Galetă cu dovlecei și cașcaval

Galetă cu dovlecei și cașcaval

În ultimul timp am făcut o adevărată pasiune pentru tot felul de galete, dar majoritatea au fost în variantă dulce, cu fructe. Astăzi vreau să vă arăt o galetă minunată în variantă sărată, cu legume, de fapt cu dovlecei, dar cred că puteți improviza cu oricare alte legume preferați și aveți la îndemână. Când vine sezonul de vinete, neapărat să încercați și o galetă cu ele - sigur va fi delicioasă!

Vreau în special să menționez aluatul la această galetă, este foarte simplu de făcut și din ingrediente la îndemână. Am experimentat foarte mult cu celălalt aluat de galete/placinte, este și el o variantă bună, mai de post - poate ceva mai fraged și crocant din cauza prafului de copt din compoziție. Aici însă, aluatul este mai ferm, mai puțin fraged, dar foarte bun, crocant și încă o variantă minunată cu care puteți lucra.

Ingrediente

Ouă
1 buc
   
Ulei de măsline
70 ml
sau oricare alt ulei preferați
Apă
60 ml
   
Făină albă
270 g
   
Sare
1 lingurita
   
Dovlecel
250 g
aproximativ un dovlecel de mărime medie
Ardei gras
1 buc
   
Roșii
250 g
aproximativ 1 roșie medie
Cașcaval
200 g
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Oregano uscat
0.5 lingurite
opțional
Griș de grâu
3 linguri
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Pregătim repede aluatul:

- Într-un bol puneți 1 ou, 70ml ulei și 60ml de apă, amestecați bine;

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 1
Pas 2

- Adăugați 0.5 linguriță de sare și 270g de făină.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 2
Pas 3

- Amestecați mai întâi cu o lingură sau spatulă, până se leagă toate ingredientele.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 3
Pas 4

- Apoi îl treceți pe masă și mai frământați 5 minute până devine uniform și neted - făină nu mai este nevoie să puneți, aluatul este foarte plăcut, moale și nelipicios.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 4
Pas 5

- Lăsați bila de aluat 10 minute pe masă, la odihnit - eventual acoperiți cu o folie de plastic sau pungă, sau nu se usuce deasupra.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 5
Pas 6

Până se odihnește coca, pregătiți și spălați legumele.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 6
Pas 7

Apoi întindeți o foaie mare din aluat (presărați puțină făină pe masă, să se întindă mai ușor) și o mutați pe tava de cuptor clasic, acoperită cu hârtie de copt.

Observați că marginile aluatului chiar ies puțin din tavă, așa să faceți și voi.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 7
Pas 8

Presărați pe mijlocul foii 2-3 linguri de griș, de obicei așa recomand dacă folosiți umplutură crudă - legume, sau fructe. Acesta va absorbi excesul de zeamă și baza plăcintei nu va fi crudă după copt.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 8
Pas 9

Tăiați dovlecelul rondele cât mai subțiri și le distribuiți uniform peste aluat.

Observați că trebuie să lăsați 2-3cm liberi la bordură, fără umplutură.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 9
Pas 10

Ardeiul se taie julien subțire, puneți peste dovlecei.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 10
Pas 11

Apoi tăiați cubulețe roșiile, la fel distribuiți uniform peste restul legumelor.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 11
Pas 12

Acum presărați peste legume puțină sare și piper negru măcinat.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 12
Pas 13

Tăiați cașcavalul felii subțiri și îl puneți deasupra, pe toată suprafața legumelor.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 13
Pas 14

Acum aduceți bordurile aluatului lăsate libere anterior, peste legume - ușor presați cu degetele să se așeze mai uniform.

Deasupra recomand să mai stropiți totul cu puțin ulei de măsline și oregano uscat.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 14
Pas 15

Coaceți galeta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30-40 de minute.

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 15
Pas 16

Lăsați să se răcească măcar jumătate de oră înainte de servire, va fi la fel de gustoasă caldă, sau rece.

Poftă Bună!

Galetă cu dovlecei și cașcaval - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

MargaretaCaraman894
Margareta Caraman (MargaretaCaraman894) 06 Mar 2021, 17:11

Folosesc acest aluat la pizza! Imi place mult sa lucrez cu el si in sfarist pizza mea are blat subtire si crocant.

Nota mea pentru rețetă: