Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc

Veți observa că o rețetă de kleftiko grecesc exemplar nu există, chiar și în Grecia la 3 taverne din aceeași localitate ne-au servit cu totul altfel de fiecare dată! Dar măcar am observat că se poate regla rețeta după cum vă place și tot va fi cu arome grecești, oricum delicioasă. Regula principală în orice Kleftiko este să folosiți carne de miel, dar....am mâncat și în combinații cu carne de vițel, porc, pui. Era și una cu telemea, se poate și așa variantă, dar pe mine nu m-a impresionat atunci, urmează să mai experimentez și vă zic dacă îmi iese ceva ok.

Așa că vă arăt o rețetă de kleftiko simplă și fără prea multe fițe, o puteți regla și schimba carnea de porc cu cea de pui, miel sau porc/vițel, dar cartofii și legumele, marinada, aș zice că sunt obligatorii. O puteți face într-o tavă de cuptor adâncă cu capac, de yena, de lut - iese minunat și de cele mai multe ori o gătesc anume așa.

Dar o puteți pune în cuptor la pungi de pergament individuale și așa le serviți direct cu ele. Au un farmec interesant când sunt servite, o ieșire din rutină și intrigă - de fapt o banală friptură cu carne și cartofi dar amețită cu arome grecești și servită mai altfel.

Ingrediente

Ceafă de porc
700 g
alegeți niște carne mai grasă - de porc, miel, pui, vițel, etc.
Ceapă (mare)
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
4 buc
   
Ardei gras
2 buc
   
Lămâie
0.5 buc
   
Cartofi
1 kg
cam 8 cartofi de mărime medie
Ulei de măsline
100 ml
   
Vin alb demisec
100 ml
   
Roșii
2 buc
   
Oregano uscat
2 lingurite
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Așa cum am menționat la ingrediente - alegeți orice carne vă place dar să fie puțin mai grasă, de exemplu - ceafă de porc, miel, vițel, pulpe de pui, etc.

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 1
Pas 2

O tăiați cubulețe cam de 2x2cm.

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 2
Pas 3

Mutăți carnea într-un bol și adăugați:

- usturoiul tocat mărunt;

- ceapa tăiată bucăți mari;

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 3
Pas 4

- ardeii tăiați bucăți mari - recomand să alegeți unii mai colorați, așa va fi mâncarea mai frumoasă;

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 4
Pas 5

- zeama de la o jumătate de lămâie;

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 5
Pas 6

- uleiul de măsline și vinul alb demisec;

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 6
Pas 7

- 1 linguriță de oregano;

- 1 lingură de sare;

- 0.25 linguriță piper măcinat.

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 7
Pas 8

Amestecați bine toate ingredientele cu carnea, acoperiți bolul cu capac și puneți la frigider pentru 2 ore, să se marineze bine.

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 8
Pas 9

În acest timp nu uitați să curățați și spălați cartofii.

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 9
Pas 10

Acum puteți alege să faceți toată mâncarea într-o singură tavă sau s-o puneți în pungi de pergament, individual pentru fiecare porție.

Eu vă arăt cum faceți cu pergamentul, deci:

- tăiați 4-6 bucăți de hârtie pentru copt/pergament, cam de mărimea unei tăvi clasice de cuptor;

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 10
Pas 11

- în mijlocul fiecărei foi puneți 1-2 cartofi tăiați cubulețe medii, le presărați puțin oregano și sare deasupra;

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 11
Pas 12

- peste cartofi puneți 1/4 sau 1/6 parte din carnea marinată cu tot cu legume;

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 12
Pas 13

- tăiați roșiile felii și în fiecare pungă cu carne puneți 2 felii deasupra;

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 13
Pas 14

- strângeți bine hârtia în forma de pungă și legați cu o sfoară de bucătărie;

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 14
Pas 15

Deci, eu am făcut 4 pungi și le-am aranjat într-o tavă simplă de cuptor.

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 15
Pas 16

Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.

Dacă nu faceți în pungi de pergament, pur și simplu puneți carnea marinată cu legumele și cartofii într-o tavă adâncă de cuptor. Aranjați deasupra felii de roșii, acoperiți cu capac și puneți 1 oră în cuptor la 200 de grade.

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 16
Pas 17

După această oră desfaceți pungile și mai lăsați încă 20 de minute la cuptor, așa deschise.

Dacă faceți în tavă mare, doar dați capacul jos și la fel mai lăsați încă 20 de minute la cuptor.

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 17
Pas 18

După acest timp serviți mâncarea cât este fierbinte/caldă, cu niște măsline bune și o salată grecească clasică.

Pungile de pergament le-am tăiat puțin marginile cu o foarfecă și am servit așa direct pe farfurie la fiecare.

Poftă Bună!

Kleftiko - friptură de carne cu legume, în stil grecesc - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (4-6 porții)
Timp de preparare: 100 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Andra P
Andra P 06 Sep 2018, 07:08

Este excelenta aceasta reteta si foarte usor de preparat. Seamana la gust cu o musaca dar este mult mai usoara. Multumesc pentru blog - sunteti o adevarata sursa de minunatii culinare!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Andra P 06 Sep 2018, 09:50

Cu mare drag si sa aveti pofta buna! 😘

carab?manuela995
carabă manuela (carab?manuela995) 13 Sep 2018, 10:57

Am gatit aceasta retea wekendul trecut! Este foarte, foarte buna! Un amestec condimente, un pic acrisoara de la zeama de lamaie! Foarte buna si ușor de facut...

Am sărit peste partea cu marinatul din lipsa de timp. Am turnat vinul peste carnea taiata, am pus sare si un pic de cimbru si am lăsat asa pt vreo 15 min cat a durat curatatul si taiatul legumelor! Si am facut friptura in tava yena cu capac! O recomand tuturor celor care vor sa isi surprinda in mod placut cu o cina pe membrii familiei.

Felicitări Lena.... astept in continuare rețetele tale!(poza nu am ca s-a mâncat prea repede... poate data viitoare)

Nota mea pentru rețetă: