Sirop de trandafiri
Trandafirii de dulceață au fost primii plantați în grădina noastră, fiindcă îmi doream foarte mult să ne bucurăm de aroma lor și în bucătărie. Așa, după 3 ani reușesc să pregătesc în sezon câteva borcane mici de Dulceață de trandafiri, în special pentru cozonaci (este absolut fantastic cozonacul cu nucă și dulceață de trandafiri!).
Iar anul trecut am pregătit de test câteva sticle de sirop din trandafiri, am zis să văd mai întâi în timpul anului cum va fi primit de familie. Pot să vă spun că a fost un succes absolut, copiii preferau de fiecare dată limonada cu trandafiri, în locul celei clasice, sau aromate cu alte siropuri de fructe. Culoarea, aroma, gustul - toate sunt perfecte și deosebite, aș zice că merită chiar să mai pun în grădină încă vreo 2-3 butași de trandafiri pentru a pregăti puțin mai mult din acest sirop deosebit.
Eu culeg deocamdată petale de pe 2 trandafiri, nu sunt multe, dar îmi ajunge pentru familia noastră - puțin și de dulceață, dar și de sirop de trandafiri.
Ingrediente
●
Petale de trandafiri
150 g
sunt suficiente 100-150g de petale pentru o tură de sirop
●
Sare de lămâie
1 lingurita
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Fiindcă am doar 2 butași de trandafiri deocamdată, eu culeg florile timp de o săptămână și le păstrez la frigider în pungă până adun cantitate mai mare.
Aveți grijă să le scuturați de eventuale musculițe și alte insecte.
Pas 2
Apoi separ atent petalele și le pun într-un bol, aici în poză sunt exact 150g.
Eu nu spăl petalele de trandafiri, doar am grijă în această etapă să fie curate și uscate, fără frunze și insecte.
Pas 3
Într-o cratiță fierb 500ml de apă cu 1kg de zahăr și 1 linguriță sare de lămâie. Amestecați bine să se dizolve complet zahărul.
Turnați acest sirop fierbinte peste trandafiri și amestecați atent.
Am încercat să înlocuiesc sarea de lămâie cu zeamă de lămâie, dar aceasta nu-i păstrează așa bine culoarea.
Pas 4
Acum lăsați să se răcorească complet la temperatura camerei (sau la rece) și lăsați să se macereze timp de 20-24 de ore.
Așa siropul va prelua culoarea și aroma din petale.
Pas 5
După acest timp treceți siropul prin sită.
Pas 6
În petalele rămase după scurs adăugați 300ml de apă și puneți la fiert într-o cratiță.
Lăsați să mai fiarbă 10-15 minute la foc mic, să scoatem din ele culoarea și ultima aromă.
Pas 7
Și iarăși le treceți prin sită, observați că sunt mai decolorate și stoarse bine.
Pas 8
Amestecați în cratiță ambele siropuri - din prima și a doua tură scursă. Puneți pe foc și fiți pe fază când începe să fiarbă.
În această etapă deja trebuie să aveți pregătite sticlele sau borcanele pentru sirop - spălate și uscate bine.
Pas 9
Imediat cum începe să fiarbă, turnați siropul în sticle și închideți ermetic.
Nu recomand să-l fierbeți mult, altfel își pierde din aromă și culoare.
Pas 10
Din cantitățile de mai sus am obținut aproximativ 2 litri de sirop.
Am lăsat să se răcească, apoi am lipit etichete și l-am depozitat în debara.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 l
(aproximativ 4 sticle de 500ml)
Timp de preparare:
600 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
600 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)