Rață la cuptor cu portocale
Deci în primul rând, pentru această rețetă minunată și "sofisticată" aveți nevoie de: 1 bucată rață întreagă, 1 portocală și puțin piper cu sare. Am scris repede asta pentru ca să nu vă sperie titlul pompos, pe mine chiar mă bloca combinația și ziceam că această rață cu portocale este prea complicată și de fițe.
Până a venit cheful și curajul să mă joc puțin în bucătărie și am gătit-o anume așa, în cel mai simplu mod posibil. A fost un succes enorm de la prima bucățică, de atunci o fac periodic și o devorăm efectiv cu toții. Aroma de portocală este foarte fină și se pupă perfect cu coaja crocantă și gustul minunat al cărnii de rață coaptă.
Nu aveți nevoie de sosuri speciale, rața având pielea mai grasă face o crustă super-delicioasă și crocantă, dar carnea rămâne fragedă, tot secretul este s-o gătiți cu câteva recomandări generale și simple.
Ingrediente
●
Rață întreagă
1 buc
rața mea a fost aproximativ de 2kg
●
Piper negru măcinat
0.5 lingurite
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Vă recomand în primul rând să curățați bine rața de impurități și o spălați insistent pe toate părțile.
Tăiați vârfurile ascuțite de la aripi, nu recomand să le puneți în cuptor - în primul rând se usucă de tot și nu aveți ce mânca de pe ele, și să vedeți ce formă va avea rața coaptă cu aceste vârfuri arse și ridicate ca niște țepi :)
Deci tăiate fără milă și puse la vreo supă, eventual păstrate la congelator și puneți printre sarmale când fierb (dau gust fain).
Pas 2
Și neapărat tăiați/scoateti atent cu un cuțit glandele de grăsime de pe coadă, sunt chiar în capatul cozii de la spate.
Pas 3
Pe o farfurie radeți coaja de la o portocală bine spălată cu apă fierbinte (puteți bineînțeles lua și portocala bio, netratată).
Nu insistați mult pe partea mai deschisă, ne trebuie doar suprafața subțire portocalie.
Pas 4
La coaja de portocală adăugați 1 lingură de sare, jumate de linguriță piper măcinat și amestecați bine.
Pas 5
Cu această combinație de arome ungeți rața pe toate părțile, chiar și pe interior.
Se poate lăsa rața la marinat câteva ore sau peste noapte, dacă aveți timp. Eu o fac și imediat când mă grăbesc, oricum e bună tare.
Pas 6
Portocala rămasă (după ce i-ați ras coaja) se taie în 5-6 bucăți mari și le băgați în burta de la rață.
Pas 7
Prindeți burta cu câteva scobitori să se închidă bine. Oricum în timpul coacerii se desface, dar mai ține aromele și aburii înăuntru.
Observați că am pus rața într-o tavă compactă de cuptor, atât cât să încapă perfect. Dacă luați tavă mare, zeama și grăsimea se întind pe toată tava, ard și rezultatul e puțin altfel.
Pas 8
Acoperiți tava cu capac, folie de aluminiu sau pungă de copt și o dați în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 oră.
Pas 9
După 1 oră scoateți folia de pe tavă și folosind pensula ungeți rața cu zeama și grăsimea din tava.
Puneți înapoi în cuptor pentru încă 30 de minute.
Pas 10
La fiecare 10 minute o mai ungeți deasupra cu zeama și grăsimea lăsată.
Pas 11
La final obținem o piele rumenită, crocantă și uniform coaptă - e perfectă, nu-i așa?
După cuptor o lăsați vreo 15 minute în tava să se tempereze, răcorească.
Pas 12
Noi am servit-o cu salată fresh de legume și un orez cu lămâie. Este perfectă și cu niște cartofi piure sau copți, după preferințe.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(4-6 persoane)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
20 min
Data publicării: