Orez turcesc cu fidea

Orez turcesc cu fidea

Când am gustat prima dată acest orez cu fidea la un fast-food turcesc, am avut o mică senzaţie de "Oau!" și mi-am bifat neapărat să-l încerc acasă. Pe lângă faptul că se gătește simplu, interesant ca și combinație, veți descoperi că este și neașteptat de gustos. Fideaua călită are aromă de pâine prăjită cu unt și aceasta se transmite la toată mâncarea. Asta pe scurt să vă dați seama care este gustul orezului cu fidea.

Mulți numesc această mâncare pilaf de orez cu fidea, eu aș spune totuși că este mai mult o garnitură. Dar bineînțeles că îl puteți considera și mâncare completă în caz că nu aveți nimic altceva gătit pe lângă. Ar merge combinat minunat cu orice mâncare de legume, pește, carne, etc.

Ingrediente

Orez
200 g
oricare vă place - aici am folosit orez Basmati
Fidea
100 g
din aceea fină, din comerț - vedeți la pasul 1 o poză cu ea
Unt
40 g
   
Apă
400 ml
   
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Cam așa arată fideaua fină din comerț pe care vă recomand să o folosiți la rețetă.

Alegeți orice marcă, la un preț care vă convine.

Orez turcesc cu fidea - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță cu fund gros, sau o tigaie mai adâncă topiți untul.

Orez turcesc cu fidea - Pas 2
Pas 3

Adăugați fideaua, lăsați să se călească la foc mediu și amestecați periodic.

Orez turcesc cu fidea - Pas 3
Pas 4

Cam așa arată când este gata, oricum vă dați seama și după aromă.

Nu plecați departe pentru că se călește foarte repede.

Orez turcesc cu fidea - Pas 4
Pas 5

Nu uitați între timp să măsurați orezul și îl spălați în 2-3 ape.

Orez turcesc cu fidea - Pas 5
Pas 6

Adăugați acesta peste fideaua rumenită din cratiță, amestecați și mai căliți împreună 2-3 minute.

Orez turcesc cu fidea - Pas 6
Pas 7

Acum turnați 400ml de apă în cratiță și adăugați sarea.

Amestecați bine și lăsați la foc mare până începe să fiarbă totul.

Orez turcesc cu fidea - Pas 7
Pas 8

Apoi faceți focul mic, puneți capacul la cratiță și lăsați așa aproximativ 10-15 minute.

Orez turcesc cu fidea - Pas 8
Pas 9

După acest timp veți observa că orezul absorbe toată apa.

Orez turcesc cu fidea - Pas 9
Pas 10

Acum închideți focul sub cratiță, dar nu umblați la ea - nu scoateți capacul și nu amestecați în orez deloc.

Lăsați așa să se gătească "pasiv" 30-60 de minute în aburii din cratiță, să se imerseze complet toate aromele.

Orez turcesc cu fidea - Pas 10
Pas 11

Înainte de servire îl amestecați bine și răsfirați cu o lingură mare.

Este minunat și îl puteți servi ca garnitură la o mâncare de legume, carne sau pește.

Poftă Bună!

Orez turcesc cu fidea - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)
Sursă: Youtube

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Cats
Cats 22 Oct 2019, 12:44

interesant. oare merge si in varianta de post, cu ulei (de masline) in loc de unt?

lena
Elena (lena) Cats 22 Oct 2019, 12:46

Sigur, dar nu va avea gust de unt.

ElisabetaYucesoy448
Elisabeta Yucesoy (ElisabetaYucesoy448) 27 Oct 2019, 13:52

In primul rând apa turnată trebuie sa fie fierbinte și este bun de mâncat și după 10 min după ce opresti focul.Sotul meu e turc ,așa ca fac rețeta asta de 20 de ani

tiki
tiki 15 Nov 2019, 14:41

Tare bun acst orez cu unt. Cred ca eu l-am cam prajit, dar gustul este f. bun. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: