Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui

Eu sunt adepta micului dejun cât mai diversificat, pe pâine punem multe și pate-ul de casă este printre favorite. Îmi place mult noul meu pate delicios din ficat de pui, hummus-ul(inclusiv și cel de linte!), pate-ul de ciuperci, etc. Observați că toate au textura de pastă fină și am vrut să schimb ceva, deci am început experimentele cu pate-ul mai cu zdrențe, inspirat din Rillettes-ul franțuzesc. Rilletes-ul de Rață este unul minunat, deja vi l-am arătat sezonul trecut, azi vă arăt cum fac eu același pate din carnea de pui.

Este absolut minunat, carnea coaptă și scăzută are un gust deosebit, nu am abuzat de mirodenii, doar câteva care să scoată în evidență ingredientul principal, puiul. În plus, se gătește foarte simplu, dar și se păstrează corect la frigider și 1 lună(dar nu rezistă, vă garantez :). Vedeți în pași mai multe detalii despre rețetă și ingrediente, este chiar de salvat și utilizat cât mai des!

Și apropo, pe lângă faptul că e minunat la micul dejun, este și un aperitiv de efect la orice masă - niște mini-sandwish-uri cu rillettes și castraveciori murați vor face senzație.

Ingrediente

Pulpe de pui dezosate
600 g
sunt cam 4 bucăți, ar fi minunat și fie și cu piele!
Unt
100 g
   
Ceapă albă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
2 buc
   
Frunză de dafin
1 buc
puteți adăuga și 1 crenguță mică de cimbru, dacă aveți
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Sare
1 lingurita
   
Vin alb demisec
100 ml
opțional

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând pentru acest pate de casă eu aleg pulpe de pui dezosate dar cu piele, sunt mai fragede și lasă grăsimea delicioasă în zeamă. Recomand  pe cât posibil să alegeți carne de pui crescută mai corect(eu cumpăr pulpele dezosate de la Lidl, cele galbene de la pui crescut cu porumb).

Dacă luați pulpe cu os, recomand să le dezosați dinainte, nu este greu, dar în schimb le aveți cu piele. Deci aveți grijă să le curățați bine de toate părțile tari și osoase, chiar și cele deja dezosate!

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 1
Pas 2

Fiecare bucată de pulpă o tai în 2-3 bucăți medii, apoi încălzesc bine untul într-un tuci sau cratiță cu fund gros și le pun la rumenit.

Aveți grijă să nu le aglomerați la prăjire, mai bine le rumeniți în 2 ture.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 2
Pas 3

Peste pulpele rumenite din tuci pun ceapa și usturoiul tăiate bucăți mari.

Amestec bine și mai las 5 minute la călit.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 3
Pas 4

Acum puneți peste carne - sarea, piperul măcinat, frunza de dafin(și cimbru dacă aveți).

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 4
Pas 5

Turnați apă rece cât să acopere complet carnea, o puteți combina cu 100ml de vin alb demisec.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 5
Pas 6

Lăsați pe foc până când toată compoziția începe activ să fiarbă.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 6
Pas 7

Apoi mutați cratița cu carne în cuptorul preîncălzit la 160 de grade.

Acoperiți cu un capac sau folie și lăsați așa 2 ore.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 7
Pas 8

Peste 1 oră carnea din tuci arată cam așa, o puteți întoarce pe partea opusă cu ajutorul furculiței.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 8
Pas 9

Peste 2 ore va fi așa - perfectă, coaptă, dar și foarte important să nu scadă foarte mult zeama. Din această cauză o gătiți cu capac și la foc moderat.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 9
Pas 10

Eu am mutat toată compoziția de carne și zeamă într-un bol sau farfurie(să nu deteriorez cu furculița pereții cratiței). Dați la o parte frunza de dafin și crenguța de cimbru, dacă ați pus.

Cât este caldă o rupeți în zdrențe  fine cu ajutorul a 2 furculițe.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 10
Pas 11

Mutati pate-ul în boluri, borcane mici și presați bine cu lingura.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 11
Pas 12

Dacă nu este foarte gras recomand să turnați deasupra câteva linguri de unt fierbinte sau untură.

Dacă se consumă în 4-5 zile nu este neapărat, dar pentru o păstrare mai sigură grăsimea conservă perfect carnea.

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 12
Pas 13

Acoperiti cu capac sau folie alimentară și puneți la frigider, măcar până a 2-a zi.

Ideal se recomandă ținut chiar 3-5 zile înainte de servire, noi nu avem răbdare niciodată :))

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 13
Pas 14

Îl savurăm pe pâinică integrală și este absolut minunat!

Poftă Bună!

Pate de pui cu zdrențe, sau Rilletes de Pui - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Luri
Luri 02 Oct 2018, 14:36

Super reteta! Dar Zi mi te rog, cum indepartezi toate tendoanele alea si pielitele? Am muncit o data jumatate de ora cred sa scot pielite si grasime. Tu lasi grasimea pe carne? Multumesc

lena
Elena (lena) Luri 02 Oct 2018, 15:13

Da, eu las grasimea neaparat, scot doar partile osoase si tendoanele mari. Sunt adepta regimului keto si grasimea de pui crescut lent e chiar obligatorie. 😉👍

AnastasiaObreja590
Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Oct 2018, 10:19

Se poate de facut si cu piept de pui?

lena
Elena (lena) Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Oct 2018, 10:23

Da, dar aveti grija sa fie si ceva grasime, pieptul e sec.

RaphaelCozonac256
Raphael Cozonac (RaphaelCozonac256) 17 Jan 2020, 20:50

Adoram toți aceste Rillettes in familia mea, le-am descoperit aici in Franta si ne regalam cu ele 😉 voi incerca neapărat sa le fac in casa. Nu vazusem ca este rețeta pe site-ul meu preferat 😘 multumesc mult

Lucia99
Lucia99 12 Dec 2020, 18:45

Salut Lena,

Intrebare: care este timpul total de pregatire? 2 ore?

Multumesc,

Lucia

lena
Elena (lena) Lucia99 12 Dec 2020, 19:29

Da, se gateste 2 ore in cuptor, dar am zis sa pun un pas intermediar sa vedeti cum se schimba carnea peste 1 ora si apoi peste 2 ore.

Timpul total va fi 2 zile, daca il tineti la frigider cum am scris la final.😉

Lucia99
Lucia99 Elena (lena) 14 Dec 2020, 06:09

Multumesc de clarificare,Elena.

Dar nu a rezistat soțul să aştepte nici o ora şi jumatate ;), mirozna l-a dat jos şi a cerut sa guste. .. A disparut in 5 min!

Multa sanatate pentru recete minunate! Noi le savuram pe toate :)