Plăcintă cu cireșe
În ultima perioadă am început să fac mai multe tarte și plăcinte cu fructe, deși ne plac bineînțeles și prăjiturile pufoase. Iar plăcinta cu cireșe, sau clasicul cherry pie, este una din cele mai reușite combinații - aparent cireșele nu au gust și aromă intense în prăjituri, dar aici totuși ies în evidență și sunt minunate. După succesul cu această plăcintă de cireșe, mi-am promis neapărat să fac în continuare câte una cu fructele de sezon care apar.
Pentru a sublinia gustul fin al cireșelor am pus foarte puțină scorțișoară, o puteți omite dacă nu vă place, plăcinta oricum va ieși foarte bună. În plus, deși este bună caldă sau rece, mie totuși mi-a plăcut mai mult când a fost caldă, eventual cu puțină înghețată pe lângă...
Ingrediente
●
Cireșe fără sâmburi
800 g
se obțin din aproximativ 1kg de cireșe cu sâmburi
●
Zahăr
200 g
75g în aluat și 125g în umplutura de cireșe
●
Amidon
5 linguri
puteți înlocui cu aceeași cantitate de făină, dacă nu aveți amidon
●
Scorțișoară
1 lingurita
opțional
●
Esență de vanilie
1 lingurita
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Ca de obicei, eu prefer să fac aluatul de tartă/plăcintă în robotul cu lamă S, dar oricând puteți să-l faceți și clasic, cu mâinile.
Deci, în robot pun făina, 75g de zahăr (sau 5 linguri), sarea, untul rece tăiat bucățele și 75ml de apă.
Pas 2
Las robotul să lucreze la viteză medie până se formează o bilă de aluat în el.
Dacă faceți aluatul cu mâinile, mai întâi frecați și amestecați bine făina cu unt, sare, zahăr și făină. Apoi adăugați apa și frământați până se leagă aluatul.
Pas 3
Scot aluatul pe masă și îl împart în 2 bucăți - una mai mare de 2/3 și alta mai mică de 1/3.
Pas 4
Apoi îl aplatizez cu mâinile și eventual cu puțină făină pe masă.
Puneți la frigider aceste 2 turte de aluat, acoperite cu folie de plastic, până pregătim umplutura de cireșe.
Pas 5
Cireșele le spălați și curățați de codițe și sâmburi - eu folosesc un ac de siguranță, după metoda bunicii, să nu le strivesc prea mult când scot sâmburii.
Le lăsați într-o sită, să se scurgă zeama din ele.
Pas 6
Apoi le amestecați cu amidonul, 125g de zahăr, scorțișoara și esența de vanilie.
Amidonul aici va prelua zeama din cireșe și nu o va lăsa să se scurgă din plăcintă. În plus, la coacere, formează împreună cu fructele un fel de jeleu delicios.
Pas 7
Luați din frigider turta de aluat mai mare, o întindeți cu făcălețul și apoi treceți într-o tavă de 28-30cm în diametru. Eu am folosit tava cu pereții detașabili (va fi mai ușor de scos plăcinta cu cireșe gata din ea) și am așternut-o cu hârtie de copt.
Observați că aluatul vine și pe borduri, aproximativ cu 2-3cm, deci aveți grijă să întindeți foaia mai mare.
În plus, hârtia de copt am lăsat-o să iasă puțin cu marginile pe dinafară tavii - după coacere și după ce scot inelul, voi trage ușor de acestea și plăcinta se poate muta pe orice alt platou sau farfurie.
Pas 8
Presărați peste acest aluat 3 linguri de griș și distribuiți uniform pe toată suprafața la baza tăvii.
Grișul nu va lăsa ca zeama din fructe să înmoaie prea mult baza plăcintei la coacere.
Pas 9
Acum puneți aici umplutura de cireșe pregătită anterior și o distribuiți uniform.
Pas 10
Luați din frigider bucata mai mică de aluat, o întindeți cu făcălețul într-o foaie subțire și tăiați din ea benzi de aproximativ 7-8mm lățime.
Pas 11
Cu aceste benzi ornați plăcinta deasupra - mai întâi puneți un rând, cum vedeți în poză.
Pas 12
Iar următorul rând de benzi îl aranjați puțin oblic, să obținem deasupra o plasă frumoasă și uniformă.
Pas 13
Opțional puteți unge deasupra plăcinta cu ou bătut, așa va avea un luciu frumos după coacere.
Dar nu este obligatoriu, oricum iese bună.
Pas 14
O coaceți timp de 40-45 de minute la 200 de grade, până se rumenește frumos.
Apoi lăsați să se răcească timp de 1-2 ore la temperatura camerei, scoateți atent inelul tăvii și porționați.
Noi am servit-o simplă sau cu puțină înghețată de vanilie pe lângă.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 buc
(10-12 porții)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)