Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare

La cât de pasionată sunt de tot ce înseamnă brutărie, a fost inevitabil să ajung la rețeta de baghetă franțuzească. Îmi pare rău că nu am făcut-o mai înainte, este o pâine chiar foarte bună, simplă și de efect. La fel ca la rețeta de pâine Ciabatta, efortul este destul de mic, dar vă trebuie puțină organizare ca să puteți servi bagheta la masa planificată.

Timpul total de preparare este aproximativ de 5 ore la această baghetă, dar nu vă speriați, în mare parte este timpul în care aluatul stă cuminte în bol și fermentează-crește. Se lucrează ușor și aveți 4 ingrediente de bază, restul e puțină tehnică și atenție - efortul merită, pentru că la final serviți cu plăcere o baghetă franțuzească adevărată, crocantă și aromată!

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
550 g
de preferat să alegeți făina cu 12g de proteine (vedeți pe ambalaj!)
Apă caldă
370 ml
   
Drojdie uscată
5 g
sau 10g drojdie proaspătă
Sare
12 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mare amestecați făina cu sarea și drojdia.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 1
Pas 2

Turnați apa.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 2
Pas 3

Și amestecați din nou toate ingredientele cu o spatulă sau lingură, până devine un aluat cât de cât uniform, fără firimituri de făină uscată.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 3
Pas 4

Acoperiți bolul cu o folie de plastic și prosop, lăsați așa 45 de minute la temperatura camerei.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 4
Pas 5

După acest timp, umeziți mâinile cu apă și ușor adunați aluatul astfel:

- îl apucați de o margine;

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 5
Pas 6

- Și o aduceți spre mijlocul bolului.

În acest fel aduceți și celelalte 3 margini, asta a fost tot - acum iarăși acoperiți aluatul și lăsați încă 45 de minute la fermentat.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 6
Pas 7

După acest timp repetați din nou procedura cu adusul aluatului spre mijloc.

De data asta o puteți face cu o spatulă de plastic pentru aluat - e utilă și costă doar 3 lei, deci dacă o vedeți în magazin, v-o recomand.

Din nou acoperiți aluatul și mai lăsați 45 de minute.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 7
Pas 8

După aceste 3 runde de fermentare, scoateți aluatul din bol (cu mâinile umede sau spatula) pe masa presărată bine cu făină.

Puneți încă puțină făină și deasupra lui.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 8
Pas 9

Îl tăiați în 3 bucăți egale și formați din ele niște cilindri de aproximativ 10cm lungime.

Lăsați 10 min la odihnit pe masă.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 9
Pas 10

În acest timp pregătiți o tavă mare de cuptor, o așterneți cu hârtie de copt și presărați puțină făină peste ea.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 10
Pas 11

Acum luați fiecare cilindru și îl presați cu degetele până formați un dreptunghi.

Bineînțeles, vă ajutați cu făină pe masă ca să lucrați aluatul.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 11
Pas 12

Apoi începeți să răsuciți marginea lungă a dreptunghiului, dar după fiecare răsucire apăsați puțin marginile - observați în poză cum presez în mijloc.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 12
Pas 13

Când ați terminat obțineți o baghetă, o mai întindeți ușor cu mâinile dacă este cazul, să fie exact de lungimea tăvii de cuptor.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 13
Pas 14

Astfel formați 3 baghete și le puneți în tavă, observați că este distanță mare între ele.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 14
Pas 15

Trageți de hârtia de copt care este între baghete, până le apropiați între ele - așa veți avea baghetele lipite, dar cu bariera de hârtie.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 15
Pas 16

Faceți niște rulouri din 2 prosoape și le puneți ca suport la baghetele laterale.

Lăsați așa pâinea la crescut pentru 45 de minute, suporterii formați le vor ajuta să meargă în sus, și nu pe laterale.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 16
Pas 17

Deasupra nu uitați să acoperiți cu un prosop, în plus și opțional, ar fi să stropiți acesta cu puțină apă rece.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 17
Pas 18

Cu aproximativ 20-30 de minute înainte să se termine timpul de crescut, puneți cuptorul la preîncălzit la 250 de grade.

Neapărat, la baza cuptorului așezați o tavă mică cu 1 pahar de apă în ea, să se formeze aburi în cuptor - așa vom obține crustă crocantă la baghete.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 18
Pas 19

Bagheta franțuzească a crescut, luați la o parte prosoapele și atent trageți de hârtia de copt - să-și revină pâinicile pe pozițiile inițiale.

Presărați peste ele puțină făină și faceți din loc în loc, cu un cuțit bine ascuțit, acele tăieturi oblice specifice.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 19
Pas 20

Și le puneți în cuptorul încins cu aburi la copt, pentru 25 de minute.

Opțional, acum la început, puteți ușor să mai stropiți pe pereții cuptorului 1-2 pufuri de apă, să se formeze încă mai mulți aburi.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 20
Pas 21

Baghetele sunt gata când se rumenesc frumos.

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 21
Pas 22

Le luați atent de pe tavă și înveliți în prosop pentru 15-20 de minute.

Lăsați puțin să se răcorească, apoi serviți calde și cu mare plăcere...

Poftă Bună!

Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare - Pas 22

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 buc
Timp de preparare: 400 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 21 Mar 2020, 14:18

Buna Elena! Am copt azi baghetele si s-au primit foarte bune. Cu coaja crocanta simezul pufos. Multumesc mult pentru reteta. 😘😋

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 04 Apr 2020, 17:30

Ft bune baghetele 😘

Chiar ft aproape de bagheta franceza Tradition, pe care o iau de la boulangerie aici!

Unica diferenta e ca coaja e un pic, dar chiar numai un pic, mai subțire 😉

Poate ca cuptorul meu coace diferit, desigur.

Data viitoare voi încerca sa pun t° mai mare, cred ca in jur de 260°C sau chiar 270°C pentru 25min ar fi perfect, dupa părerea mea. 

Ft buna rețeta Lena, si nu ia deloc mult timp la preparare. Doar timpii de așteptare dau impresia ca rețeta e lungă. Multumesc mult!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 07 Apr 2020, 18:53

Din nou eu 😊

Am mai facut o tura de baghete... de data asta le-am copt la 265°C 20 min, apoi am schimbat tava pe primul nivel de jos pt a face si talpa bine bine crocanta si am lasat inca 10 min. fără ventilare. Adica în  total  30 min. Am obținut exact ceea ce doream, coaja mai groasa si mai crocanta iar miezul pufos si ft alveolat 😍

Poza mea pentru rețetă:
VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) Ana Cozonac (Anisoara89) 07 Apr 2020, 20:34

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 10 Dec 2020, 10:16

Bună ,pot pune zer in loc de apă ?????

lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 10 Dec 2020, 17:29

Cred ca merge.😉

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 13 Dec 2020, 13:58

Foarte gustoasa pâinica,imi aminteste de pâinea bunicii...

Acum am facut cu zer in loc de apa, data viitoare fac cu apă sa vad diferenta .E crocanta deasupra si fte bună,mai ales a doua zi !

Poza mea pentru rețetă: