Prăjitură cu aronia și fulgi de ovăz
Eu sunt foarte curioasă în tot ce înseamnă experimente cu ingrediente noi în bucătărie, dar și în grădină. Așa am ajuns să cumpăr un butaș de aronia acum 2 ani, a crescut frumos, dar la prima gustare a fructelor am avut un „Iak!” cu toții. Copiii au refuzat să mănânce fructele de aronia, noi gustăm periodic ca să-i mai dăm o șansă, dar cam fără succes. Chiar mă gândeam anul acesta să renunțăm la el.
Fiindcă îmi părea rău de frumusețea și productivitatea aroniei (am cules deja 2kg în acest an!), am zis totuși să nu mă grăbesc, să mai caut ceva rețete și metode de a o savura preparată cumva. Așa am ajuns la această rețetă de prăjitură întoarsă cu aronia - neașteptat de bună chiar, fructele își pierd din gustul astringent, dar totuși rămâne o ușoară notă din gustul specific. Chiar e un plus al aroniei lipsa de multă zeamă, își țin bine forma fructele după copt și nu lasă sirop mult în tavă.
Mă gândesc că puteți ușor improviza rețeta cu alte fructe, dacă sunt cu puțină zeamă, de exemplu merele, faceți totul exact la fel. Dacă sunt ceva mai zemoase, adăugați 1-2 linguri de amidon, să le mai preia din sirop.
Ingrediente
●
Aronia
500 g
fructele seamănă mult cu afinele, dar au un gust mai astringent și sec
●
Lapte bătut/iaurt/chefir
150 g
●
Fulgi de ovăz fini
100 g
●
Praf de copt
10 g
adică 1 plic
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
În rețetă folosesc o tavă rotundă cu diametru de 26-28 cm, dacă o aveți mult mai mică sau mare, adaptați ingredientele puțin.
Deci, așterneți tava cu hârtie de copt și neapărat să ridicați bordurile hârtiei în sus, pe lângă pereții interiori. Observați că la mine este tava cu borduri detașabile și puteam trece hârtia prin partea de jos a inelului, dar astfel siropul din aronia va curge în cuptor și face fum neplăcut.
Pas 2
Alegeți fructele de aronia și le spălați bine sub jet de apă, lăsați să se scurgă puțin.
Pas 3
Puneți la baza tăvii, peste hârtia de copt, 5 linguri de zahăr și scuturați puțin să se distribuie uniform.
Pas 4
Apoi adăugați deasupra fructele de aronia pregătite anterior.
Pas 5
Peste fructe tăiați și distribuiți cubulețe mici de 30 g din unt.
Pas 6
Într-un bol amestecați cu mixerul sau telul - 4 ouă, 150 g de iaurt, restul de zahăr (100-120 g) și 120 g de unt topit și puțin răcorit.
Pas 7
Într-o farfurie amestecați 100 g de fulgi de ovăz fini, 150 g de făină simplă și praful de copt.
Pas 8
Adăugați această compoziție în bolul cu ingrediente lichide amestecate anterior.
Pas 9
Omogenizați bine aluatul cu un tel sau mixer, până devine ca un iaurt mai dens și nu are cocoloașe.
Pas 10
Îl turnați în tavă peste fructe și distribuiți atent și uniform cu lingura.
Pas 11
Puneți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 45-50 de minute, până se rumenește frumos și trece testul scobitorii.
Pas 12
Imediat după coacere o lăsați pe masă 30 minute, să se mai răcorească.
Apoi o întoarceți cu fundul în sus pe un platou și scoateți atent hârtia de copt.
Acum iarăși o lăsați minim 1 oră până se răcește complet.
Pas 13
Am observat că cea mai bună este după răcirea completă - am gustat din ea după 2 ore, cât era mai caldă și tot a fost bună, și apoi a 2-a zi - parcă aronia și-a format mai bine gustul după răcire mai îndelungată.
Eu recomand să-i dați o șansă (și noi am zis că totuși nu renunțăm la ea în grădină), este plină de vitamine și nutrienți, în plus, gătită corect este chiar interesantă.
Poftă Bună!
Cantitate:
1500 g
(12-14 porții)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: