Această ciorbă este preferata noastră de foarte mult timp, de obicei o găteam după rețeta clasică de Ciorbă Rădăuțeană, dar de când cu regimul low-carb a trebuit s-o adaptez și pentru mine. Copiii nu au observat diferența, și eu am savurat ciorba fără remușcări! (Pâinea din poză este lângă porția soțului:)
Am folosit legume rădăcinoase la această variantă de ciorbă rădăuțeană, dar am făcut așa ca să-și lase aroma și gustul doar în supa de carne. Apoi le dau la o parte și în ciorba finală pun legume low-carb - ardei gras, o ceapă mică, fasole păstăi și minunata țelină tije (Apio). Țelina se poate înlocui cu dovlecei cubulețe, sau faceți fără ea.
Este o minunată variantă de cină low-carb, delicioasă, sățioasă și gustoasă - bună și pentru regimul LCHF (Low Carb High Fat), dar și pentru cei care vor să reducă consumul de carbohidrați din alte motive (diabet, etc).
Recomand neapărat să cumpărați pui hrănit natural, cât mai bio, cu acele straturi de grăsime galbenă.
Tranșați în bucăți medii (eu am scos pieptul și l-am folosit la altă mâncare) și puneți în oala de ciorbă.
Peste carne adăugați morcovul, țelina, rădăcina de pătrunjel și 1 ceapă.
Turnați apă cât să acopere bine toate ingredientele și puneți la fiert.
Nu uitați să scoateți spuma când începe să fiarbă și puneți 2 frunze de dafin.
Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 1 oră/1 oră și jumătate, sau mai mult, până este gătită bine carnea.
Eu am fiert puiul în Multicooker, cu timer-ul (1 oră jumătate, pui din comerț) pe regimul Stew. Trebuia să plec și nu aveam timp s-o urmăresc pe aragaz.
Asta e o bună chestie pentru mămicile ocupate!
Acum scoateți toate legumele și carnea din supă (într-o sită sau bol), le lăsați la o parte să se răcorească.
Zeama de la supă eu prefer s-o mai trec prin sită, dar este opțional.
Pregătiți legumele care vor merge efectiv în supă - țelină apio, fasole păstăi, ardei și o ceapă mică.
Neapărat le tocați cubulețe cât mai mici.
Puneți în oala cu supă de carne și lăsați să fiarbă domol timp de 30 de minute.
După acest timp adăugați în ciorbă carnea de pui ruptă bucățele.
Într-un bol amestecați bine 3 gălbenușuri cu smântâna.
Adăugați încet 5-7 polonice de supă fierbinte în această compoziție, amestecați continuu cu telul.
Apoi treceți totul înapoi în oala cu ciorbă.
Adăugați usturoiul pisat, pătrunjelul tocat, puțin piper negru măcinat și potriviți de sare.
Amestecați bine și o lăsați 2-3 minute la foc mare până doar ÎNCEPE să fiarbă!
Este important acest detaliu cu fiertul la final, dacă va clocoti prea mult se coagulează gălbenușurile și zeama nu are aspect mat. Gustul nu se strică, e mai mult o chestie de aspect.
După ce închideți focul, puneți capacul și o lăsați 15-30 de minute să se pătrundă.
Eu am servit ciorba fără pâine, dar copiii și soțul au preferat invers.
Merge minunat dreasă cu puțin oțet de mere (1-2 linguri) și un ardei iute.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.