță).

Biscuiți cu făină integrală - Pas 2
Pas 3

Acum adăugați cele 200g de făină de la pasul 1, amestecați bine cu o spatulă sau lingură și lăsați 5 minute, făina să absoarbă apa.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați treptat restul de făină, frământați cu mâinile și vă opriți când aluatul este nelipicios, dar moale.

Observație - dacă adăugați toată făina integrală din prima, riscați să obțineți un aluat tare, greu de lucrat și respectiv biscuiții vor fi mai puțin crocanți. Asta din cauza că făina integrală poate absorbi mai mult lichid decât făina simplă, și în funcție de marcă sau producător gradul de absorbție poate fi diferit.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 4
Pas 5

Așa arată aluatul gata, dacă apăsați cu degetul în el, intră ușor și nu se lipsește.

La final îl puteți scoate din bol pe masă, se lucrează mai ușor și mai repede așa.

Lăsați 5-10 minute să se odihnească, chiar pe masă.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 5
Pas 6

Presărați puțină făină pe masă, mai întâi presați coca cu palma și degetele, să se întindă uniform pe toate direcțiile.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 6
Pas 7

Apoi continuați să-l întindeți cu un făcăleț, foaia să fie de aproximativ 3-4mm grosime.

Pentru mai mult gust și crocant, îmi place să presar deasupra, acum la final, pe toată suprafața aluatului 2-3 linguri de zahăr de trestie, în plus față de cel de la ingrediente.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 7
Pas 8

Și apoi îl mai apăs ușor cu făcălețul, să se lipească puțin de coca.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 8
Pas 9

Tăiați biscuiții cu un cuțit, rolă, sau forme speciale.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 9
Pas 10

Apoi le mutați în tava așternută cu hârtie de copt, recomand să nu le puneți prea aproape unul de altul, să nu se lipească la coacere.

Și neapărat recomand să nu faceți biscuiții prea groși, vor mai crește puțin după copt, dar și sunt mult mai fragezi și fini când sunt mai subțiri.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 10
Pas 11

Resturile de aluat rămas de la decupat sau de pe margini, îl adunați din nou într-o bilă, iarăși întindeți foaie de aluat și tăiați o altă tură de biscuiți. Și așa până terminați tot aluatul.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 11
Pas 12

Puneți tava cu biscuiți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute, aproximativ.

Biscuiți cu făină integrală - Pas 12
Pas 13

Timpul de coacere este aproximativ și depinde de fiecare cuptor - dar observați că biscuiții sunt gata când au marginile ușor mai maro.

Lăsați să se răcească complet, apoi savurați cu orice vă place - ceai, cafea, lapte, unt și gem, miere, etc.

Poftă Bună!

Biscuiți cu făină integrală - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc (aproximativ 2 tăvi de biscuiți)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

AlexandraSimion150
Alexandra Simion (AlexandraSimion150) 10 Sep 2020, 21:45

Bună! Pot inlocui zaharul cu xilitol? Dar faina cu una fara gluten? Se schimba procedura?

lena
Elena (lena) Alexandra Simion (AlexandraSimion150) 10 Sep 2020, 21:47

Nu stiu, deja este alta reteta si nu va pot ajuta.

AlexandraSimion150
Alexandra Simion (AlexandraSimion150) Elena (lena) 10 Sep 2020, 21:48

Mulțumesc frumos pentru răspuns. Seara faină!

Dia.Si.
Dia.Si. 19 Sep 2020, 16:57

De cand cautam o reteta de biscuti! Au textura accea crocanta si aerata de biscuti! Absolut impresionata! Simpli, rapizi si gustosi! Multumesc!

Dia.Si.
Dia.Si. 19 Sep 2020, 17:13

Poza mea pentru reteta :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 19 Sep 2020, 18:39

Perfect! 👍😉

NaomiLidia796
Naomi Lidia (NaomiLidia796) 23 Sep 2020, 09:31

Bună ziua! As putea folosi unt în loc de făină?

NaomiLidia796
Naomi Lidia (NaomiLidia796) Naomi Lidia (NaomiLidia796) 23 Sep 2020, 09:32

In loc de ulei :D

lena
Elena (lena) Naomi Lidia (NaomiLidia796) 23 Sep 2020, 10:15

Cred ca se poate.😉

NaomiLidia796
Naomi Lidia (NaomiLidia796) 23 Sep 2020, 11:50

Am făcut biscuiții cu 70gr unt și 30ml ulei, au ieșit foarte buni! Mulțumesc pentru rețeta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: