Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită

Pot să declar cu siguranță că rețeta de macarons a fost cea mai testată în bucătăria mea. Și asta numai din cauza spiritului meu critic și perfecționist - am avut încercări reușite, dar din cauza la câteva eșecuri pe care nu mi le puteam explica, am testat în continuare rețeta pentru a deduce formula de macarons cu cea mai mare rată de reușită. Așa că toată familia, rudele și prietenii au mâncat timp de 1 an macarons frumoase, dar și crăpate, explodate, înmuiați, etc.

Din start vă atenționez că trebuie să aveți un cuptor cu o temperatură posibil de controlat electronic la 120-150 de grade, altfel va fi un fel de joc de noroc, cu siguranță. Eu am avut un cuptor cu temperatura reglabilă aproximativ și îmi făcea alternativ câte o tură de macarons bunicele, iar alta mi-o strica definitiv. Dar după ce s-au aliniat stelele și a trebuit să-l schimb pe unul mai bun, bineînțeles că iarăși am reluat testele cu rețeta de macarons. Și ca prin minune, ies perfect în 9 din 10 cazuri!

Oricum, rețeta de macarons este una în care trebuie să aveți precizie maximă, de la cântărirea ingredientelor, până la timpul de mixare și coacere. Deci nu vă amuzați acolo unde vi se pare că am insistat pe anumite lucruri, aparent inutile.

Mai jos am încercat să detaliez procesul cât mai clar(fără să intru în alte explicații care să încurce), să vă arăt de ce instrumente și ingrediente aveți nevoie obligatoriu, dar dacă mai aveți întrebări nu ezitați să-mi scrieți în comentarii.

Ingrediente

Zahăr pudră
55 g
oricare din comerț este bun în această rețetă
Făină de migdale
55 g
am înlocuit-o(cu succes) și cu alte făinuri de nuci - alune de pădure, dovleac, floarea-soarelui, etc. Vedeți în pași rezultatele.
Albuș de ou
40 g
   
Zahăr
50 g
încercați să alegeți un zahăr cu cristale mici, nu foarte grunjos
Umpluturi cremă
100 g
aveți mai jos în pași recomandările mele cu cele mai potrivite creme de umplut macarons

Pași de urmat

Pas 1

Instrumente, ingrediente, pregătire:

Aici aveți o poză cu instrumentele obligatorii de care aveți nevoie pentru a lucra cu rețeta de mai jos:

- cântar, mixer de mână clasic, sită, spatulă de silicon, poș cu un dui rotund de 5-6mm diametru și o râșniță de cafea/semințe.

Toate se găsesc ușor, doar poșul și duiul sunt de la Metro, raionul pentru patiserii-cofetării.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 1
Pas 2

De obicei pentru rețeta de macarons se recomandă să folosiți albușuri la temperatura camerei, eu am folosit reci sau calde, și este o mică diferență în forma "fustiței" de la bază. Deci macarons-urile făcute din albușuri la temperatura camerei sunt ceva mai exemplare ca formă.

De cele mai multe ori nu am timp să aștept până se încălzesc ouăle, așa că la țin 10 minute într-un bol cu apă caldă, așa rezultatul este perfect și rapid.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 2
Pas 3

Acum trebuie să cântăriți exact toate ingredientele în diferite boluri - albușurile, zahărul, zahărul pudră și făina de migdale.

Puteți vedea aici cum fac eu făina de migdale acasă - rețetă - Făina de migdale

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 3
Pas 4

Făina de migdale se amestecă cu zahărul pudră și se mai trece prin râșniță, pentru a o face cât mai fină și uniformă.

Nu vă împiedicați de folosirea unei râșnițe, acum se găsesc la prețuri foarte bune și diverse modele.

Am încercat să folosesc și mixerul dar nu reușește să facă făina atât de fină cum o face râșnița.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 4
Pas 5

Apoi treceți amestecul de migdale cu zahăr pudră prin sită, să excludeți eventualele bucăți mici de nuci sau cristale de zahăr grunjoase.

Așa veți obține macarons cu suprafața de sus netedă și perfectă.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 5
Pas 6

După cum spuneam mai sus, la ingrediente, puteți să faceți macarons cu alte fainuri de nuci - aici am amestecat zahărul pudră cu alune de pădure.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 6
Pas 7

Iar aici cu semințe de dovleac. Ies minunat și cu semințe de floarea-soarelui, dacă le căliți puțin, macarons vor avea aromă de halva...

Deci, râșnița va oferă și posibilitatea să nu va blocați în făina de migdale, care este destul de scumpă și nu întotdeauna la îndemână.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 7
Pas 8

Așterneți cu hârtie de copt o tavă de cuptor clasic, ingredientele de mai sus sunt exact pentru o tură de macarons, adică 50 de jumătăți sau 25 de macarons asamblate.

Încercați să tăiați hârtia cât mai exact pe dimensiunea tăvii.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 8
Pas 9

Acum începem efectiv procesul:

Treceți albușurile într-un bol mai mare și începeți să mixați la viteza cea mai mică, timp de 1 minut.

Eu pun telefonul cu timerul lângă mine și mă ghidez după el, să fie precizie cât mai bună.

 

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 9
Pas 10

Apoi în următoarele 3 minute adăugați treptat zahărul și continuați să mixați la viteza mica.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 10
Pas 11

Mai mixați încă 1 minut la viteza mica până se dizolvă complet zahărul și bezeaua este fermă și albă.

Apoi opriți mixerul și curățați bine paletele de albușuri cu spatula.

Dacă până aici nu v-a ieșit bezeaua așa ca în poză, dacă este lichidă și moale - va opriți, o aruncați, mai citiți o dată instrucțiunile de mai sus și reluați procesul.

Nu mai merge să resuscitați o bezea prost bătută și veți strica toată tura de macarons degeaba.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 11
Pas 12

Macaronage:

Acum adăugați peste albușurile bătute făina de migdale cu zahăr pudra și începeți procesul numit "macaronage" - adică o amestecare cu mișcări circulare specifice.

Găsiți video simple cu acest proces pe Youtube și Google, nu vreau să insist pe el, ca să nu vă încurc cu prea multe detalii.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 12
Pas 13

In principiu ideea este să amestecați o dată cu spatula în cerc(sa ștergeți bine și bolul, de aici și necesitatea să fie de silicon), pe marginile bolului, și apoi o mișcare de apăsare pe mijlocul compoziției - și tot așa...

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 13
Pas 14

Când compoziția devine mai uniformă, neapărat curățați spatula cu o lingură, bezeaua care rămâne pe ea va are mici particule neamestecate cu făina și va strica din textura finală de macarons.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 14
Pas 15

Când ați terminat macaronage-ul bezeaua curge în forma de bandă de pe spatulă, nu se rupe bucăți.

Dacă nu este așa, mai amestecați puțin.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 15
Pas 16

Acum introduceți duiul în pos și mutați bezeaua în el.

Eu de obicei pun poșul într-o cană mare și este mult mai ușor de manevrat.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 16
Pas 17

Formare și coacere:

Cu resturile de bezea din bol și spatula ungeți puțin colțurile interioare a hârtiei de copt din tavă.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 17
Pas 18

Apăsați, aranjați și așa hârtia va adera foarte bine la forma, nu va aluneca în procesul de lucru cu macarons-urile.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 18
Pas 19

Acum țineți perfect vertical și presați poșul, formați mici cercuri rotunde pe hârtie.

Poate nu le veți face uniform din prima, dar nici nu va recomand să vă apucați de desenat cercuri pe hârtie, bezeaua oricum va avea tendința să nu țină perfect forma.

Nici formele de silicon pentru macarons nu sunt ok, nu cheltuiți bani degeaba.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 19
Pas 20

Aici vedeți macarons imediat după formare.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 20
Pas 21

Bateți tava de masa de 15-20 de ori(in această rețetă) pentru a scoate cât mai eficient bulele de aer rămase în bezea.

Pentru a nu deranja vecinii, eu aștern un prosop dedesubt și țin ușor cu degetele hârtia în procesul de lovire.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 21
Pas 22

Dacă mai observați bule de aer rămase, le atingeți și spargeți ușor cu o scobitoare.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 22
Pas 23

Uscare:

Lăsați macarons-urile la uscat în tava, pe masa din bucătărie timp de 1.5 - 2 ore.

Timpul depinde de umiditatea din cameră și afara, deci vă orientați, important este să faceți testul cu degetul - dacă la atingere deasupra bezelele sunt netede, ușor uscate și nu se lipesc de deget, sunt gata.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 23
Pas 24

Coacere-răcire:

Coaceți macarons în cuptorul preîncălzit la 120-150 de grade timp de 10-15 minute. Asta ar fi în teorie, dar în realitate vă orientați după cuptorul dvs.

Întotdeauna recomand să începeți cu temperatura mai mică - 120 de grade, și creșteți dacă vedeți că mai trebuie.

Cuptorul meu le face bine la 125 de grade timp de 15 minute. Dacă măresc macar cu 5 grade temperatura, le explodează și rumenește prea repede.

În poza de aici vedeți macarons coapte exemplar - perfect de albe și netede.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 24
Pas 25

Aici sunt cele bronzate cam mult cu 5 grade în plus la temperatura.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 25
Pas 26

Iar aici sunt cele din făină de dovleac, la fel fustița este mai explodată din cauza temperaturii puțin mai crescute.

Imediat după coacere eu prefer să las macarons în tavă, se mai usucă puțin și ca să le pot mai ușor scoate de pe hârtie. Dar dacă sunt prea coapte, le trageți cu tot cu hârtia din tavă și lăsați la răcit direct pe masă.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 26
Pas 27

După ce s-au răcit complet și le scoateți atent de pe hârtie(vă puteți ajuta cu lama unui cuțit) găsiți perechi cât de cât potrivite la fiecare bezea și le aranjați pe masă.

Le umpleți cu cremă preferată și puneți capacul.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 27
Pas 28

Montare-cremă:

Cel mai simplu este să puneți crema pe macarons dintr-un alt poș cu dui rotund, sau dintr-o pungă tăiată în colț.

Mai sus sunt macarons cu cremă de brânză și afine, aici sunt cu Ganache de ciocolată.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 28
Pas 29

Eu prefer 2 tipuri de cremă pentru macarons - cu brânză și cu Ganache de ciocolată albă sau neagră.

Pentru cremă de brânză amestec: 50g brânză Philadelphia + 50g de unt la temperatura camerei + 2 linguri de zahăr pudră + 2 linguri piure de fructe, coajă lămâie, zeama lămâie(optional).

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 29
Pas 30

Rețeta de Ganache o aveți aici - Cremă-de-ciocolată Ganache.

La fel puteți să faceți și Ganache de ciocolată albă, sau să amestecați Ganache de ciocolată albă cu brânză Philadelphia/Mascarpone.

Puteți umple macarons cu orice cremă preferați, dar este obligatoriu să fie una cât mai densă și groasă, să nu umezească prea mult bezelele și să nu curgă din ele.

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 30
Pas 31

După montare aranjați macarons într-o farfurie sau bol așternut cu șervețele, acoperiți cu un capac sau folie de plastic și lăsați la frigider câteva ore.

Cele mai bune sunt după 12-24 de ore, asta dacă rezistă :)

Sunt minunate ca gust și textură, de senzație, ușor adaptabile la orice preferințe, deci nu ezitați să vă faceți curaj și să începe Aventura Macarons chiar în bucătăria voastră!

Poftă Bună!

Rețetă de Macarons cu cea mai mare reușită - Pas 31

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (adică 25 macarons cu umplutură)
Timp de preparare: 130 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 54

DucaDiana216
Duca Diana (DucaDiana216) 15 Apr 2025, 18:52

Buna ziua. AM facut de mai multe ori aceasta reteta, e foarte buna, dar cateodata imi iese jumatate din macarons lasat. Doar jumatate. Din ce cauza?II coc la 130 cu ventilatie, sunt posati pe mijloc, nu stiu ce gresesc. Va multumesc

lena
Elena (lena) Duca Diana (DucaDiana216) 15 Apr 2025, 19:03

Incercati sa scoateti ventilatia, posibil sa grabeasca coacerea…

DucaDiana216
Duca Diana (DucaDiana216) Elena (lena) 15 Apr 2025, 22:11

Da??La cuptorul asta nu o pot scoate, ramane sa ii fac la cuptorul clasic.Ma gandeam ca hartia de copt nu le place. Va multumesc. 

ElizaDimulescu325
Eliza Dimulescu (ElizaDimulescu325) 26 Sep 2024, 20:20

Rețetă ușoară! Recomand.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AnamariaNan
AnamariaNan 19 Jul 2021, 23:31

Arata super macaronsii dumneavoastra. Oare cu faina de cocos se pot face? Nu am gasit nici faina de migdale, nici migdale, cand am fost la cumparaturi...doar faina de cocos si faina de grâu am in casa. Din cate am citit, din faina de grau nu se pot face macaronsii dar din cea de cocos?! Banuiesc ca sunt si alte proportii la restul ingredientelor?! Va multumesc frumos anticipat!

lena
Elena (lena) AnamariaNan 20 Jul 2021, 06:07

Nici cu cea de cocos nu merge, este foarte absorbanta si greu de folosit anume aici.

missyx
missyx 20 Mar 2021, 00:56

Iată! Doar ca am dublat toate Ingredientele, dar s-au primit doar 15 bucăți întregi, adică 30 jumătăți. De ce? Le-am făcut prea mari? Nu mi se par mari. Și nu știu cind îs gata, le-am scos din cuptor intuitiv. Cum se verifica?

Și mi se pare ca aluatul a fost prea gros totuși. Trebuia sa mai mestec cred.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) missyx 20 Mar 2021, 06:44

Sunt mai mari, dar nu e o problema, in timp exersati si vor iesi tot mai bine. Recomand sa nu puneti cacao deocamdata, lucrati reteta simpla si pe urma mai schimbati.

La fel si cu verificatul daca sunt gata, optim ar fi sa va uitati dupa timp. Dar fiecare cuptor cu specificul lui si gasiti timpul perfect exersand cu al dvs.

Spor!

tiki
tiki 08 Dec 2020, 07:16

Buna Lena. Te rog sa-mi spui daca macarons se pastreaza mai mult timp? Si cum ? In ce ? Sau numai bezeaua si cand e nevoie sa o umplu ?Multumesc !

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 08 Dec 2020, 08:37

Hei Sanda, te apuci deja de pregatirile pt Craciun?!

Deci, cojile de macarons le poti tine 1-2 saptamaini intr-un container ermetic si la rece. Recomand sa asterni si niste servetele in el, va absorbi condensul si umezeala, sa nu se inmoaie bezeaua.

Cu 3-4 zile inainte de Craciun le umpli cu crema si la fel se tin la rece. Ele au nevoie sa se “impace” cu crema cateva zile, dar prea mult s-ar putea sa le umezeasca.

Te pup si spor!🤗

tiki
tiki Elena (lena) 09 Dec 2020, 09:00

Hello. Multumesc mult. Am facut numai asa de proba. Azi vreau sa experimentez cateva cu nuca. Da, fac exercitii ptr. Craciun . Sarbatori fericite si te pup, daca nu ne mai "vedem" pe aici.
 

tiki
tiki 07 Dec 2020, 18:07

Nu am facut pana acuma ca nu am avut cuptor performant. Cand l-am cumparat (in august) m-am gandit la aceasta reteta, dar pana m-am invatat  cu cuptorul, a mai trecut vremea. Aseara m-am hotarat sa incerc. M-am uitat si la cateva videouri, dar am facut aceasta reteta. Mi-au iesit 8 buc (16 jumatati). Unele au iesit mai schioape din vina mea. Nu am citit decat dupa,... ca se lasa in tava sa se raceasca.  Eu am inceput sa le scot imediat, si mi-a ramas putina bezea lipita pe hartie la vreo 3, apoi m-am ajutat cu un cutit, dar tot calde le-am scos.Crema nu am facut, ca aveam nutela in frigider si eram curioasa de bezea. Ce sa spun ? Eu nu sunt cu dulcele si ptr. mine a fost groaznic de dulce. Am mancat una aseara. Mai mananc si deseara una...sa vad, ca cica-s mai bune. Voi mai face precis, ca le-am spus copiilor si ei vor. Eu fac niste bezele pe care le lipesc cate doua cu o crema si mi-au semanat  tare cu acelea. Realitatea e ca nu am mancat niciodata, ca sa stiu daca gustul e acelasi ca la mine, dar cred ca da, fiind aceleasi ingrediente. Multumesc de reteta. Desi nu sunt prietena cu colorantul, poate o sa cumpar...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Corina
Corina 13 Apr 2020, 17:10

Multumesc mult pentru reteta. Nu au iesit chiar perfecte, dar fiind prima oara, sunt foarte multumita de rezultat: gust, consistenta perfecte. Am cateva comentarii care pot fi de ajutor:

1. am pus 50% mai putin zahar (si pudra, si tos) si au iesit foarte bine.

2. am inceput sa bat albusul ca in instructiuni, am adaugat zaharul, dar nu s-a intarit. Asa ca am continuat sa le bat la viteza mai mare si dupa ~ 10 minute compozitia s-a intarit. Nu a fost nevoie sa o iau de la inceput 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 26 Nov 2019, 14:50

Super reteta! Am facut ieri cu faina de alune... am avut ceva emoții, mai ales ca prima bezea nu s-a întărit, dar am insistat sa fac rețeta asa ca am mai încercat 😊 insa am observat ca la viteza cea mai mica nu se pornea deloc bezeau si am mărit viteza. In rest toți pașii dupa rețetă.

Azi am facut crema finetti cu nuci de pe site si am asamblat o parte. Restul o sa le umplu cu ganache... sa vad diferența. Dar acestea cu finetti nu arata rău... vedem la degustare cum vor fi apreciați 😉 Merci Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) Ana Cozonac (Anisoara89) 08 Dec 2019, 20:52

Si degustarea a fost foarte apreciată, atât la cei cu finetti cat si cei cu ganache cu ciocolată neagră. Superbi au fost 😉

NiculitaIna571
Niculita Ina (NiculitaIna571) 06 Nov 2019, 21:28

Buna Lena! Am facut si eu receta asta in sfârșit căci de mult timp tot aveam de gând.

Prima parte de albus nu mi-a iesit si a 2-a doar la viteza mare s-a primit.

Am vrut sa te intreb daca ai ceva sfaturi referitor la macaronsele colorate? Din ce le-as putea obține ?

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Niculita Ina (NiculitaIna571) 06 Nov 2019, 21:31

Macarons colorate doar cu niste colorant gel, altele vor inmuia prea mult albusul si nu vor iesi.😉

IrinaBaxan283
Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 Sep 2019, 18:38

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 Sep 2019, 19:33

Arata foarte bine! Bravo👍👍👍

Arată toate comentariile