Am început să lucrez la această rețetă de supă Ramen puțin cam sceptică, dar fiindcă eram curioasă să o fac neapărat în casă, am zis să testez atent, etapă cu etapă. Și merită din plin, a reușit să mă surprindă această combinație de arome, chiar să ne placă la toți, inclusiv și copiilor.
Supa ramen japoneză are 3 mari componente - o supă de carne hrănitoare și aromată, tăițeii japonezi/noodles și toppingurile. Recomand neapărat să faceți în primul rând supa așa cum trebuie, fiartă bine cu oase și legumele specifice bucătăriei asiatice - după ce e gata supa, restul le puteți adapta după plac și posibilități.
Dacă ajungeți mai avansați puteți face și noodles de casă pentru ramen, eu deocamdată mă mulțumesc cu cei din comerț. Iar la partea cu toppinguri, obligatorii sunt - jumătățile de ou și feliile de carne, iar pe urmă adaptați fiecare farfurie după plac. De exemplu, la copii nu am pus ceapă verde, dar în schimb le-am adăugat porumb fiert din conservă și morcovi cruzi tăiați fideluță. La noi am pus în plus și niște ciuperci shiitake fierte din supă, ar merge și niște ciuperci urechi de lemn, deci vă adaptați.
Bineînțeles că rețeta mea de supă Ramen este una simplă, dar sunt foarte multe variante de ramen mai șmechere, însă baza tot de aici pornește. Este o rețetă simplă și universală, pentru începători în special, iar când dați de gust, puteți experimenta și cu alte rețete mai avansate.
1. Preparați și fierbeți supa de carne
Eu prefer s-o fierb chiar cu 1 zi înainte, să se pătrundă bine toate aromele și să fiarbă în voie.
- Deci, mai întâi puneți oasele de porc într-un bol mare, turnați apă rece să le acopere bine și lăsați așa 1 oră.
După acest timp scurgeți apa din bol, aranjați oasele într-o oală mare, adăugați iarăși apă, cât să le acopere, și puneți la fiert.
Când începe să clocotească, faceți focul mic și lăsați să fiarbă încă 15 minute.
Când au trecut 15 minute, scurgeți atent apa fierbinte din oală, iar oasele le mai spălați bine sub jet de apă caldă la robinet.
Cam așa ajungeți să le aveți gata pentru a fierbe supa din ele.
Acum puneți din nou oasele în oala curată, adăugați peste ele - 3 fire de ceapă verde, prazul (bine spălat și tăiat bucăți mari),1 ardei întreg (curățat de cotor), ghimbirul proaspăt tăiat felii, cățeii de usturoi și ciupercile shiitake/altele (dacă aveți).
Turnați apă cât să le acopere bine pe toate și puneți pe foc. Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați așa 4 ore.
După aceste 4 ore puneți în supă mușchiulețul de porc crud și mai lăsați încă 1 oră la fiert.
La final închideți focul și lăsați supa să se mai pătrundă/răcească 1-2 ore, sau chiar peste noapte.
Apoi scoateți din supă mușchiulețul fiert - îl vom tăia felii și folosim la toppingul final.
Restul de oase și legume le strecurați printr-o sită - eu folosesc mai întâi una mai simplă și mare, apoi alta mai fină - să fie supa cât mai clară.
Oasele și legumele nu le mai folosesc la nimic, le arunc, eventual păstrez doar ciupercile pentru topping.
Și gata, avem supă consistentă și clară. A rămas să o înfierbântăm bine pe foc, doar s-o potrivim cu vreo 4-5 linguri sos de soia (după gust) și eventual sare. Dar dacă aveți un sos de soia bun, sarea s-ar putea să nu mai trebuiască.
Recomand să adăugați sosul de soia câte puțin și gustați după fiecare adăugire, să vă placă combinația cu supa. Eu am rămas surprinsă cât de bine dreg supa și la gust, și la culoare.
2. Pregătim toppingurile și tăițeii.
Cât supa așteaptă fierbinte, pregătim toppingurile - mai întâi tăiați mușchiulețul fiert felii subțiri și eventual ciupercile.
Puneți ouăle la fiert în apă clocotită, timp de 6 minute.
Apoi le scoateți în apă rece și lăsați 5-10 minute.
Am fiert aici 2 ouă pentru 4 porții de ramen (folosim jumătate de ou la 1 porție) și a doua zi am fiert încă 2 pentru altă tură de servit.
Fierbeți tăițeii chinezești conform cu instrucțiunile de pe pungă.
După ce le scurgeți de apă, puteți opțional să le mai dregeți cu 1-2 linguri ulei de susan prăjit - pentru un plus de aromă și le va ține mai răsfirați.
Tăiați mărunt ceapa verde și eventual niște morcov crud fideluță fină, chiar mi-a plăcut cum se simte în supă.
3. Montați supa.
Într-un bol adânc puneți o mână de tăiței, turnați supa fierbinte cât să le acopere bine.
Ornați cu câteva felii de mușchiuleț, o jumătate de ou fiert, ceapă verde și alte topping-uri după preferințe - ciuperci feliate, porumb dulce, morcovi, ceapă verde, etc.
Pentru un plus de savoare recomand să o stropiți cu un pic de ulei aromat/picant chinezesc - rețeta aici. Copiilor nu le-am pus pentru că nu suportă să fie ceva chiar și ușor picant în mâncare, dar noi chiar am savurat-o în așa combinație.
A fost neașteptat de bună și cu siguranță a devenit una din preferatele noastre. Recomand neapărat măcar s-o încercați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.