Cruffins, sau brioșe-cozonac
De ceva timp am zărit aceste Cruffins pe blogurile străine - o "bombă" de aromă și textură, de mare efect, un fel de combinație între brioșe și croissants. Eu aș zice că este mai repede o brioșă-cozonac foietată, la ai mei a avut mare succes, deci a trecut testul cu brio din prima încercare.
Variante la rețeta de cruffins sunt diverse, eu bineînțeles am ales una mai simplă dar foarte adaptabilă la umpluturi. Aici am pus între straturi niște scorțișoară cu zahăr, dar merge de umplut cu bucățele de ciocolată, stafide, felii de mere, etc.
Ingrediente
●
Zahăr
50 g
plus câteva linguri la umplutură - dacă preferați
●
Drojdie uscată
10 g
sau 25g drojdie proaspătă
●
Scorțișoară
2 linguri
pentru umplutură puteți folosi stafide, nuci, bucățele de ciocolată, etc.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol mare turnați laptele cald, 50g de zahăr și drojdia.
Amestecați bine și lăsați 10 min, până începe să facă spumă.
Pas 2
Pe urmă adăugați 50g de unt topit și 0.5 linguriță de sare.
Pas 3
Apoi adăugați 250g de făină și începeți să amestecați aluatul cu o spatulă sau lingură.
Pas 4
Dacă observați că aluatul este încă prea lipicios, mai adăugați și restul de 50g de făină.
Pas 5
Îl mai frământați puțin pe masă până obțineți un aluat moale, dar nelipicios.
Pas 6
Puneți acesta înapoi în bol, acoperiți cu un prosop sau folie și lăsați 30 minute să crească puțin.
Pas 7
După 30 de minute tăiați aluatul în 6 bucăți egale și formați niște bile din ele.
Lăsați încă 10 minute pe masă la odihnit.
Pas 8
În acest timp luați o bucată de 70g unt moale, la temperatura camerei, și o tăiați cu un cuțit în 6 părți aproximativ egale.
Pas 9
Întindeți, cu un făcăleț, fiecare bilă de aluat - să fie cât mai subțire posibil (nu uitați să vă ajutați cu puțină făină la nevoie).
Apoi luați un cub de unt moale, din cele 6, și îl întindeți cu degetele pe toată suprafața.
Pas 10
Acum aici puteți presăra orice vă place - puțin zahăr cu scorțișoară, bucățele de ciocolată, stafide, nuci, etc.
Pas 12
O tăiați pe lung în jumătate.
Pas 13
Și rulați fiecare jumătate într-un melc, cu secțiunea spre exterior.
Pas 14
Din cele 6 bile obțineți 12 brioșe, pe care le aranjați într-o formă de muffins unsă cu puțin ulei.
Recomand să fie o formă pentru brioșe ceva mai mari, să aibă loc de crescut aluatul.
Pas 15
Lăsați cruffins-urile să crească 30-60 de minute la temperatura camerei, până își cam dublează volumul.
Pas 16
Coaceți brioșele în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 30-40 de minute, până se rumenesc frumos.
Lăsați puțin să se răcească și savurați. În plus, le puteți umple, cu o seringă de cofetărie, cu niște cremă preferată sau gem.
Poftă Bună!
Cantitate:
12 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)