Prăjitură cu ciocolată și vin roșu Rețetă VIDEO
Am făcut eu multe rețete de prăjituri cu ciocolată, le găsiți toate pe site, dar această prăjitură cu ciocolată și vin este o concurență serioasă și bate la gust multe negrese clasice. Vinul aici este pentru aromă fină, care practic nu se simte, și pentru textura deosebit de pufoasă și fragedă. În plus scorțișoara din compoziție face aromele și mai faine, nucile și stafidele dau un plus de textură dar se pot omite. Bineînțeles eu recomand să folosiți vin roșu, aici am folosit un minunat Pinot-Noir de la Crama Ceptura, dar la o nevoie merge și vinul alb.
Maria mea mică nu iubește deserturile clasice (cere ardei și roșii în loc de prăjitură :)), dar aici a savurat porția ei de prăjitură cu ciocolată până la ultima fărâmitură! Este foarte fragedă, pufoasă, ușoară, ciocolatoasă, aromată - aș zice că este una din cele mai perfecte prăjituri cu ciocolată, cred că s-ar potrivi minunat și cu un vin fiert de casă...
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Zahăr
200 g
eu am pus zahăr brut de trestie
●
Ciocolată neagră/amăruie
120 g
●
Scorțișoară
1 lingurita
●
Praf de copt
3 lingurite
●
Vin roșu demisec
125 ml
●
Nuci tocate
60 g
oricare vă plac - migdale, nuci românești, alune de pădure, etc.
●
Stafide
40 g
puteți înlocui cu merișoare, vișine, agrișe uscate
●
Dulceață
4 linguri
aici am folosit dulceață de căpșuni, dar puteți înlocui cu oricare vă place - vișine, cireșe, caise, prune, etc.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol mic rupeți 50g de ciocolată neagră și o topiți pe baie de aburi sau la microunde.
Pas 2
Într-un pahar gradat măsurați 125ml de vin roșu demisec, aici am folosit Pinot-Noir de la Crama Ceptura.
Pas 3
Într-un alt bol mai mare măsurați făina, adăugați scorțișoara, cacao și sarea.
Pas 4
Puneți nucile, stafidele și praful de copt, amestecați bine toate ingredientele.
Pas 5
Acum ne apucăm efectiv de gătit prăjitura:
- într-un bol mare puneți 250g de unt moale la temperatura camerei, adăugați zahărul și amestecați bine cu mixerul;
Pas 6
- Adăugăm câte unul ouăle, după fiecare mixați bine compoziția;
Pas 7
- Puneți făina cu nuci și cacao, turnați vinul și amestecați bine compoziția cu un tel sau mixer;
Pas 8
- La final turnați cele 50g de ciocolată topită, amestecați din nou.
Pas 9
Turnați aluatul într-o tavă de cuptor (de 28-30cm) așternută cu hârtie de copt.
Nivelați uniform cu o spatulă sau lingură.
Pas 10
Se coace în cuptorul preîncălzit la 175 de grade timp de 40-45 de minute, dar oricum faceți testul scobiturii înainte s-o scoateți.
Lăsați să se răcească complet în tavă timp de 2-3 ore.
Pas 11
Acum scoateți atent bordurile tăvii (treceți puțin cu cuțitul pe la margini), mutați prăjitura pe o farfurie sau platou.
Ungeți deasupra cu 4-5 linguri din dulceața preferată.
Pas 12
Topiți într-un bol 70g de ciocolată neagră împreună cu 50g de unt, amestecați bine și această glazură o turnați peste stratul de dulceață.
Nivelați și distribuiți atent cu o lingură.
Pas 13
La urmă mai puneți deasupra niște nuci mărunțite sau fulgi de migdale și sunteți gata.
O puteți servi imediat cu glazura așa mai lichidă.
Pas 14
Dacă o puneți la frigider pentru 1 oră, glazura se întărește și este mai ușor de manevrat, porționat și servit.
Am observat a 2-a zi că are textura un pic mai fermă din cauza că a stat la rece, dar oricum a fost fragedă și pufoasă.
Pas 15
Recomand cu mare drag rețeta, este chiar deosebit de bună și interesantă.
Poftă Bună!
Cantitate:
1500 g
(15 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: