Chiftele din carne, fără pâine sau pesmet - rețetă low-carb
Poate să fie o afirmație prea sigură, dar știu că nu am mâncat alte chiftele de carne mai bune decât cele pe care le face mama mea - la noi acasă se mai numesc Pârjoale și aveți aici rețeta clasică. Întotdeauna sunt exemplare, gust foarte echilibrat, fragede și absolut delicioase. De când cu regimul low-carb, a trebuit să regândesc multe rețete clasice și rețeta de chiftele low-carb a fost printre primele reușite deosebite. Nu este nimic super-fantastic, dar am scos din formulă pesmetul sau pâinea și am jonglat cu alte ingrediente, foarte puțin, dar cu mare succes și gustul exact ca la mama.
A fost haios când i-am spus mamei că am refăcut rețeta ei de chiftele, dar fără pâine, și mi-a spus - "Păi nu-i nimic extraordinar, bunica ta le făcea întotdeauna fără pâine, zicea că cine vrea pâine să și-o pună sub chiftele, nu înăuntru!". Deci și bunica știa ce-i bun și fără să fie în trend cu regimul low-carb :))
Deci, vedeți rețeta de mai jos și din start vă spun că eu întotdeauna fac porție dublă de chiftele din carne low-carb. Îmi place neapărat să congelez 1-2 pungi de pârjoale, apoi le am întotdeauna la îndemână când nu este timp să gătim ceva mai sofisticat la cină sau prânz.
Ingrediente
●
Carne de porc
1 kg
o puteți combina cu carne de vită/mânzat
●
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Prefer întotdeauna să știu exact procentul de grăsime din carnea tocată - din această cauză slănina este cântărită și adăugată la carne separat. Așa vă recomand și vouă, pentru că anume asta e secretul chiftelelor moi și fragede.
Aici am folosit o bucată de ceafă de porc, slănină și ceapă.
Pas 2
Tăiați acestea cubulețe potrivite pentru mașina de tocat carne.
Pas 3
Și le treceți prin mașină, neapărat folosind sita cu găuri mai mici.
Pentru chiftele perfecte, mașina de tocat carne este obligatorie - cu carnea tocată din comerț(carne dubioasă și zgârciuri multe) nu veți avea chiftele adevărate bune. A mea are 12 ani și a meritat din plin investiția!
Pas 4
Apoi adăugați peste carne ouăle, sarea și piperul negru măcinat.
Pas 5
Amestecați bine compoziția cu mâinile, până devine uniformă, netedă și chiar un pic cleioasă.
Pas 6
Apoi luați o bucată de carne cât vă încape în pumn și o mai masați dintr-o mână în alta.
Sfat! Neapărat în procesul modelării chiftelelor, periodic vă umeziți mâinile cu apă.
Pas 7
Acum aruncați bila de chiftea dintr-o mână în alta, să se uniformizeze bine - observați poza.
Pas 8
Și când este așa uniformă, o turtiti cu palmele și îi dați forma rotundă sau alungită(așa le face mama și le prefer totuși alungite puțin).
Pas 9
Recomand neapărat să modelați o rundă de chiftele și să le aranjați pe un fund/platou uns cu puțină apă sau ulei.
Pas 10
Apoi puneți la încãlzit tigaia cu o bucățică mică de unt în ea și ulei de măsline.
Pas 11
Când acestea se topesc, aranjați chiftelele în tigaie și lăsați la foc mediu să se rumenească.
Pas 12
Bineînțeles, când sunt rumene pe o parte, cu o spatulă le întoarceți, la fel se rumenesc și pe cealaltă.
Pas 13
Pe parcurs ce sunt gata, se aranjează pe un platou sau farfurie mare - dar nu aglomerat! Observați cum le-am pus într-un rând, nu una peste alta!
Lăsați așa până se răcesc complet, apoi le puteți muta și mai aglomerat într-o caserolă sau pungă.
Pas 14
Cu o spatulă adun atent resturile de la pârjoalele călite în tigaie și le arunc.
Apoi în aceeași grăsime pun la călit următoarea tură de chiftele. Fiindcă au suficientă slănină, în continuare nu mai adaug altă grăsime/ulei în tigaie.
Pas 15
Cum vă spuneam și mai sus, îmi place să fac cantitate dublă de chiftele și atunci să meargă treaba mai repede, folosesc 2 tigăi mari pentru a le prăji.
Se pot face chiftelele și la cuptor, dar totuși nu mi se par așa fragede și zemoase. De exemplu, mama demult le face în cuptor, în tavă așternută cu hârtie de copt - dar are un cuptor mai intens și specific, care le rumenește repede și nu le usucă. Eu în al meu, chiar ceva mai șmecher, nu am găsit un regim care să le facă repede și să nu le usuce.
Pas 16
Și porția de chiftele, deja reci, care va merge la congelator. Îmi place mult să am astfel de rezerve serioase în congelator.
Pas 17
Acum le puteți servi cu muștar, hrean, o salată simplă, murături sau oricare altă garnitură preferați. Sunt foarte gustoase, fragede și zemoase.
Poftă Bună!
Cantitate:
25 buc
(aproximativ)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării: