Pizza turcească sau Pide turcești

Pizza turcească sau Pide turcești

De foarte mult timp îmi dau cu ochiul aceste pide turcești, de fapt sunt un fel de pizza turcească în formă interesantă de bărcuțe. Umplutura clasică este cu carne tocată și legume, dar am văzut variante de pide cu cașcaval, ouă, brânzeturi, spanac, etc.

Nouă ne-au plăcut mult aceste pizze turcești, și un mare plus - copiii nu mi-au reproșat legumele din compoziție, deci e de bine... Aluatul este fraged și gustos, se prepară ușor, iar modelarea puteți s-o faceți împreună cu copiii. La final savurați cu toții pidele turcești, merită încercate - chiar sunt interesante și gustoase.

Ingrediente

Apă caldă
250 ml
   
Drojdie uscată
1 lingura
   
Zahăr
2 linguri
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
250 ml
   
Ouă
1 buc
   
Unt topit
100 g
sau ulei
Sare
2 linguri
   
Făină
750 g
aproximativ
Carne
600 g
de vită, porc, pui - oricare preferați
Ceapă
2 buc
   
Roșii
2 buc
   
Ardei gras
2 buc
   
Pătrunjel tocat
1 buc
adică 1 legătură
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Boia ardei dulce
1 lingurita
   
Coriandru măcinat
0.5 lingurite
opțional
Usturoi granulat(praf)
0.5 lingurite
opțional
Cașcaval
300 g
oricare preferați

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi pregătiți aluatul astfel:

- Într-un bol turnați apa caldă, adăugați drojdia și zahărul - lăsați 10 minute până se formează o spumă deasupra.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 1
Pas 2

- În alt bol mai mare puneți iaurtul, albușul de ou crud(gălbenușul îl vom folosi mai târziu), 1 lingură de sare și untul topit, amestecați bine.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 2
Pas 3

- Apoi adăugați compoziția de drojdie de la pasul 1, iarăși amestecați.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 3
Pas 4

- Acum puneți făina, mai întâi 500-600g.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 4
Pas 5

- Amestecați cu o lingură și dacă aluatul este încă prea lichid mai adăugați treptat restul de făină - s-ar putea să vă ia chiar un pic mai mult decât am menționat la ingrediente. Depinde ce tip de făină folosiți.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 5
Pas 6

- Apoi scoateți aluatul pe masă și îl mai frământați 5 minute cu mâinile, până devine uniform, nelipicios și ferm.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 6
Pas 7

- Acum îl puneți înapoi în bol la crescut, acoperit cu prosop, timp de 1 oră.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 7
Pas 8

În acest timp pregătiți umplutura:

- Carnea o puteți trece prin mașina de tocat, sau tăiați cubulețe mici la cuțit.

- Tocați ceapa, ardeii, roșiile, pătrunjelul cubulețe mici și adăugați peste carne.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 8
Pas 9

Puneți 1 lingură de sare și mirodeniile, amestecați bine cu mâinile.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 9
Pas 10

Formăm pide:

După ce s-a odihnit aluatul, îl tăiați în 6 bucăți uniforme și formați bile de ele.

Lăsați 10 minute pe masă să se odihnească.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 10
Pas 11

Apoi luați câte 1 bilă, cu mâinile o întindeți în formă de oval lung și subțire.

Nu uitați să vă ajutați cu făină pe masă la nevoie.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 11
Pas 12

Iar cu făcălețul formați un oval și mai mare, aproximativ de 3-4mm grosime și aproximativ de lungimea tăvii în care veți face pizza turcească.

Recomand să luați ca reper latura cea mai mare a tăvii de cuptor clasic, așa iese forma cea mai bună pentru pide.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 12
Pas 13

Mutați acesta în tava așternută cu hârtie de copt, aranjați și puneți deasupra 1/6 din umplutura pregătită. Distribuiți uniform cu o lingură pe toată suprafața, observați poza, stratul de umplutură nu trebuie să fie prea gros.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 13
Pas 14

Apoi aduceți marginile laterale puțin peste umplutură, aproximativ cu 1 - 1.5cm.

Recomand să începeți de la mijloc și să vă mișcați atent spre capete.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 14
Pas 15

Iar la capete formați unghiuri mai ascuțite, să fie bărcuțe cât mai frumoase de pizza.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 15
Pas 16

Pe o tavă mare de cuptor încap 2 pizza turcești lungi, deci va trebui să faceți 3 ture în total la cuptor.

După ce formați o tavă, ungeți pidele cu gălbenuș de ou(doar aluatul, nu și umplutura!). Apoi le puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 25 de minute.

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 16
Pas 17

După ce s-au rumenit frumos, le scoateți din cuptor și puneți peste umplutură puțin cașcaval ras și mai lăsați 2-3 minute în cuptor, nu mai mult doar cât să se topească!

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 17
Pas 18

La fel formați și coaceți celelalte pide.

Apoi le savurați cu toată familia, eram puțin rezervată că nu vor accepta copiii legumele din umplutură, dar chiar nu au avut nimic de reproșat...

Poftă Bună!

Pizza turcească sau Pide turcești - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 17 Mar 2020, 16:37

Bună dragă Lena! Ca de obicei ne uimești cu rețete extraordinare! Chiar mă gândeam cu ce să-mi alint familia duminica aceasta... și iată că vii cu ideea perfectă!!!

Am doar o singură întrebare: drojdia de bere dar putea înlocui cu drojdia mamă? Înțeleg că timpul se lungește mult,poate ar trebui să fac aluatu cu vreo 10-15 h mai înainte,și să-l las la frigider?

Mulțumesc mult, anticipat.

lena
Elena (lena) Lilia Viscun (liliaviscun) 17 Mar 2020, 16:39

Multumesc Lilia!

Se poate inlocui drojdia, dar timpul depinde de puterea ei, experimenteaza putin si vezi.😉

Angelica
Angelica 21 Mar 2020, 20:26

Minunata! Doar ce am facut-o. Si, cu toate ca nu prea mancam pizza cu ceapa, de data asta toata lumea a fost incantata , Multumim pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 22 Mar 2020, 13:37

S-au primit excepționale! Mulțumesc mult. În aluat în loc de drojdie de bere am pus 20% din cantitatea făinii de drojdie mamă,am frământat aseară,și am ținut aluatul in frigider până azi dimineață. Deja am ales umpluturile pe data viitoare!!! Mulțumesc încă o dată pentru rețete mereu fantastice!!!

Poza mea pentru rețetă:
NataliaIonel945
Natalia Ionel (NataliaIonel945) 16 Oct 2020, 09:26

Buna draga Lena.cite grame de drojdie uscata sa pun????

lena
Elena (lena) Natalia Ionel (NataliaIonel945) 16 Oct 2020, 09:37

10-15 grame.

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 12 Oct 2024, 13:12

buna Lena. sunt pe masa cu aluatul de la tarta de mere de post, si cum imi va ramane aluat, as dori sa stiu te rog daca pot folosi la aceasta reteta de carne si legume. merci!

lena
Elena (lena) Simion Magda (SimionMagda636) 12 Oct 2024, 13:44

Da, se poate folosi.

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 12 Oct 2024, 13:53

multumesc Lena! voi reveni cu pozele!!!

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 12 Oct 2024, 20:32

multumesc Lena pentru indrumari! totul a iesit bine si delicios!!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: