Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb

Poate să fie o afirmație prea sigură, dar știu că nu am mâncat alte chiftele de carne mai bune decât cele pe care le face mama mea - la noi acasă se mai numesc Pârjoale și aveți aici rețeta clasică. Întotdeauna sunt exemplare, gust foarte echilibrat, fragede și absolut delicioase. De când cu regimul low-carb, a trebuit să regândesc multe rețete clasice și rețeta de chiftele low-carb a fost printre primele reușite deosebite. Nu este nimic super-fantastic, dar am scos din formulă pesmetul sau pâinea și am jonglat cu alte ingrediente, foarte puțin, dar cu mare succes și gustul exact ca la mama.

A fost haios când i-am spus mamei că am refăcut rețeta ei de chiftele, dar fără pâine, și mi-a spus - "Păi nu-i nimic extraordinar, bunica ta le făcea întotdeauna fără pâine, zicea că cine vrea pâine să și-o pună sub chiftele, nu înăuntru!". Deci și bunica știa ce-i bun și fără să fie în trend cu regimul low-carb :))

Deci, vedeți rețeta de mai jos și din start vă spun că eu întotdeauna fac porție dublă de chiftele din carne low-carb. Îmi place neapărat să congelez 1-2 pungi de pârjoale, apoi le am întotdeauna la îndemână când nu este timp să gătim ceva mai sofisticat la cină sau prânz.

Ingrediente

Carne de porc
1 kg
o puteți combina cu carne de vită/mânzat
Slănină
300 g
   
Ceapă
1 buc
   
Ouă
2 buc
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Unt
20 g
   
Ulei de măsline
30 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Prefer întotdeauna să știu exact procentul de grăsime din carnea tocată - din această cauză slănina este cântărită și adăugată la carne separat. Așa vă recomand și vouă, pentru că anume asta e secretul chiftelelor moi și fragede.

Aici am folosit o bucată de ceafă de porc, slănină și ceapă.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 1
Pas 2

Tăiați acestea cubulețe potrivite pentru mașina de tocat carne.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 2
Pas 3

Și le treceți prin mașină, neapărat folosind sita cu găuri mai mici.

Pentru chiftele perfecte, mașina de tocat carne este obligatorie - cu carnea tocată din comerț(carne dubioasă și zgârciuri multe) nu veți avea chiftele adevărate bune. A mea are 12 ani și a meritat din plin investiția!

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați peste carne ouăle, sarea și piperul negru măcinat.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 4
Pas 5

Amestecați bine compoziția cu mâinile, până devine uniformă, netedă și chiar un pic cleioasă.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 5
Pas 6

Apoi luați o bucată de carne cât vă încape în pumn și o mai masați dintr-o mână în alta.

Sfat! Neapărat în procesul modelării chiftelelor, periodic vă umeziți mâinile cu apă.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 6
Pas 7

Acum aruncați bila de chiftea dintr-o mână în alta, să se uniformizeze bine - observați poza.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 7
Pas 8

Și când este așa uniformă, o turtiti cu palmele și îi dați forma rotundă sau alungită(așa le face mama și le prefer totuși alungite puțin).

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 8
Pas 9

Recomand neapărat să modelați o rundă de chiftele și să le aranjați pe un fund/platou uns cu puțină apă sau ulei.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 9
Pas 10

Apoi puneți la încãlzit tigaia cu o bucățică mică de unt în ea și ulei de măsline.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 10
Pas 11

Când acestea se topesc, aranjați chiftelele în tigaie și lăsați la foc mediu să se rumenească.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 11
Pas 12

Bineînțeles, când sunt rumene pe o parte, cu o spatulă le întoarceți, la fel se rumenesc și pe cealaltă.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 12
Pas 13

Pe parcurs ce sunt gata, se aranjează pe un platou sau farfurie mare - dar nu aglomerat! Observați cum le-am pus într-un rând, nu una peste alta!

Lăsați așa până se răcesc complet, apoi le puteți muta și mai aglomerat într-o caserolă sau pungă.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 13
Pas 14

Cu o spatulă adun atent resturile de la pârjoalele călite în tigaie și le arunc.

Apoi în aceeași grăsime pun la călit următoarea tură de chiftele. Fiindcă au suficientă slănină, în continuare nu mai adaug altă grăsime/ulei în tigaie.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 14
Pas 15

Cum vă spuneam și mai sus, îmi place să fac cantitate dublă de chiftele și atunci să meargă treaba mai repede, folosesc 2 tigăi mari pentru a le prăji.

Se pot face chiftelele și la cuptor, dar totuși nu mi se par așa fragede și zemoase. De exemplu, mama demult le face în cuptor, în tavă așternută cu hârtie de copt - dar are un cuptor mai intens și specific, care le rumenește repede și nu le usucă. Eu în al meu, chiar ceva mai șmecher, nu am găsit un regim care să le facă repede și să nu le usuce.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 15
Pas 16

Și porția de chiftele, deja reci, care va merge la congelator. Îmi place mult să am astfel de rezerve serioase în congelator.

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 16
Pas 17

Acum le puteți servi cu muștar, hrean, o salată simplă, murături sau oricare altă garnitură preferați. Sunt foarte gustoase, fragede și zemoase.

Poftă Bună!

Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (aproximativ)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!