Cruffins, sau brioșe-cozonac

Cruffins, sau brioșe-cozonac

De ceva timp am zărit aceste Cruffins pe blogurile străine -  o "bombă" de aromă și textură, de mare efect, un fel de combinație între brioșe și croissants. Eu aș zice că este mai repede o brioșă-cozonac foietată, la ai mei a avut mare succes, deci a trecut testul cu brio din prima încercare.

Variante la rețeta de cruffins sunt diverse, eu bineînțeles am ales una mai simplă dar foarte adaptabilă la umpluturi. Aici am pus între straturi niște scorțișoară cu zahăr, dar merge de umplut cu bucățele de ciocolată, stafide, felii de mere, etc.

Ingrediente

Lapte
140 ml
   
Zahăr
50 g
plus câteva linguri la umplutură - dacă preferați
Drojdie uscată
10 g
sau 25g drojdie proaspătă
Unt
120 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Făină albă
300 g
   
Scorțișoară
2 linguri
pentru umplutură puteți folosi stafide, nuci, bucățele de ciocolată, etc.

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mare turnați laptele cald, 50g de zahăr și drojdia.

Amestecați bine și lăsați 10 min, până începe să facă spumă.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 1
Pas 2

Pe urmă adăugați 50g de unt topit și 0.5 linguriță de sare.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați 250g de făină și începeți să amestecați aluatul cu o spatulă sau lingură.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 3
Pas 4

Dacă observați că aluatul este încă prea lipicios, mai adăugați și restul de 50g de făină.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 4
Pas 5

Îl mai frământați puțin pe masă până obțineți un aluat moale, dar nelipicios.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 5
Pas 6

Puneți acesta înapoi în bol, acoperiți cu un prosop sau folie și lăsați 30 minute să crească puțin.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 6
Pas 7

După 30 de minute tăiați aluatul în 6 bucăți egale și formați niște bile din ele.

Lăsați încă 10 minute pe masă la odihnit.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 7
Pas 8

În acest timp luați o bucată de 70g unt moale, la temperatura camerei, și o tăiați cu un cuțit în 6 părți aproximativ egale.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 8
Pas 9

Întindeți, cu un făcăleț, fiecare bilă de aluat - să fie cât mai subțire posibil (nu uitați să vă ajutați cu puțină făină la nevoie).

Apoi luați un cub de unt moale, din cele 6, și îl întindeți cu degetele pe toată suprafața.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 9
Pas 10

Acum aici puteți presăra orice vă place - puțin zahăr cu scorțișoară, bucățele de ciocolată, stafide, nuci, etc.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 10
Pas 11

Rulați foaia.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 11
Pas 12

O tăiați pe lung în jumătate.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 12
Pas 13

Și rulați fiecare jumătate într-un melc, cu secțiunea spre exterior.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 13
Pas 14

Din cele 6 bile obțineți 12 brioșe, pe care le aranjați într-o formă de muffins unsă cu puțin ulei.

Recomand să fie o formă pentru brioșe ceva mai mari, să aibă loc de crescut aluatul.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 14
Pas 15

Lăsați cruffins-urile să crească 30-60 de minute la temperatura camerei, până își cam dublează volumul.

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 15
Pas 16

Coaceți brioșele în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 30-40 de minute, până se rumenesc frumos.

Lăsați puțin să se răcească și savurați.  În plus, le puteți umple, cu o seringă de cofetărie, cu niște cremă preferată sau gem.

Poftă Bună!

Cruffins, sau brioșe-cozonac - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

AlexandraSimion150
Alexandra Simion (AlexandraSimion150) 26 Nov 2019, 18:16

Buna ziua! Merge inlocuit zaharul cu indulcitor? Noi suntem mari fani dulciuri, insa nu folosim zahăr. In plus, pentru umplutura, am o crema de ciocolata cu alune, tot fara zahar...oare ar merge?

lena
Elena (lena) Alexandra Simion (AlexandraSimion150) 26 Nov 2019, 18:38

Sunt amandoua ok😉

AlexandraSimion150
Alexandra Simion (AlexandraSimion150) 26 Nov 2019, 18:44

Multumesc frumos pentru raspuns! 🤗😍

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 02 Dec 2019, 13:00

O reteta foarte usor de executat. Eu l'am facut cu mac. Au un gust usor dulce foarte placut. Dupa doua zile sunt un pic tari. Mi.a mai ramas doar una pentru poza.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
cup?do?fly428
cupɨdoɴ fly (cup?do?fly428) 04 Feb 2020, 18:58

Cu nutella se poate in loc de Scorțișoara și mac?

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 30 Dec 2023, 19:52

merci Lena! azi le.am mai facut o data! au crescut inca si mai bine!

Poza mea pentru rețetă: