Piure de Dovleac congelat

Piure de Dovleac congelat

Cât este sezonul dovleacului proaspăt, colorat și zemos voi continua să vă sugerez diverse rețete cu dovleac și metode de conservare (în special acest piure de dovleac la congelator), pentru că merită să-l consumați în cât mai multe forme posibile! Toamna am dovleac permanent în casă, îl țin pe geam dacă e mai mic, pentru decor și atmosferă iar când am chef de vreo plăcintă, chec, prăjitură, sufleu, etc repede îl pun la treabă.

Dacă aveți dovleci mai mari și vă rămâne vreo bucată neutilizată vă sugerez să-l transformați repede în piure și puneți în punguțe portionate la congelator. Este minunat acest piure de dovleac în diverse chec-uri, cheesecake, prăjituri, sufle, terci, budinci și multe altele. Pe lângă culoarea minunată are și mulți nutrienți buni, naturali, la îndemână și ieftini. Mie îmi place mult să pun în kasha de ovăz sau orezul cu lapte a copiilor puțin piure, are o culoare mai veselă și un plus de vitamine.

Am congelat anul trecut și dovleac crud ras, nu mi-a plăcut, a fost apos la decongelare, elastic chiar și după ce l-am călit și preparat termic, deci nu prea recomand.

Metoda de gătire a dovleacului o puteți alege singuri, eu prefer să-l fac la aburi, vedeți în pași detaliile. Se poate pune și la cuptor (iese puțin sec dar puteți pune o cantitate mai mare în cuptor) sau fierbe în apă (e ceva mai apos), sau chiar la microunde cu puțină apă în vasul respectiv. O altă remarcă importantă - recomand să-l congelați în porții mici de 100g, 200g și 500g sau mai mult numai dacă aveți rețeta concretă preferată cu respectivele cantități. Este mai simplu să decongelezi 2 pungi decât să-l puneți pe urmă înapoi în congelator, să vă murdăriți, etc.

Ingrediente

Dovleac
1 kg
   

Pași de urmat

Pas 1

Recomand să cumpărați dovleac la piață, din acela care este tăiat în jumătăți sau cereți să vi-l taie pe loc. Așa vedeți exact dacă are culoare bună și intensă.

Eu am luat unul întreg de la magazin și observați că este cam palid, dar și așa merge. Și apropo, este foarte comod să curățați semințele cu o lingură.

Piure de Dovleac congelat - Pas 1
Pas 2

Pentru fiert la aburi:

 - Curățați de coajă, tăiați cubulețe și puneți în vasul de gătit la aburi. Eu am 2 cratițe suprapuse, în cea de jos pun puțină apă, cea de sus are găuri și pun dovleacul cam până la jumătate.

Pentru gătit la Cuptor:

- Dovleacul îl tăiați felii mari cu tot cu coajă (după copt o dați jos) și puneți în tava de cuptor, ca să nu se usuce îl coaceți acoperit cu capac, folie sau într-o pungă de copt. Este gata când intră ușor cuțitul în pulpă, depinde și de grosimea feliilor timpul de preparare.

 Pentru fiert în apă:

- Dovleacul se taie cubulețe și se pune în cratiță, turnați apă cât să-l acopere și fierbeți până este moale. Apa se scurge și cuburile de dovleac gătit ar fi bine să le puneți la scurs într-o sită.

Piure de Dovleac congelat - Pas 2
Pas 3

Eu îl fac la aburi, este gata cam în 30-40 de minute.

Piure de Dovleac congelat - Pas 3
Pas 4

Neapărat îl verific cu un cuțit, să intre ca în unt :)

Piure de Dovleac congelat - Pas 4
Pas 5

Recomand să-l lăsați vreo jumate de oră la răcorit într-un bol sau cratiță.

Apoi se mărunțește bine cu presa pentru cartofi piure - în acest caz va fi mai neuniform, cu mici bucățele de dovleac. De cele mai multe ori eu îl prefer anume așa.

Piure de Dovleac congelat - Pas 5
Pas 6

Sau îl faceți piure fin și uniform cu blenderul vertical - este perfect așa în cheesecake, soufflé, chec și alte minunății.

Piure de Dovleac congelat - Pas 6
Pas 7

Când s-a răcit complet îl puneți în pungi de congelator - pun punga pe cântar și mă opresc când ajung la greutatea dorită.

Foarte simplu să le notați gramajul și denumirea cu un marker permanent, nu se șterge de pe pungi așa simplu și le găsiți ușor pe polița congelatorului.

Piure de Dovleac congelat - Pas 7
Pas 8

Această tură de dovleac am făcut-o la 200g fiecare pungă - închid ermetic, presez, aranjez uniform și la congelator cu ele. La iarnă doar decongelez porția necesară și sunt gospodină foarte șmecheră :)

Poftă Bună!

Piure de Dovleac congelat - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

BobeicaMariana580
Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 19 Oct 2018, 13:32

Super Lena chiar voi incerca si eu