Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări

Am auzit de vărzări și mai înainte dar anume acum mi-a venit pofta și cheful să le încerc după propria rețetă. Oricum plăcintele cu varză sunt printre preferatele noastre, cel mai des le făceam rulate ca aici, dar am zis acum să le modelez într-o formă clasică rotundă, folosind aluatul minunat de la Pirojki cu cartofi.

Și am dat lovitura! A mâncat Maria mea (mofturoasă la mâncare) vreo 3 vărzări din prima, că m-am și speriat să nu-i fie rău. Și nu este deloc gurmandă sau pofticioasă, este copilul care refuză prăjitura sau tort mai întotdeauna și uimește toată lumea prin asta.

Deci, aceste plăcinte vărzări au ieșit perfecte după părerea mea - aluatul este moale, pufos și foarte fraged, nu te îneci cu el. Varza este fresh și se potrivește perfect cu aroma și textura aluatului. Puteți folosi în rețetă la fel de bine varză nouă și călită, sau o combinați cu puțină varză murată (eu am avut puțină varză tocată murată și am folosit-o aici cu succes).

Ingrediente

Varză albă
700 g
puteți să combinați și cu varză murată tocată
Ceapă albă
1 buc
   
Ulei
50 ml
pentru a căli varza
Sare
2 lingurite
   
Piper negru măcinat
0.5 lingurite
   
Ouă
1 buc
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
250 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
125 ml
pentru aluat
Zahăr
1 lingura
   
Drojdie instant
11 g
   
Făină albă
3 pahare
aproximativ ar fi 400-500g, vedeți pe parcurs ce frământați câtă făină folosiți exact.

Pași de urmat

Pas 1

Încălziți bine 50ml de ulei într-o tigaie mare și adâncă, adăugați ceapa tăiată bucățele mici și o căliți până începe să se rumenească.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 1
Pas 2

Adăugați peste ceapă varza tăiată fâșii subțiri, amestecați și mai căliți împreună încă 10-15 minute la foc mediu.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 2
Pas 3

Dacă folosiți varză murată tocată, acum e momentul să o adăugați, când varza dulce s-a mai călit și lăsat.

Deci puneți varza murată, amestecați bine și mai căliți încă 15 minute.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 3
Pas 4

La final, când varza începe să se rumenească, potriviți totul de sare și adăugați puțin piper negru, amestecați bine.

Închideți focul și lăsați să se răcească aproximativ 1 oră, timp în care vom pregăti aluatul pentru plăcintele vărzări.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 4
Pas 5

Așa cum am spus mai sus, am folosit pentru plăcinte aluatul de la Pirojki cu cartofi.

Deci urmăriți cu atenție pașii 5-8 din rețeta de Pirojki și veți obține un aluat foarte plăcut, moale și nelipicios. Lăsați să crească aproximativ 30-40 de minute la temperatura camerei.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 5
Pas 6

După acest timp îl tăiați în 16 bucăți uniforme și formați biluțe din ele.

Lăsați 10 minute pe masă să se odihnească.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 6
Pas 7

Apoi luați fiecare bilă și o aplatizați bine cu mâinile, să formați un cerc de aproximativ 8-10cm în diametru.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 7
Pas 8

În mijloc puneți 2 linguri de varză călită.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 8
Pas 9

Aduceți spre mijloc laturile opuse și le lipiți bine.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 9
Pas 10

Colțurile rămase le desfaceți ușor și la fel le lipiți spre mijlocul plăcintei, să se închidă toate găurile.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 10
Pas 11

Plăcintele astfel formate le puneți pe o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt, aplatizați bine cu mâinile și lăsați 20 de minute la crescut.

În acest timp puteți da drumul la cuptor, să se încălzească bine la 200 de grade.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 11
Pas 12

Acum le ungeți bine deasupra cu un ou bătut și puneți în cuptor pentru 15-20 de minute, sau până se rumenesc frumos.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 12
Pas 13

După copt lăsați să se răcească puțin și apoi le serviți.

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 13
Pas 14

Mi-a plăcut mult la aceste plăcinte și aluatul că sunt la fel de bune și a 2-a zi, deloc nu se întăresc, chiar parcă au și mai multă savoare când sunt reci.

Poftă Bună!

Plăcinte pufoase cu varză, sau Vărzări - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 16 buc
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Veronica P
Veronica P 18 Aug 2019, 19:39

Au iesit foarte bune, partenerul mi-a spus ca seamana un pic cu aluatul de covrigi. Am observat insa ca a doua zi sunt mult prea moi pentru gustul meu, oare se pot congela inainte de coacere, ca sa le poti gati cand ai pofta?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Veronica P 19 Aug 2019, 16:17

Decongelatul tot nu este un proces rapid, dar cred ca ar merge de incercat.

Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic 10 Dec 2022, 18:34

Lena, acest aluat e minunat! Usor de lucrat, gustos ,pufos....eu am facut cu telemea si cu mar....

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: