Covrigi de casă pufoși, cu stafide
Covrigii sunt slăbiciunea noastră, unul din alinturile pe care ni-l permitem ocazional și fără excese, copiii le adoră și de fiecare dată e mare bucurie când le cumpărăm. Inevitabil a fost să încerc și rețeta de covrigi de casă, așa că începusem cu această variantă de covrigi pufoși, foarte reușită și simplu de gătit.
Eu am înlocuit stafidele din covrigi cu merișoare uscate, dar puteți să puneți orice vă place - bucățele de ciocolată, puțin zahăr cu scorțișoară, stafide, halva, prune/caise uscate, nuci, etc. Oricum recomand să-i încercați, sunt pufoși, fragezi, puțin foietați și foarte gustoși. Covrigii de casă merg minunat de pus în pachețelul de școală sau ca un alint la cafeaua de dimineață, cu puțin unt deasupra neapărat!
Ingrediente
●
Drojdie proaspătă
25 g
sau 10-15g drojdie uscată
●
Lapte bătut/iaurt/chefir
150 g
●
Stafide
200 g
sau orice altceva vă place - bucățele de ciocolată, merișoare uscate, scorțișoară, prune uscate, halva, etc.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol puneți drojdia, 250ml de lapte cald, 3 linguri de făină și 1 lingură de zahăr.
Amestecați totul bine cu un tel, lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă compoziția.
Pas 2
După acest timp adăugați 150g iaurt, 1 ou, 2 linguri de zahăr, 1 linguriță de sare și 150ml de ulei.
Amestecați bine.
Pas 3
Puneți și restul de făină, amestecați aluatul mai întâi cu o lingură/spatulă, până se încorporează toate ingredientele.
Pas 4
Apoi îl treceți pe masa presărată cu puțină făină și începeți să-l frământați cu mâinile, până devine uniform și neted.
Pas 5
Lăsați-l să se odihnească în bol, aproximativ 30-60 de minute.
Pas 6
După acest timp tăiați aluatul în 20 de bucăți aproximativ egale.
Pas 7
Formați din ele bile mici și le lăsați să se odihnească pe masă timp de 15 minute.
Pas 8
Apoi treceți degetele prin unt topit și fiecare bilă începeți s-o aplatizați cu mâinile.
Pas 9
Trebuie să obțineți așa un oval mai alungit, cât mai subțire posibil.
Pas 10
Presărați peste aluat stafide, sau altă umplutură care vă place.
Pas 12
Suprapuneți și presați puțin capetele când formați cercul.
Pas 13
La fel formați și restul covrigilor, le aranjați în tăvi așternute cu hârtie de copt și lăsați la crescut timp de 20-30 de minute.
Pas 14
După acest timp se ung cu ou bătut și presărați deasupra cu mac sau susan, dacă vă place.
Pas 15
Coaceți covrigii în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 20-30 minute, sau până se rumenesc frumos.
Pas 16
Sunt minunați calzi, dar și reci. Eu am congelat o tură(după coacere-răcire) și apoi i-am reîncălzit la nevoie.
Poftă Bună!
Cantitate:
20 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)