Covrigi de casă pufoși, cu stafide

Covrigi de casă pufoși, cu stafide

Covrigii sunt slăbiciunea noastră, unul din alinturile pe care ni-l permitem ocazional și fără excese, copiii le adoră și de fiecare dată e mare bucurie când le cumpărăm. Inevitabil a fost să încerc și rețeta de covrigi de casă, așa că începusem cu această variantă de covrigi pufoși, foarte reușită și simplu de gătit.

Eu am înlocuit stafidele din covrigi cu merișoare uscate, dar puteți să puneți orice vă place - bucățele de ciocolată, puțin zahăr cu scorțișoară, stafide, halva, prune/caise uscate, nuci, etc. Oricum recomand să-i încercați, sunt pufoși, fragezi, puțin foietați și foarte gustoși. Covrigii de casă merg minunat de pus în pachețelul de școală sau ca un alint la cafeaua de dimineață, cu puțin unt deasupra neapărat!

Ingrediente

Drojdie proaspătă
25 g
sau 10-15g drojdie uscată
Lapte
250 ml
   
Făină albă
550 g
   
Zahăr
3 linguri
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
150 g
   
Ouă
2 buc
   
Ulei
150 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Unt topit
50 g
   
Stafide
200 g
sau orice altceva vă place - bucățele de ciocolată, merișoare uscate, scorțișoară, prune uscate, halva, etc.
Mac/susan
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol puneți drojdia, 250ml de lapte cald, 3 linguri de făină și 1 lingură de zahăr.

Amestecați totul bine cu un tel, lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă compoziția.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați 150g iaurt, 1 ou, 2 linguri de zahăr, 1 linguriță de sare și 150ml de ulei.

Amestecați bine.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 2
Pas 3

Puneți și restul de făină, amestecați aluatul mai întâi cu o lingură/spatulă, până se încorporează toate ingredientele.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 3
Pas 4

Apoi îl treceți pe masa presărată cu puțină făină și începeți să-l frământați cu mâinile, până devine uniform și neted.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 4
Pas 5

Lăsați-l să se odihnească în bol, aproximativ 30-60 de minute.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 5
Pas 6

După acest timp tăiați aluatul în 20 de bucăți aproximativ egale.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 6
Pas 7

Formați din ele bile mici și le lăsați să se odihnească pe masă timp de 15 minute.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 7
Pas 8

Apoi treceți degetele prin unt topit și fiecare bilă începeți s-o aplatizați cu mâinile.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 8
Pas 9

Trebuie să obțineți așa un oval mai alungit, cât mai subțire posibil.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 9
Pas 10

Presărați peste aluat stafide, sau altă umplutură care vă place.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 10
Pas 11

Și rulați.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 11
Pas 12

Suprapuneți și presați puțin capetele când formați cercul.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 12
Pas 13

La fel formați și restul covrigilor, le aranjați în tăvi așternute cu hârtie de copt și lăsați la crescut timp de 20-30 de minute.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 13
Pas 14

După acest timp se ung cu ou bătut și presărați deasupra cu mac sau susan, dacă vă place.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 14
Pas 15

Coaceți covrigii în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 20-30 minute, sau până se rumenesc frumos.

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 15
Pas 16

Sunt minunați calzi, dar și reci. Eu am congelat o tură(după coacere-răcire) și apoi i-am reîncălzit la nevoie.

Poftă Bună!

Covrigi de casă pufoși, cu stafide - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 12

Roxana
Roxana 17 Sep 2020, 22:44

Buna seara! Am vazut, pe grup, aceasta reteta si m-am hotarat sa o incerc ( eu nu sunt mare fan al covrigilor de niciun fel, insa o reteta de casa de la Lena merita incercata oricand ). Rezultatul a depasit cu mult asteptarile: covrigi pufosi si super gustosi. Eu am injumatatit cantitatile si au rezultat 12 covrigi ( 6 sarati - umplutura  de telemea si un alt tip de branza si 6 dulci - 2 cu gem, 2 cu ciocolata si 2 cu stafide ). Cum s-a mentionat anterior, si eu am mai adaugat faina pentru a lucra aluatul intrucat era foarte moale. Multumesc pentru inspiratie si reteta! Noapte buna! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Bordi Tünde
Bordi Tünde 19 Apr 2020, 15:20

Sunt minunați!

Abia ce i-am scos din cuptor!

Sunt foarte pufoși și au un gust plăcut. În loc de stafide am pus gem de zmeură și bucăți de ciocolată 🍫.

Mulțumesc mult pentru rețetă! ☺️

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ElizaAlexie733
Eliza Alexie (ElizaAlexie733) 01 Apr 2020, 18:42

Nu am avut seminte, asa ca i-am uns cu miere! 😊Nici nu au apucat sa se raceasca ca soțul mi-a mancat vreo trei😂I-am poreclit "babani" la cat se umfla🤗Umplutura:mere cu stafide... Intentionez sa fac cu branza, bineînțeles, fără miere la sfarsit.

Mulțumesc pentru rețetă! 🤗

Poza mea pentru rețetă:
Natali Grigori
Lis [email protected] (Natali Grigori) 07 Dec 2019, 11:23

Ese dulce din cantitatea aceasta de zahar sau se poate mai mult de pus!

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 26 Oct 2019, 22:18

Bună, numai ce i-am scos din cuptor! Sunt foarte pufoși,au un gust neutru, îmi amintesc de niște chifle din comerț . Fetițelor mele le plac foarte mult! Am întâlnit doar o problemă: am mai adăugat 180 g de făină pentru că aluatul era foarte lipicios și nu-l reușeam să-l lucrez. În rest e o rețetă de nota 10! Mulțumesc mult că te gândești la noi,și reușești mereu să ne surprinzi cu rețete noi și delicioase!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Lilia Viscun (liliaviscun) 27 Oct 2019, 12:15

Ma bucur ca pana la urma v-ati descurcat si a iesit bine. Din pacate calitatea fainii variaza mult de la o marca la alta si asta face mare diferenta. Intotdeauna trebuie sa aveti asta in vedere, mai ales la asa tip de aluat.

ziuzic
Vlasceanu Valentina (ziuzic) 24 Oct 2019, 01:51

O alta poza tot cu covrigi de casa

Poza mea pentru rețetă:
ziuzic
Vlasceanu Valentina (ziuzic) 24 Oct 2019, 01:46

Sint super de gustoase, am înjumătățit proporțiile și au ieșit foarte bune.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MihaelaLunguStefanescu275
Mihaela Lungu Stefanescu (MihaelaLunguStefanescu275) 22 Oct 2019, 22:47

Buna ziua, i am incercat, au iesit foarte buni si cu branza sau cascaval, chiar si cu ciocolata. Ce nu am inteles eu foarte bine, si am pus din ochi, nu este prea mult ulei?

Mulțumesc mult!

ziuzic
Vlasceanu Valentina (ziuzic) 17 Oct 2019, 14:27

Mulțumesc de răspuns

ziuzic
Vlasceanu Valentina (ziuzic) 16 Oct 2019, 17:21

Buna ziua. Întrebarea mea este, as vrea sa înjumătățesc cantitățile, dar la drojdie sa las gramajul la fel? Sau si acesta trebuie sa l înjumătățesc . Va mulțumesc

lena
Elena (lena) Vlasceanu Valentina (ziuzic) 17 Oct 2019, 07:47

Toate ingredientele le micsorati proportional, inclusiv si drojdia😉

Arată toate comentariile