De fapt cred că știți această mâncare marocană după denumirea "Tajine de pui cu măsline și lămâi murate", dar m-am frământat eu mult dacă să-mi cumpăr sau nu un vas Tajine (este cam scump!) ca să testez această rețetă. Până la urmă am zis că este imposibil să le am pe toate și ar fi bine dacă se pot adapta rețetele mai specifice la vasele clasice de bucătărie, cele pe care le avem toți acasă. Deci da, se poate găti și în tigaie adâncă și nu cred că este mai rău decât ce am gustat la un restaurant marocan, ba chiar mai bun.
Referitor la combinația de arome, eu mă consider destul de atentă cu gusturile noi, nu amestec totul în disperare și prefer să gust altundeva și dacă îmi place lucrez la rețetă acasă. Așa s-a întâmplat și cu acest pui cu măsline și lămâie, l-am gustat într-un restaurant marocan din Paris, mi-a plăcut mult și de atunci am făcut teste pentru o rețetă asemănătoare dar într-o variantă mai de casă. Este extraordinar de bun, sosul colorat și dens, aromele minunate, măslinele perfecte și lămâia exact la locul ei.
M-am poticnit inițial de lămâile murate, chiar am așteptat o lună să se mureze dar le-am aruncat - lămâile de la noi, chiar și cele bio, au alt gust și aromă. Nu știu dacă merită să vă chinuiți, mai bine vedeți în pași soluția mea rapidă cum să faceți lămâi murate în 20 de minute! Chiar și așa recomand să le adăugați cu atenție, mie îmi place să gust 1-2 bucățele în mâncare, dar prea multe încurcă. Ele își dau gustul și aroma în sos dar să le mâncați direct depinde de preferințe, soțul meu le mănâncă cu plăcere, de exemplu.