Cât este sezonul dovleacului proaspăt, colorat și zemos voi continua să vă sugerez diverse rețete cu dovleac și metode de conservare (în special acest piure de dovleac la congelator), pentru că merită să-l consumați în cât mai multe forme posibile! Toamna am dovleac permanent în casă, îl țin pe geam dacă e mai mic, pentru decor și atmosferă iar când am chef de vreo plăcintă, chec, prăjitură, sufleu, etc repede îl pun la treabă.
Dacă aveți dovleci mai mari și vă rămâne vreo bucată neutilizată vă sugerez să-l transformați repede în piure și puneți în punguțe portionate la congelator. Este minunat acest piure de dovleac în diverse chec-uri, cheesecake, prăjituri, sufle, terci, budinci și multe altele. Pe lângă culoarea minunată are și mulți nutrienți buni, naturali, la îndemână și ieftini. Mie îmi place mult să pun în kasha de ovăz sau orezul cu lapte a copiilor puțin piure, are o culoare mai veselă și un plus de vitamine.
Am congelat anul trecut și dovleac crud ras, nu mi-a plăcut, a fost apos la decongelare, elastic chiar și după ce l-am călit și preparat termic, deci nu prea recomand.
Metoda de gătire a dovleacului o puteți alege singuri, eu prefer să-l fac la aburi, vedeți în pași detaliile. Se poate pune și la cuptor (iese puțin sec dar puteți pune o cantitate mai mare în cuptor) sau fierbe în apă (e ceva mai apos), sau chiar la microunde cu puțină apă în vasul respectiv. O altă remarcă importantă - recomand să-l congelați în porții mici de 100g, 200g și 500g sau mai mult numai dacă aveți rețeta concretă preferată cu respectivele cantități. Este mai simplu să decongelezi 2 pungi decât să-l puneți pe urmă înapoi în congelator, să vă murdăriți, etc.