Prăjitură cu ciocolată și vin roșu Rețetă VIDEO

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu

Am făcut eu multe rețete de prăjituri cu ciocolată, le găsiți toate pe site, dar această prăjitură cu ciocolată și vin este o concurență serioasă și bate la gust multe negrese clasice. Vinul aici este pentru aromă fină, care practic nu se simte, și pentru textura deosebit de pufoasă și fragedă. În plus scorțișoara din compoziție face aromele și mai faine, nucile și stafidele dau un plus de textură dar se pot omite. Bineînțeles eu recomand să folosiți vin roșu, aici am folosit un minunat Pinot-Noir de la Crama Ceptura, dar la o nevoie merge și vinul alb.

Maria mea mică nu iubește deserturile clasice (cere ardei și roșii în loc de prăjitură :)), dar aici a savurat porția ei de prăjitură cu ciocolată până la ultima fărâmitură! Este foarte fragedă, pufoasă, ușoară, ciocolatoasă, aromată - aș zice că este una din cele mai perfecte prăjituri cu ciocolată, cred că s-ar potrivi minunat și cu un vin fiert de casă...

Ingrediente

Ouă
4 buc
   
Unt
300 g
   
Zahăr
200 g
eu am pus zahăr brut de trestie
Ciocolată neagră/amăruie
120 g
   
Cacao
2 linguri
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Sare
0.25 lingurite
   
Praf de copt
3 lingurite
   
Vin roșu demisec
125 ml
   
Nuci tocate
60 g
oricare vă plac - migdale, nuci românești, alune de pădure, etc.
Stafide
40 g
puteți înlocui cu merișoare, vișine, agrișe uscate
Dulceață
4 linguri
aici am folosit dulceață de căpșuni, dar puteți înlocui cu oricare vă place - vișine, cireșe, caise, prune, etc.
Făină albă
180 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mic rupeți 50g de ciocolată neagră și o topiți pe baie de aburi sau la microunde.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 1
Pas 2

Într-un pahar gradat măsurați 125ml de vin roșu demisec, aici am folosit Pinot-Noir de la Crama Ceptura.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 2
Pas 3

Într-un alt bol mai mare măsurați făina, adăugați scorțișoara, cacao și sarea.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 3
Pas 4

Puneți nucile, stafidele și praful de copt, amestecați bine toate ingredientele.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 4
Pas 5

Acum ne apucăm efectiv de gătit prăjitura:

- într-un bol mare puneți 250g de unt moale la temperatura camerei, adăugați zahărul și amestecați bine cu mixerul;

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 5
Pas 6

- Adăugăm câte unul ouăle, după fiecare mixați bine compoziția;

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 6
Pas 7

- Puneți făina cu nuci și cacao, turnați vinul și amestecați bine compoziția cu un tel sau mixer;

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 7
Pas 8

- La final turnați cele 50g de ciocolată topită, amestecați din nou.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 8
Pas 9

Turnați aluatul într-o tavă de cuptor (de 28-30cm) așternută cu hârtie de copt.

Nivelați uniform cu o spatulă sau lingură.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 9
Pas 10

Se coace în cuptorul preîncălzit la 175 de grade timp de 40-45 de minute, dar oricum faceți testul scobiturii înainte s-o scoateți.

Lăsați să se răcească complet în tavă timp de 2-3 ore.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 10
Pas 11

Acum scoateți atent bordurile tăvii (treceți puțin cu cuțitul pe la margini), mutați prăjitura pe o farfurie sau platou.

Ungeți deasupra cu 4-5 linguri din dulceața preferată.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 11
Pas 12

Topiți într-un bol 70g de ciocolată neagră împreună cu 50g de unt, amestecați bine și această glazură o turnați peste stratul de dulceață.

Nivelați și distribuiți atent cu o lingură.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 12
Pas 13

La urmă mai puneți deasupra niște nuci mărunțite sau fulgi de migdale și sunteți gata.

O puteți servi imediat cu glazura așa mai lichidă.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 13
Pas 14

Dacă o puneți la frigider pentru 1 oră, glazura se întărește și este mai ușor de manevrat, porționat și servit.

Am observat a 2-a zi că are textura un pic mai fermă din cauza că a stat la rece, dar oricum a fost fragedă și pufoasă.

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 14
Pas 15

Recomand cu mare drag rețeta, este chiar deosebit de bună și interesantă.

Poftă Bună!

Prăjitură cu ciocolată și vin roșu - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (15 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

paxanu
paxanu 31 Oct 2018, 14:41

Câtă făină?

lena
Elena (lena) paxanu 31 Oct 2018, 15:00

Sunt 180g, am adaugat si la Ingrediente, multumesc de corectie! 😉

Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 09 May 2019, 04:24

Absolut delicioasa prajitura! Am gatit-o de nenumarate ori si de fiecare data s-a mincat atit de repede incit nu am reusit sa-i fac nici o poza. Recomand reteta cu multa incredere, pe cit de simplu de pregatit pe atit de delicioasa!