Prăjitura Tăvălită sau Lamington

Prăjitura Tăvălită sau Lamington

Așa s-au aliniat stelele că a venit timpul și pentru această Prăjitură Tăvălită, simplă, fragedă și foarte gustoasă. Demult planific să încerc rețeta, dar fiindcă în familia noastră controlul dulciurilor este destul de strict, se tot amână și prăjitura Tăvălită de pe listă. 

Merită s-o încercați, pentru că este chiar foarte gustoasă, la noi a fost apreciată absolut de toată lumea. Și poate o știți mai mult în varianta simplă, fără gem de căpșuni, eu totuși recomand să mai dedicați vreo 10 minute pentru a le unge cu gem(de fapt prăjitura Tăvălită sau Lamingtonul clasic este cu gem de căpșuni!). Va da o notă și mai faină prăjiturii, un fel de "cireașa de pe tort". Maria mea mică, neiubitoare de dulciuri, a cam dat năvodul în această prăjitură Tăvălită...

Ingrediente

Ouă
3 buc
   
Zahăr
200 g
   
Făină albă
125 g
   
Amidon
60 g
   
Praf de copt
1 lingura
   
Unt
165 g
   
Apă clocotită
3 linguri
   
Lapte
300 ml
   
Ciocolată neagră/amăruie
140 g
   
Fulgi de nucă de cocos
200 g
   
Gem
100 g
de preferat să fie din căpșuni, dar este opțional

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi recomand să pregătiți compoziția de făină:

- într-un bol amestecați făina cu amidonul și praful de copt.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 1
Pas 2

Acum puneți într-un alt bol 3 ouă și 125g de zahăr.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 2
Pas 3

Bateți bine compoziția cu mixerul clasic de mână, până se face spumă albă.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 3
Pas 4

Topiți într-un bol mic 15g de unt, adăugați peste el 3 linguri de apă clocotită fierbinte.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 4
Pas 5

Apoi repede adăugați în compoziția de ouă spumă și mai amestecați puțin.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 5
Pas 6

La final puneți amestecul de făină și îl încorporați atent cu o spatulă sau lingură.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 6
Pas 7

Aluatul trebuie să fie fără cocoloașe și să curgă ușor de pe spatulă.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 7
Pas 8

Turnați-l într-o tavă așternută cu hârtie de copt și întindeți uniform.

Recomand să luați pentru rețetă o tavă pătrată sau dreptunghiulară - ca să aveți mai puține resturi la final, și toate prăjiturile să fie pătrate. La mine tava are 23x23cm, deci e destul de mică.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 8
Pas 9

Coaceți acest pandișpan în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30-40 de minute, până este uniform rumenit și are mijlocul ferm.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 9
Pas 10

După coacere lăsați pandișpanul în tavă să se răcească timp de 2-3 ore, apoi îl scoateți de acolo.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 10
Pas 11

Taiați-l în cuburi de aproximativ 3x3cm, după preferință, dacă vreți prăjituricele mai mari sau mai mici.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 11
Pas 12

Acum opțional puteți tăia fiecare cub în jumătate și să-l ungeți cu gem de căpșuni.

Puteți sări acest pas, dacă nu aveți timp, dar recomand să încercați totuși vreodată.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 12
Pas 13

Eu am făcut aproape toate prăjiturile cu gem, dar am lăsat câteva și fără.

Au fost bune și cele simple, dar prăjiturile tăvălite cu gem de căpșuni au fost excepțional de bune.

Dacă nu aveți gem de căpșuni, puteți folosi oricare altul preferați și aveți la îndemână.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 13
Pas 14

Pregătiți glazura de ciocolată:

- Puneți într-o cratiță 300ml de lapte, 75g de zahăr și 150g de unt și lăsați pe foc până începe să fiarbă.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 14
Pas 15

- Luați imediat de pe aragaz și adăugați ciocolata ruptă bucățele. Lăsați-o așa timp de 5 minute, fără să amestecați.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 15
Pas 16

- Acum amestecați bine glazura cu un tel, până se dizolvă complet ciocolata.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 16
Pas 17

Înfigeți cuțitul în fiecare cub de prăjitură și îl treceți prin glazura pregătită mai sus.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 17
Pas 18

Apoi îl treceți prin fulgii de cocos și tăvăliți bine pe acolo, că doar e prăjitura Tăvălită :)

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 18
Pas 19

Apoi le mutați pe un platou sau tavă așternută cu hârtie de copt.

Când formați toate prăjiturile, acoperiți tava cu o folie de plastic și lăsați la frigider minim 1-2 ore înainte de servire.

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 19
Pas 20

Foarte delicioasă, simplă și frumoasă această prăjitură Tăvălită, recomand!

Poftă Bună!

Prăjitura Tăvălită sau Lamington - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Dia.Si.
Dia.Si. 09 Feb 2020, 19:28

Am dat cateva bucatele si prin nuca, imi era dor de cea din copilarie. Este o prajitura foarte buna, ideea cu gemul de capsuni este cireasa de pe tort. :)) Ma bucur ca am incercat asa, caci e intr-adevar deosebita si de cate ori o voi face, va fi doar cu gem (nu simpla). O face si o idee mai inalta, e mai gustoasa si aspectuoasa. Multumesc pentru reteta! Am respectat intocmai cantitatile si e perfecta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anca.C
Anca.C 11 Mar 2020, 11:36

Mai întâi de toate as vrea sa îți mulțumesc pt toate Rețetele tale și pentru modul înțelept in care le prezinți. Pt mine întodeauna o fost cu reușită garantata după modul detaliat de prezentare. Gătesc foarte des rețetele de pe saitul tău și familia mea e foarte incantata . As dori azi sa fac ceva dulce și ma gândeam la Tavalita, dar nu am amidon .As putea sa pun faina in loc de amidon sau e nevoie numaidecât de el ?

lena
Elena (lena) Anca.C 11 Mar 2020, 12:33

Multumesc Anca! 😘

Se poate inlocui amidonul cu aceeasi cantitate de faina.😉