Rață la cuptor cu portocale

Rață la cuptor cu portocale

Deci în primul rând, pentru această rețetă minunată și "sofisticată" aveți nevoie de: 1 bucată rață întreagă, 1 portocală și puțin piper cu sare. Am scris repede asta pentru ca să nu vă sperie titlul pompos, pe mine chiar mă bloca combinația și ziceam că această rață cu portocale este prea complicată și de fițe.

Până a venit cheful și curajul să mă joc puțin în bucătărie și am gătit-o anume așa, în cel mai simplu mod posibil. A fost un succes enorm de la prima bucățică, de atunci o fac periodic și o devorăm efectiv cu toții. Aroma de portocală este foarte fină și se pupă perfect cu coaja crocantă și gustul minunat al cărnii de rață coaptă.

Nu aveți nevoie de sosuri speciale, rața având pielea mai grasă face o crustă super-delicioasă și crocantă, dar carnea rămâne fragedă, tot secretul este s-o gătiți cu câteva recomandări generale și simple.

Ingrediente

Rață întreagă
1 buc
rața mea a fost aproximativ de 2kg
Portocale
1 buc
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Vă recomand în primul rând să curățați bine rața de impurități și o spălați insistent pe toate părțile.

Tăiați vârfurile ascuțite de la aripi, nu recomand să le puneți în cuptor - în primul rând se usucă de tot și nu aveți ce mânca de pe ele, și să vedeți ce formă va avea rața coaptă cu aceste vârfuri arse și ridicate ca niște țepi :)

Deci tăiate fără milă și puse la vreo supă, eventual păstrate la congelator și puneți printre sarmale când fierb (dau gust fain).

Rață la cuptor cu portocale - Pas 1
Pas 2

Și neapărat tăiați/scoateti atent cu un cuțit glandele de grăsime de pe coadă, sunt chiar în capatul cozii de la spate.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 2
Pas 3

Pe o farfurie radeți coaja de la o portocală bine spălată cu apă fierbinte (puteți bineînțeles lua și portocala bio, netratată).

Nu insistați mult pe partea mai deschisă, ne trebuie doar suprafața subțire portocalie.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 3
Pas 4

La coaja de portocală adăugați 1 lingură de sare, jumate de linguriță piper măcinat și amestecați bine.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 4
Pas 5

Cu această combinație de arome ungeți rața pe toate părțile, chiar și pe interior.

Se poate lăsa rața la marinat câteva ore sau peste noapte, dacă aveți timp. Eu o fac și imediat când mă grăbesc, oricum e bună tare.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 5
Pas 6

Portocala rămasă (după ce i-ați ras coaja) se taie în 5-6 bucăți mari și le băgați în burta de la rață.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 6
Pas 7

Prindeți burta cu câteva scobitori să se închidă bine. Oricum în timpul coacerii se desface, dar mai ține aromele și aburii înăuntru.

Observați că am pus rața într-o tavă compactă de cuptor, atât cât să încapă perfect. Dacă luați tavă mare, zeama și grăsimea se întind pe toată tava, ard și rezultatul e puțin altfel.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 7
Pas 8

Acoperiți tava cu capac, folie de aluminiu sau pungă de copt și o dați în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 oră.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 8
Pas 9

După 1 oră scoateți folia de pe tavă și folosind pensula ungeți rața cu zeama și grăsimea din tava.

Puneți înapoi în cuptor pentru încă 30 de minute.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 9
Pas 10

La fiecare 10 minute o mai ungeți deasupra cu zeama și grăsimea lăsată.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 10
Pas 11

La final obținem o piele rumenită, crocantă și uniform coaptă - e perfectă, nu-i așa?

După cuptor o lăsați vreo 15 minute în tava să se tempereze, răcorească.

Rață la cuptor cu portocale - Pas 11
Pas 12

Noi am servit-o cu salată fresh de legume și un orez cu lămâie. Este perfectă și cu niște cartofi piure sau copți, după preferințe.

Poftă Bună!

Rață la cuptor cu portocale - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (4-6 persoane)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

andi
andi 13 Dec 2018, 14:00

Culmea coincidentei. Tot astazi am primit un mail de la alt site. Foarte interesant de citit, ti-l redirectionez, sper sa ajunga. Asta nu inseamna ca reteta nu e interesanta, ca95% din retetele tale.Cu drag, Andi..

RoscaNeamtuAda412
Ada Rosca Neamtu (RoscaNeamtuAda412) 19 Dec 2018, 16:25

merge cu rata de tara ?

lena
Elena (lena) Ada Rosca Neamtu (RoscaNeamtuAda412) 19 Dec 2018, 16:35

Merge, dar o tineti putin mai mult sub folie, daca e mai batrana :)