Întotdeauna sunt în căutarea combinațiilor perfecte de ingrediente și mai ales la favorita noastră - rețeta de dulceață de căpșuni. Copiii demult mi-au spus că preferă varianta în formă de gem de căpșuni și m-am conformat, dar totuși simțeam nevoia la el de un gust mai fresh, o culoare și mai intensă, aromă și mai accentuată. Am găsit soluția în rubarbă - o plantă perenă din care se folosesc în alimentație doar tijele, are gust pronunțat de acru și fără o aromă intensă care să acopere gustul și aroma căpșunilor. De fapt combinația de rubarbă și căpșuni este una foarte exemplară și populară, nu am inventat nimic nou, doar am aplicat chestia asta și la dulceață de căpșuni.
Rubarbă ar fi ca o cantitate mai mare de lămâi pe care le-ați folosi, dar mai aduce un plus de textură și pectină pentru gelifiere mai uniformă. Proporțiile de mai jos le puteți modifica după cum vă place, cred că merge de pus 1:1 căpșuni cu rubarbă, dar eu totuși le-am vrut mai dominante.
Eu cresc rubarbă în grădină, dar este din semințe și durează vreo 2-3 ani până se dezvoltă bine și pot s-o folosesc la maxim (dacă aveți grădină să o plantați, este perenă, foarte bună și cu multe proprietăți subestimate). Așa că deocamdată mă bucur mult când o găsesc în supermarket - luna trecută am văzut-o în Lidl și Carrefour, de exemplu.
Și ca ultima observație - rubarbă este foarte folosită și indicată în deserturile low-carb, deci amatorii de bunătăți fără remușcări s-o aveți în vedere!