Nutella de casă

Nutella de casă

Inițial am pornit să fac unt de nuci, dar am ajuns până la urmă să vă arăt rețeta de nutella de casă - de fapt tot este unt de nuci, dar cu adăugire de cacao și puțin mai mult îndulcitor, după preferințe. Are un gust ceva mai intens de nuci decât nutella din comerț, bineînțeles, și textura ușor mai grunjoasă (asta depinde de care blender aveți). Dar este foarte bună - de post, mai sănătoasă, și adaptabilă regimului low-carb (dacă folosiți îndulcitor cu indice glicemic scăzut).

Aici în poze vedeți varianta mea cu îndulcitor pulbere, dar oricât de fin este acesta, tot scârțâie puțin în nutella. Aș recomanda să folosiți îndulcitor lichid, miere, siropul preferat (de agave sau arțar). Referitor la nuci, în varianta exemplară este să o faceți cu alune de pădure, dar încercasem și o variantă cu nuci românești. Iese ușor mai aromată și cu un gust mai specific ușor amar, dar tot foarte bună - deci dacă vreți să o încercați, puteți folosi orice nuci aveți la îndemână.

În plus, veți observa mai jos în pași, că pentru a face nutella de casă folosesc 2 roboți. Asta numai pentru a scuti robotul mic de un plus de efort, pentru că untul de nuci solicită mult orice blender. Al meu are o siguranță care oprește atunci când roboțelul este supraîncălzit, deci am așteptat 2-3 ore pentru a continua. Aveți grijă să nu vă stricați blenderele și să le folosiți pe cele cu rezistență și putere mai mare.

Ingrediente

Alune de pădure
400 g
sau orice alte nuci/alune aveți la îndemână - arahide, migdale, nuci românești, etc.
Cacao pudră
2 linguri
   
Esență de vanilie
1 lingurita
și alte arome preferați
Sare
0.25 lingurite
   
Sirop agave/artar/miere
50 g
îndulcitorul se reglează după gust, puteți folosi și zahăr pudră, sau alt îndulcitor pudră

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând aș recomanda nucile să le căliți puțin pe tigaia uscată - așa se vor intensifica aroma și gustul. Lăsați apoi 15-20 de minute la răcorit.

Dar dacă vreți să faceți din nuci crude, săriți acest pas.

Nutella de casă - Pas 1
Pas 2

Cât nucile sunt calde le puneți în blender, așa se vor mărunți mai bine și se transformă mai ușor în unt.

Aici le-am pus mai întâi într-un robot mai mare - să le mărunțească grosier.

Nutella de casă - Pas 2
Pas 3

Veți observa că la un moment dat nucile mărunțite se lipesc de pereți și robotul lucrează în gol. Pentru mine acesta este indicatorul să le mut într-un blender mai mic ca volum.

Dar voi puteți face nutella în același blender, aici doar vă povestesc cum prefer eu să fac.

Nutella de casă - Pas 3
Pas 4

Deci am mutat nucile în acest robot mai mic, este vertical, și din păcate ceva mai slab ca putere. Continui să mixez până începe să se facă nucile unt, dar în proces acesta se mai oprește singur, dacă se supraîncălzește.

Deci mai fac pauze la nevoie și reîncep când se mai răcește.

Nutella de casă - Pas 4
Pas 5

Aici observați cum încep nucile să lase ulei.

Eu nu am adăugat ulei deloc!

Nutella de casă - Pas 5
Pas 6

Iar aici practic este unt de nuci, ceva mai lichid și evident mai cremos.

Cu puțină răbdare ajungeți la unt de nuci delicios, și de casă!

Nutella de casă - Pas 6
Pas 7

Am folosit îndulcitor pudră, dar totuși l-am mai trecut prin râșniță, pentru o pulbere și mai fină.

Oricum acesta a scârțâit în nutella, deci mai bine alegeți îndulcitori lichizi - miere, sirop de agave, arțar, etc.

Nutella de casă - Pas 7
Pas 8

Acum adăugați în untul de nuci de mai sus - îndulcitorul, esența de vanilie, sarea și pudra de cacao.

Dacă vreți să rămâneți la unt de nuci - renunțați la pudra de cacao.

Nutella de casă - Pas 8
Pas 9

Mixați bine totul, pentru un plus de luciu puteți adăuga 1-2 linguri ulei fără miros din avocado, alune, nuci, etc., dar este opțional.

Acum reglați după gust îndulcitorul, poate vreți să faceți nutella de casă ceva mai dulce.

Nutella de casă - Pas 9
Pas 10

Apoi turnați nutella în borcane sau boluri și păstrați la frigider - la noi ultima tură deja are 1 lună și tot este bună. La rece nu râncezește și nu își schimbă gustul.

Poftă Bună!

Nutella de casă - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) 27 Mar 2020, 23:39

 

Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic 13 Sep 2021, 17:51

Buna Lena! Am in frigider niste unt de arahide din comert. Ai mei nu il prefera asa simplu. Ar merge sa mixez untul de arahide su restul cum ai zis tu? Multumesc.

lena
Elena (lena) Nadia.Lisnic 13 Sep 2021, 20:08

Sigur, da, tot va fi bine.😉

Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic Elena (lena) 14 Sep 2021, 16:43

Merci!🌷