Chifle cu dovleac
Puteți să le spuneți și chifle "dovleci", pentru că sunt arătoase anume datorită formei, și respectiv aceasta sugerează că ele au și dovleac în compoziție. Le-am gătit ieri pentru că nu aveam dovleac mare în care să sculptăm, dar fetele au vrut cumva să se distreze. Așa că le-am copt chifle în formă de dovleci mici și cu dințișorii au sculptat ochi și gură în fiecare... la sugestia lui tati, bineînțeles :)
Eu m-am "distrat" mult modelându-le, inițial mi-a plăcut enorm ideea și forma, dar să știți că aveți ceva treabă dacă alegeți să lucrați cu ață de bucătărie. Vedeți mai jos toate aventurile mele în pași, și nu vă speriați (rezultatul merită efortul) pentru că v-am dat și o altă idee de modelare - nu la fel de "Oau!" dar simplu de realizat și executat.
Dar oricare formă alegeți, chiflele sunt delicioase, colorate, pufoase și puțin "păcătoase", nu te mai poți opri din mâncat la ele!
Ingrediente
●
Piure de dovleac
400 g
vedeți la pasul unul rețeta mea de piure din dovleac
●
Esență de vanilie
1 lingurita
●
Unt topit
60 g
sau 60ml de ulei
●
Gem pentru umplutură
200 g
sau puteți înlocui cu bucățele de ciocolată, rahat, mere, etc.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Din start aveți grijă că rețeta este pentru 24 de chifle, dacă vreți mai puține reduceți proporțional cantitățile la ingrediente.
Deci, într-un bol mare amestecați laptele cald cu zahărul și drojdia, lăsați 10 minute să se dizolve.
Aveți grijă să faceți și piureul de dovleac mai din timp, aveți aici rețeta mea de piure din dovleac și idei de păstrare.
Pas 2
Acum adăugați în compoziția de mai sus - piureul de dovleac, 1 ou, sarea, esența de vanilie și untul topit.
Amestecați bine cu telul.
Pas 3
Adăugați făina, dar neapărat o puneți treptat - cantitatea nu este exactă și va lua între 800-1000g, în funcție de lichiditatea piureului de dovleac.
Pas 4
Amestecați cu o lingură și vă opriți din adăugat făină când aluatul nu mai este cleios și lichid.
Pas 5
Apoi îl treceți pe masa presărată bine cu făină și frământați cu mâinile, până devine elastic, uniform și neted.
Pas 6
Îl puneți înapoi în bol, acoperiți cu un prosop sau folie de plastic și lăsați să crească 40-60 de minute.
Pas 7
În acest timp ar trebui să-și dubleze volumul și este gata de lucrat mai departe.
Pas 8
Îl tăiați în 24 de bucăți aproximativ egale.
Pas 9
Ajutându-vă cu puțină făină, pe fiecare din ele o modelați în formă de bilă.
După ce le-ați modelat pe toate, lăsați-le 10 minute pe masa la odihnit.
Pas 10
Apoi luați fiecare bilă și o aplatizați ușor cu mâinile. Puneți în mijloc o linguriță de umplutură - aici am pus gem de gutui amestecat cu nuci pisate (să fie și mai dens, să nu curgă la copt).
Copiilor le-a plăcut mult și varianta cu bucățele de ciocolată (simplă, neagră) în mijloc.
Pas 11
Prindeți bine marginile și rotunjiți chifla.
Pas 12
Luați o bucată din ața de bucătărie (aproximativ 80-90cm la fiecare bilă), și puneți chifla (cu marginile în jos) chiar pe mijlocul lungimii aței.
Pas 13
Răsuciți ața la mijlocul de sus și o treceți prin toate laturile așa cum vedeți în poze.
La primele 2 chifle veți cam înjura dar pe urmă prindeți mișcările și treaba merge ușor :)
Pas 14
După ce ați terminat, faceți un nod la baza chiflei.
Aveți grijă să nu strângeți tare ața, doar cât să se țină ușor pe aluat!
Pas 15
Iar dacă nu aveți chef să vă complicați, luați o foarfecă și tăiați ușor marginile chiflei rotunde, ca în poză.
Așa tot veți obține un fel de formă de dovleac, dar nu așa arătoasă.
Pas 16
Puneți chiflele astfel formate într-o tavă mare de cuptor așternută cu hârtie de copt și lăsați să crească 30 de minute la temperatura camerei.
Observați că aveți în poză ambele modele de chifle, pentru comparație.
Pas 17
După ce au crescut frumos, apăsați cu degetul în mijlocul chiflelor modelate cu foarfeca.
Pas 18
Ungeți atent cu ou bătut și cu grijă să nu dați prea mult peste ațe, pe urmă se vor lipi rău de chifle și le veți scoate mai greu.
Pas 19
Le coaceți timp de 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, până se rumenesc frumos.
Lăsați apoi să se răcească puțin în tavă.
Pas 20
Acolo unde ați presat cu degetul în mijloc puneți câte o bucățică de nucă.
Aici vedeți cum sunt chiflele făcute cu foarfeca.
Pas 21
Iar distracția începe când vă apucați să scoateți ațele din chiflele frumoase. Eu am cam înjurat la primele 3, dar pe urmă am căpătat îndemânare și a mers repede.
Mai întâi tăiați atent ațele de la mijlocul de sus al chiflei - folosiți foarfeca sau un cuțit mic.
Pas 22
Apoi tăiați ațele de la bază și ușor trageți de capete până ies din aluat.
Pas 23
Efectul de "Oau!" a recompensat efortul, dar au fost foarte bine primite și chiflele tăiate cu foarfeca.
Sunt pufoase, aromate, moi, colorate - recomand!
Poftă Bună!
Cantitate:
24 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării: