Inițial am pornit să fac unt de nuci, dar am ajuns până la urmă să vă arăt rețeta de nutella de casă - de fapt tot este unt de nuci, dar cu adăugire de cacao și puțin mai mult îndulcitor, după preferințe. Are un gust ceva mai intens de nuci decât nutella din comerț, bineînțeles, și textura ușor mai grunjoasă (asta depinde de care blender aveți). Dar este foarte bună - de post, mai sănătoasă, și adaptabilă regimului low-carb (dacă folosiți îndulcitor cu indice glicemic scăzut).
Aici în poze vedeți varianta mea cu îndulcitor pulbere, dar oricât de fin este acesta, tot scârțâie puțin în nutella. Aș recomanda să folosiți îndulcitor lichid, miere, siropul preferat (de agave sau arțar). Referitor la nuci, în varianta exemplară este să o faceți cu alune de pădure, dar încercasem și o variantă cu nuci românești. Iese ușor mai aromată și cu un gust mai specific ușor amar, dar tot foarte bună - deci dacă vreți să o încercați, puteți folosi orice nuci aveți la îndemână.
În plus, veți observa mai jos în pași, că pentru a face nutella de casă folosesc 2 roboți. Asta numai pentru a scuti robotul mic de un plus de efort, pentru că untul de nuci solicită mult orice blender. Al meu are o siguranță care oprește atunci când roboțelul este supraîncălzit, deci am așteptat 2-3 ore pentru a continua. Aveți grijă să nu vă stricați blenderele și să le folosiți pe cele cu rezistență și putere mai mare.