Tort Ecler

Geniala ideea acestui Tort Ecler - de fapt este o mare prăjitură Ecler, dar cu mai puțină muncă decât la eclerele clasice. La o poftă mare de eclere satisfaceți pe toată lumea dintr-o lovitură, și cu mult mai puțin efort.

Pe de altă parte, nimeni nu refuză un tort Ecler la orice festivitate, anume simplitatea are farmecul aici, blaturile aerate și fragede, plus crema clasică de vanilie niciodată nu lasă pe cineva indiferent. Eu întotdeauna optez pentru cât mai simplu, și nu recomand să-l decorați mai mult decât cu zahăr pudră, poate eventual niște fructe deasupra.

Tortul Ecler se pregătește simplu, trebuie doar să vă organizați corect, în Video aveți mai detaliat tot procesul de gătire, dar dacă nu aveți răbdare să-l vedeți tot, pașii cu poze de mai jos vă vor ajuta.

Ingrediente
Lapte
700 ml
600ml pentru cremă și 100ml în blat
Unt
280 g
200g în cremă (să fie moale, la temperatura camerei!) și 80g în blat
Zahăr
150 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Făină albă
140 g
   
Amidon alimentar
60 g
puteți înlocui cu aceeași cantitate de făină, dar totuși recomand să nu renunțați ușor la el
Esență de vanilie
1 lingurita
   
Ouă
6 buc
2 ouă pentru cremă și 4 ouă în blat
Zahăr pudră
1 lingura
pentru ornat
Apă
100 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

1. Cremă

Vom face crema prima pentru că are nevoie de timp ca să se răcească - cât veți pregăti blaturile va fi tocmai bună de folosit la tort.

Deci, într-un bol amestecați 150g de zahăr cu 60g de amidon.

Tort Ecler - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați aici 2 ouă, esența de vanilie și 200ml de lapte, amestecați bine compoziția cu un tel, să nu aibă deloc cocoloașe.

Tort Ecler - Pas 2
Pas 3

Într-o cratiță cu fund mai gros puneți la încălzit 400ml de lapte.

Când începe să fiarbă adăugați atent compoziția de mai înainte și amestecați continuu cu telul în cratiță.

Tort Ecler - Pas 3
Pas 4

Lăsați așa crema pe foc, dar continuați să amestecați constant cu telul - se va face densă foarte repede și riscați să fie cocoloașe dacă nu sunteți pe fază.

Deci, când începe să se îngroașe, amestecați mai intens până se desfac toate cocoloașele și luați oala de pe foc.

Tort Ecler - Pas 4
Pas 5

Ca să se răcească mai repede, o mutați din cratița fierbinte într-un bol mai mare, și neapărat acoperiți deasupra cu o bucată de pungă, sau folie de plastic alimentară. Are tendința la răcire să facă o crustă uscată deasupra, și așa evităm acest lucru.

Tort Ecler - Pas 5
Pas 6

2. Blaturile de Ecler

Acum facem 2 blaturi din aluat tip ecler - pentru asta puneți într-o cratiță 100ml lapte, 100ml apă, 80g de unt și 0.5 linguriță de sare. Puneți acestea pe foc și lăsați până încep să fiarbă.

Tort Ecler - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați făina și amestecați repede cu un tel - veți obține un aluat mai dens și gros.

Lăsați pe masă 5-10 minute să se răcorească puțin.

Tort Ecler - Pas 7
Pas 8

Acum adăugați pe rând 4 ouă în aluat.

Deci puneți 1 ou, amestecați bine până se încorporează, apoi adăugați următorul.

Tort Ecler - Pas 8
Pas 9

După al 4-lea ou aluatul devine așa - ca o smântână mai groasă.

Tort Ecler - Pas 9
Pas 10

Turnați jumătate din acesta într-o tavă așternută cu hârtie de copt și nivelați.

Tava mea are aici 28cm în diametru și recomand să fie cu borduri detașabile.

Tort Ecler - Pas 10
Pas 11

Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 20-25 de minute, până se rumenește frumos.

La coacere acesta se mai umflă, dar după răcire se lasă - oricum rămâne cu denivelări și este normal, pentru că este aluat de ecler.

Tort Ecler - Pas 11
Pas 12

Lăsați-l 15 minute să se răcorească, cu un cuțit treceți pe lângă bordură și scoateți inelul detașabil de la tavă.

Trageți atent de hârtie și luați blatul din formă.

Tort Ecler - Pas 12
Pas 13

Iarăși așterneți tava cu hârtie de copt, puneți la loc bordura și turnați restul de aluat, nivelați și puneți la cuptor.

După coacere lăsați să se răcească și acest blat.

Tort Ecler - Pas 13
Pas 14

3. Montarea tortului

Când sunt gata blaturile, crema și 200g de unt sunt la temperatura camerei, ne apucăm să montăm tortul.

Tort Ecler - Pas 14
Pas 15

Adăugați 200g de unt moale în cremă și amestecați bine cu mixerul.

Tort Ecler - Pas 15
Pas 16

Din cele 2 blaturi alegeți unul care va sta deasupra tortului și altul la bază.

Tort Ecler - Pas 16
Pas 17

Acum puneți unul din ele înapoi în forma de copt cu inelul detașabil - observați că am lăsat hârtia de copt, pe urmă mă ajută să mut tortul ușor din tavă pe platou.

Turnați deasupra toată crema de vanilie.

Tort Ecler - Pas 17
Pas 18

Nivelați bine cu o lingură și puțin apăsați în zonele mai cu valuri.

Tort Ecler - Pas 18
Pas 19

Aranjați deasupra celălalt blat și ușor apăsați, să se lipească bine de cremă.

Acum puneți tortul la frigider pentru minim 4-6 ore sau chiar peste noapte.

Tort Ecler - Pas 19
Pas 20

După acest timp treceți cu un cuțit subțire pe lângă bordurile tăvii.

Tort Ecler - Pas 20
Pas 21

Scoateți inelul detașabil și mutați atent tortul pe o farfurie sau platou.

În video vedeți mai bine acest proces.

Tort Ecler - Pas 21
Pas 22

Ornați deasupra cu zahăr pudră și eventual niște fructe preferate.

Tort Ecler - Pas 22
Pas 23

Serviți și savurați, este fantastic de bun, elegant, simplu și foarte apreciat de toată lumea.

Poftă Bună!

Tort Ecler - Pas 23

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (8-10 porții)
Timp de preparare:
240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min