Veți observa că o rețetă de kleftiko grecesc exemplar nu există, chiar și în Grecia la 3 taverne din aceeași localitate ne-au servit cu totul altfel de fiecare dată! Dar măcar am observat că se poate regla rețeta după cum vă place și tot va fi cu arome grecești, oricum delicioasă. Regula principală în orice Kleftiko este să folosiți carne de miel, dar....am mâncat și în combinații cu carne de vițel, porc, pui. Era și una cu telemea, se poate și așa variantă, dar pe mine nu m-a impresionat atunci, urmează să mai experimentez și vă zic dacă îmi iese ceva ok.
Așa că vă arăt o rețetă de kleftiko simplă și fără prea multe fițe, o puteți regla și schimba carnea de porc cu cea de pui, miel sau porc/vițel, dar cartofii și legumele, marinada, aș zice că sunt obligatorii. O puteți face într-o tavă de cuptor adâncă cu capac, de yena, de lut - iese minunat și de cele mai multe ori o gătesc anume așa.
Dar o puteți pune în cuptor la pungi de pergament individuale și așa le serviți direct cu ele. Au un farmec interesant când sunt servite, o ieșire din rutină și intrigă - de fapt o banală friptură cu carne și cartofi dar amețită cu arome grecești și servită mai altfel.