Înghețată de casă cu avocado și lămâie

Înghețată de casă cu avocado și lămâie

Eu întotdeauna sunt în căutare de soluții simple pentru multe lucruri, dar mai ales în rețete și bucătărie. Această înghețată de casă cu avocado este genială din acest punct de vedere - în primul rând pentru că se face simplu și repede, fără aparat de înghețată sau amestecare periodică ca să nu facă ace de gheață la congelare. În al doilea rând este o metodă prin care copiii mei mănâncă avocado fără ezitare, și de obicei îl refuză categoric!

Și nu în ultimul rând pentru că o pot savura și eu în regimul meu low-carb, doar înlocuiesc îndulcitorul clasic (zahăr, miere, sirop de agave) cu cel care nu crește glicemia, sau low-carb (zahăr de mesteacăn-xylitol, îndulcitori cu stevie, tagatose sau erithritol). Ca gust, înghețata de casă făcută așa este foarte delicioasă, dar și fresh, avocado nu se simte deloc însă o completează ca valoare nutritivă.

În acest sezon am redescoperit formele de înghețată cu băț (sunt de la Ikea ale mele), deși este mai greu să pui uniform și frumos înghețata în ele, pe urmă este foarte simplu de servit. Dacă o pun în casoletă mare trebuie s-o țin la decongelat 1 oră la temperatura camerei, sau 2 ore la frigider. Asta ca să fie mai ușor de luat cu lingura și de distribuit în boluri mici individuale.

Ingrediente

Avocado
1 buc
aveți grijă să fie moale și copt
Lămâie
1 buc
este și mai bună dacă folosiți lime
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
500 ml
   
Mascarpone
250 g
   
Îndulcitor natural
5 linguri
reglați după gust, eu folosesc cel mai des zahăr de mesteacăn (xylitol) sau tagatose. Iese minunat și cu miere!

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi recomand să vă asigurați că smântâna pentru frișcă și mascarpone sunt răcite bine - le țineți măcar 2-3 ore la frigider înainte de a face înghețata.

Am făcut această înghețată și numai cu smântână, fără mascarpone - este bună dar parcă gustul este mai complet dacă îl folosiți totuși.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 1
Pas 2

Avocado aveți grijă să fie moale și copt, eu l-am avut mai crud și a stat 2 zile la temperatura camerei până a devenit bun.

Aici am folosit lime, dar de obicei cumpăr lămâi bio netratate.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 2
Pas 3

Puneți pulpa de la avocado într-un blender, adăugați coaja rasă de lămâie/lime.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 3
Pas 4

Tot acolo stoarceți zeama de la toată lămâia.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 4
Pas 5

Blendați foarte bine toată compoziția și o lăsați puțin la o parte.

Aici puteți adăuga puțin îndulcitor și vă iese o budincă cu gust minunat - chiar am pariat cu Sofia mea (care urăște avocado) ca o să-i placă, și a pierdut! A lins efectiv crema și mi-a zis că este delicioasă...

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 5
Pas 6

Puneți într-un bol adânc smântâna de frișcă și mascarpone.

Dacă nu aveți mascarpone, turnați doar frișca rece.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 6
Pas 7

Adăugați îndulcitorul preferat și reglați după gust pe parcurs ce mixați crema.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 7
Pas 8

Începeți să amestecați compoziția atent, chiar fără să dați drumul la mixer - ca să nu stropiți toți pereții...

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 8
Pas 9

Apoi atent măriți viteza și continuați să mixați până crema devine fermă și densă.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 9
Pas 10

Acum adăugați pasta de avocado pregătită mai sus.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 10
Pas 11

Mixați încă puțin, până se uniformizează compoziția.

Și înghețata este aproape gata!

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 11
Pas 12

Acum trebuie să alegeți dacă:

- o puneți pe toată într-o casoletă mare - în acest caz o puneți la congelat direct, pentru minim 3-4 ore, dar trebuie decongelată puțin înainte de servire.

- sau o puneți în forme individuale, cele cu băț, se congelează foarte repede, vreo 2 ore, și se poate servi imediat fără puțină decongelare înainte.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 12
Pas 13

Eu de obicei umplu formele mici și restul pun în casoletă.

Pentru forme se umple cu cremă o pungă de ornat cu dui îngust și de preferat mai lung. Sau puteți folosi o pungă simplă mai groasă cu vârful tăiat.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 13
Pas 14

Umpleți formele cam până la 2/3 cu cremă, insistați să ajungă crema cât mai adânc fără zone goale de aer.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 14
Pas 15

Dar totuși ca să vă asigurați că formele se vor umple uniform, luați un cuțit îngust și lung sau coada de la o linguriță. Atent amestecați cu acesta în crema din forme, să se aranjeze cât mai complet.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 15
Pas 16

Apoi cu duiul completați restul de 1/3 din formă cu cremă.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 16
Pas 17

Apoi le puneți capacele, aici vă pot ajuta niște mânuțe mici și dibace :)

Lăsați pentru 2-3 ore la congelator.

Dacă vă mai rămâne cremă, o puneți într-o casoletă și tot la congelator cu ea. Nu face ace de gheață la congelare deci nu trebuie amestecată din 40 în 40 de min, ca la înghețata clasică.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 17
Pas 18

Cum scoateți ușor înghețata din formă?

Simplu! O țineți puțin sub un jet de apă caldă la robinet și iese ușor când o trageți de picioruș.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 18
Pas 19

Și poftim, savurați înghețata imediat!

Dacă o aveți la casoletă, trebuie decongelată 1 oră la temperatura camerei sau 2 ore la frigider - ca s-o luați ușor cu lingura și distribuiți în boluri individuale.

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 19
Pas 20

Delicioasă, fresh, sănătoasă, gust complet, minunată!

Poftă Bună!

Înghețată de casă cu avocado și lămâie - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 porții)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

dynamic1
Mihai (dynamic1) 07 Sep 2018, 11:46

O idee exceptionala! Multumim!