Am fost foarte surprinsă să fiu lăudată și apreciată anume de copii pentru așa o supă simplă și banală, ba chiar mai mult, am reușit să o impresionez și pe mama soacră cu această supă clară de pui! Deci concluzia mea, cu cât mai mult complic lucrurile(valabil și la ciorbe), cu atât rezultatul are șanse să fie mai imprevizibil, și nu merită efortul. Mi-a ieșit o supă de pui cu gust fin, foarte bună pentru regimuri dietetice, pentru copii, bătrâni, persoane cu probleme digestive, etc.
Baza este supa clară de pui, bineînțeles, dar puteți adăuga în ea apoi orice vă place - tăiței clasici, găluște de griș, tăiței de ou(gen omletă), copiilor le place să adăugăm și 1-2 linguri de porumb dulce conservat. Recomand să alegeți o carne de pui crescut lent, mai bio, dacă aveți resurse de la țară și mai bine! Eu prefer să scot după fierbere carnea din supă, o folosesc să gătesc un pui cu smântână delicios la felul doi.
În primul rând recomand să tranșați puiul, spălați și curățați bine, apoi îl puneți într-o oală mare de 5 litri.
Așa cum am menționat mai sus, alegeți pui crescut lent ca să aveți o supă cu gust complet și bun.
În oala cu carne adăugați rădăcină de țelină, păstârnac, albitură, 1 ceapă, 1 ardei gras și eventual un morcov - toate întregi sau tăiate bucăți mari.
Turnați apă rece, să acopere bine carnea și legumele.
Puneți la foc și când începe să fiarbă, scoateți atent spuma cu o lingură.
Adăugați 2 frunze de dafin și faceți focul mic.
Lăsați să fiarbă încet timp de 1 oră - 1 oră și jumătate - până carnea este moale și pătrunsă bine.
Eu prefer să las capacul întredeschis la oală și chiar am grijă să nu fiarbă prea tare, trebuie doar să bolborosească domol.
După acest timp opresc focul, închid capacul bine și las încă 1 oră să se pătrundă bine supa cu legumele și carnea - să-și lase cât mai mult din arome și gust.
Dar puteți să continuați pașii și fără această oră în plus.
Dar după această oră uitați ce culoare are supa noastră, vă asigur că și gustul e pe măsură!
Acum scot carnea și legumele din cratiță, supa o puteți trece printr-o sită ca să excludeți orice resturi rămase de la legume sau carne.
Din carne fac un Pui cu Smântână, legumele se pot folosi la o Salată de Boeuf, dar de cele mai multe ori eu le arunc.
Puneți într-o farfurie adâncă cele 5 ouă și le mixați bine cu un praf de sare.
Încălziți bine o tigaie de mărime medie, ungeți cu puțin ulei și turnați pe rând câte 1 polonic din amestecul de ouă.
Facem un fel de clătite-omletă subțiri.
Le rumeniți frumos pe ambele părți, se întorc ușor cu o spatulă.
Eu am avut 6-7 clătite subțiri din aceste cantități.
Le tăiați pe lung, benzi cam de 2-3 cm lățime.
Apoi, ca și la tăițeii clasici, felii cât mai subțiri și fine.
Puneți acești tăiței-omletă în oala cu supă clară, aprindeți focul și lăsați până încep să fiarbă.
Potriviți de sare după gust, adăugați și pătrunjelul tocat, după metoda bunicii mele eu pun și o ceapă tocată foarte fin(este opțional dar dă un gust bun, și nu fermentează supa :).
Lăsați să mai fiarbă 1 minut toate și închideți focul.
Acoperiți oala cu capac și lăsați să se pătrundă supa încă 15-30 de minute înainte de servire.
Cum zice mama mea, asta nu e supă banală, este un medicament!
Foarte fină, cu gust complet și domol, elegant, plăcut - chiar recomand s-o aveți în vedere.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.