Baghetă franțuzească - rețetă simplă, fără frământare
La cât de pasionată sunt de tot ce înseamnă brutărie, a fost inevitabil să ajung la rețeta de baghetă franțuzească. Îmi pare rău că nu am făcut-o mai înainte, este o pâine chiar foarte bună, simplă și de efect. La fel ca la rețeta de pâine Ciabatta, efortul este destul de mic, dar vă trebuie puțină organizare ca să puteți servi bagheta la masa planificată.
Timpul total de preparare este aproximativ de 5 ore la această baghetă, dar nu vă speriați, în mare parte este timpul în care aluatul stă cuminte în bol și fermentează-crește. Se lucrează ușor și aveți 4 ingrediente de bază, restul e puțină tehnică și atenție - efortul merită, pentru că la final serviți cu plăcere o baghetă franțuzească adevărată, crocantă și aromată!
Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
550 g
de preferat să alegeți făina cu 12g de proteine (vedeți pe ambalaj!)
●
Drojdie uscată
5 g
sau 10g drojdie proaspătă
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol mare amestecați făina cu sarea și drojdia.
Pas 3
Și amestecați din nou toate ingredientele cu o spatulă sau lingură, până devine un aluat cât de cât uniform, fără firimituri de făină uscată.
Pas 4
Acoperiți bolul cu o folie de plastic și prosop, lăsați așa 45 de minute la temperatura camerei.
Pas 5
După acest timp, umeziți mâinile cu apă și ușor adunați aluatul astfel:
- îl apucați de o margine;
Pas 6
- Și o aduceți spre mijlocul bolului.
În acest fel aduceți și celelalte 3 margini, asta a fost tot - acum iarăși acoperiți aluatul și lăsați încă 45 de minute la fermentat.
Pas 7
După acest timp repetați din nou procedura cu adusul aluatului spre mijloc.
De data asta o puteți face cu o spatulă de plastic pentru aluat - e utilă și costă doar 3 lei, deci dacă o vedeți în magazin, v-o recomand.
Din nou acoperiți aluatul și mai lăsați 45 de minute.
Pas 8
După aceste 3 runde de fermentare, scoateți aluatul din bol (cu mâinile umede sau spatula) pe masa presărată bine cu făină.
Puneți încă puțină făină și deasupra lui.
Pas 9
Îl tăiați în 3 bucăți egale și formați din ele niște cilindri de aproximativ 10cm lungime.
Lăsați 10 min la odihnit pe masă.
Pas 10
În acest timp pregătiți o tavă mare de cuptor, o așterneți cu hârtie de copt și presărați puțină făină peste ea.
Pas 11
Acum luați fiecare cilindru și îl presați cu degetele până formați un dreptunghi.
Bineînțeles, vă ajutați cu făină pe masă ca să lucrați aluatul.
Pas 12
Apoi începeți să răsuciți marginea lungă a dreptunghiului, dar după fiecare răsucire apăsați puțin marginile - observați în poză cum presez în mijloc.
Pas 13
Când ați terminat obțineți o baghetă, o mai întindeți ușor cu mâinile dacă este cazul, să fie exact de lungimea tăvii de cuptor.
Pas 14
Astfel formați 3 baghete și le puneți în tavă, observați că este distanță mare între ele.
Pas 15
Trageți de hârtia de copt care este între baghete, până le apropiați între ele - așa veți avea baghetele lipite, dar cu bariera de hârtie.
Pas 16
Faceți niște rulouri din 2 prosoape și le puneți ca suport la baghetele laterale.
Lăsați așa pâinea la crescut pentru 45 de minute, suporterii formați le vor ajuta să meargă în sus, și nu pe laterale.
Pas 17
Deasupra nu uitați să acoperiți cu un prosop, în plus și opțional, ar fi să stropiți acesta cu puțină apă rece.
Pas 18
Cu aproximativ 20-30 de minute înainte să se termine timpul de crescut, puneți cuptorul la preîncălzit la 250 de grade.
Neapărat, la baza cuptorului așezați o tavă mică cu 1 pahar de apă în ea, să se formeze aburi în cuptor - așa vom obține crustă crocantă la baghete.
Pas 19
Bagheta franțuzească a crescut, luați la o parte prosoapele și atent trageți de hârtia de copt - să-și revină pâinicile pe pozițiile inițiale.
Presărați peste ele puțină făină și faceți din loc în loc, cu un cuțit bine ascuțit, acele tăieturi oblice specifice.
Pas 20
Și le puneți în cuptorul încins cu aburi la copt, pentru 25 de minute.
Opțional, acum la început, puteți ușor să mai stropiți pe pereții cuptorului 1-2 pufuri de apă, să se formeze încă mai mulți aburi.
Pas 21
Baghetele sunt gata când se rumenesc frumos.
Pas 22
Le luați atent de pe tavă și înveliți în prosop pentru 15-20 de minute.
Lăsați puțin să se răcorească, apoi serviți calde și cu mare plăcere...
Poftă Bună!
Cantitate:
3 buc
Timp de preparare:
400 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
15 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)